30 JANUARI 2020

Gezond voedingsaanbod – internationaal inspireren

Voeding een belangrijkere plek in de medische zorg geven. Dát stond centraal op twee internationale events waaraan Alliantie Voeding in de Zorg meewerkte. Experts van Ziekenhuis Gelderse Vallei spraken over de ervaring van hét Voedingsziekenhuis met voedingszorg. De Alliantie Voeding in de Zorg lichtte de ontwikkelingen rondom gezonde voeding in Nederlandse ziekenhuizen toe.

Gezond voedingsaanbod – internationaal inspireren

PSPS Consultants organiseerde de events in Brussel en Luxemburg op de Nederlandse Ambassades van beide landen. Nico van Opstal van de Nederlandse Landbouwraad in België benadrukte als voorzitter het belang van gezonde voeding in de zorg. Vlaamse en Luxemburgse zorginstellingen deelden hun visie en wensen. Uit een marktonderzoek blijkt de behoefte aan een actievere rol van de Belgische overheid en aan een platform dat gezonde voeding in de zorg stimuleert. Nederlandse bedrijven toonden innovaties die de eiwitinname van patiënten kunnen verbeteren. De events waren een vervolg op een eerder event in 2017 in Antwerpen en een inspiratiereis vanuit België naar Regio Foodvalley.

Ervaring van het Voedingsziekenhuis

De zorginstellingen hadden veel belangstelling voor de ervaring van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV), het Voedingsziekenhuis, met het optimaliseren van de voedingszorg. Nancy Janssen, diëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei, sprak over voeding bij ziekte en herstel en lichtte het project Cater with Care toe. ‘Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie ten aanzien van gezonde voeding,’ aldus van Tom van Loenhout, cardioloog in ZGV en voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg, in de paneldiscussie. Hij benadrukte dat betere voedingszorg vraagt om een combinatie van visie, bestuurlijk draagvlak, brede samenwerking én onderzoek.

Naar een gezonder voedingsaanbod

Gisette van Dam, projectmedewerker Alliantie Voeding in de Zorg, presenteerde vanuit het project Goede Zorg Proef Je, onderdeel van het Nationaal Preventie Akkoord, de ontwikkelingen in Nederlandse ziekenhuizen rondom een gezonder voedingsaanbod. Naast de visie van de overheid, de trends en ontwikkelingen, besprak ze ook de aanbevelingen voor zorgorganisaties om aan de slag te gaan met een gezonder aanbod (n.a.v. Expertmeeting ‘Voeding in Ziekenhuizen’). Dit leidde tot een interessante discussie over wat dit betekent voor de Luxemburgse zorgsector.


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.