12 JULI 2019

Deense delegatie haalt inspiratie op over ondervoeding

Op 26 en 27 juni bezocht een Deense delegatie de Alliantie Voeding in de Zorg. Ze maakten kennis met de aanpak van ondervoeding in Ziekenhuis Gelderse Vallei en in Regio Foodvalley. Ook werd gezamenlijk inhoud gegeven aan de conferentie “Preventing malnutrition in elderly citizens", 29 oktober as. in Aarhus, als onderdeel van het EU programma Science meets Regions.

 Deense delegatie haalt inspiratie op over ondervoeding

De Deense regio MidtJylland zet (onder)voeding centraal in het Health Innovatie Programma. Zij hadden dan ook vele vragen: Hoe is de regionale samenwerking om ondervoeding te voorkomen? Zijn lokale producten beschikbaar in de instellingen voor ouderenzorg? Welke vormen van partnerschap kun je hanteren? Hoe wordt binnen de Alliantie Voeding samengewerkt aan onderzoek, innovatie en implementatie?
De delegatie, met vertegenwoordigers uit overheden en ziekenhuizen, was onder de indruk van het beleid van Ziekenhuis Gelderse Vallei op voeding. Ook toonden ze veel interesse in de samenwerking tussen de universiteit en lokale partijen. Al met al een mooi vervolg op het bezoek van Regio Foodvalley aan de Regio MidtJylland in 2017.

Zien en proeven: voeding in de ouderenzorg
De Alliantie Voeding bood een programma om onze aanpak op ondervoeding te zien en te proeven: een mix van verdiepende kennis, toepassing in de praktijk en inzet op samenwerking. Na de ontvangst in Ziekenhuis Gelderse Vallei werd gestart met een introductie over de Alliantie Voeding in de Zorg. Dr. Emmelyne Vasse gaf een lezing over het Nederlandse beleid op aanpak van ondervoeding in ziekenhuizen. Ook toonde ze de initiatieven van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Opella om de vitaliteit van kwetsbare ouderen te bevorderen. Aansluitend proefde de delegatie eiwitverrijkte producten én bezochten ze de maaltijdservice At Your Request. Op de afdeling Geriatrie werd besproken hoe patiënten gestimuleerd worden om tijdens opname samen te eten en actief te blijven.

Regionale Food initiatieven
Tijdens de lunch presenteerde Boerenhart hoe lokale boeren producten leveren aan zorginstellingen in de regio. Ook werd het unieke Food beleid van gemeente Ede en de ontwikkeling van de World Food Center Experience toegelicht. Na de lunch werd een bezoek gebracht aan verpleeghuis De Pleinen van Vilente, met onder meer aandacht voor dagelijks koken en samen eten op de afdelingen.

Verdere samenwerking
De tweede dag werd Wageningen University & Research bezocht. Besproken werd hoe kennis op ondervoeding kan worden ingezet in de praktijk. Ook de onderzoeksresultaten uit het project Cater with Care kwamen aan bod. Als start van verdere samenwerking werd het programma van de Conferentie “Preventing malnutrition in elderly citizens" besproken. De conferentie, onderdeel van het programma Science meets Regions van de European Commission DG Joint Research Centre, wordt georganiseerd door Aarhus University, City of Aarhus, Central Denmark EU-Office en de Central Denmark Region Midtjylland. De Alliantie Voeding zal op de conferentie spreken en bijdragen in workshops om samenwerkingsprojecten te initiëren. Ook vanuit de Regio Foodvalley, Zweden en Finland, zullen experts aanwezig zijn.


Meer informatie
Conferentie “Preventing malnutrition in elderly citizen” – 29 okt
Science meet Regions - EU Commission
Website project Cater with Care
Project Goed Gevoed in Beweging
Ziekenhuis Gelderse Vallei, hét voedingsziekenhuis


RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.