10 DECEMBER 2021

Diëtisten in facilitaire dienst van zorginstellingen verenigd in nieuw netwerk

In de facilitaire dienst van zorginstellingen heeft de diëtist een waardevolle rol vanwege specifieke kennis rond voeding, ziektes, kwaliteit, regelgeving en richtlijnen. Zo kan de diëtist meehelpen het voedingsaanbod gezonder te maken. Het is daarbij helpend als de diëtist verenigd is in een netwerk om kennis en ervaring uit te wisselen en de positie te versterken. Dat gebeurt nu in het netwerk ‘Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg’ dat vanuit het project Goede Zorg Proef Je met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is opgezet.

Diëtisten in facilitaire dienst van zorginstellingen verenigd in nieuw netwerk

De facilitair diëtist kan het voedingsaanbod in zorginstellingen gezonder maken

Zorginstellingen gaan verschillend om met het betrekken van diëtisten bij facilitaire activiteiten zoals het opstellen van het voedings- en dieetbeleid. Diëtisten kunnen over het algemeen eerder en vaker meedenken. Daarbij is het van meerwaarde dat diëtisten van verschillende zorginstellingen ervaringen uitwisselen en kennis delen om beter mee te helpen bij het optimaliseren van het voedingsbeleid in zorginstellingen.

De diëtist in de facilitaire dienst

Mirjam Holverda, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en projectmedewerker Goede Zorg Proef Je hielp bij het opzetten van het netwerk ‘Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg (GVZ)’ als onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). ‘De diëtist beschikt over specifieke kennis die onmisbaar is in het facilitair team en bij het opstellen en vertalen van een gezond voedingsbeleid naar de praktijk, rekening houdend met verscheidene doelgroepen met verschillende voedingsbehoeftes,’ vertelt Mirjam. Bovendien heeft de diëtist contact met diverse partijen, wat helpt bij het opstellen van een goed uitvoerbaar en gedragen beleid. De diëtist kan daarnaast belangrijke richtlijnen vertalen naar de praktijk, zoals de Richtlijn Eetomgevingen en de Richtlijnen Goede Voeding. Kortom, de diëtist is, samenwerkend met andere disciplines, de deskundige die een belangrijke adviserende rol kan spelen in het opstellen van beleid rond een gezond voedingsaanbod.

Goede Zorg Proef Je

Goede Zorg Proef Je is een project van Alliantie Voeding in de Zorg en zet zich in om het voedingsaanbod in zorginstellingen gezond te maken voor patiënt, medewerker en bezoeker. Dit is ook één van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord. Al 37 ziekenhuizen hebben zich bij Goede Zorg Proef Je aangesloten om hun voedingsaanbod te verbeteren. Uit de uitwisseling tussen de ziekenhuizen bleek dat diëtisten behoefte hebben aan een eigen netwerk om rollen en expertise voor de facilitaire dienst af te stemmen.

Opstart

De diëtisten beogen met hun netwerk ‘Goede Voeding in de Zorg’ een kenniscentrum te worden en uitwisseling te stimuleren. De eerste stappen op weg naar dat doel zijn gezet. Zo is het netwerk erkend door NVD. Ook is er een uniforme functiebeschrijving opgesteld voor diëtisten die werkzaam zijn bij de facilitaire dienst binnen zorginstellingen. Deze functieomschrijving is ontwikkeld en beschikbaar in de Goede Zorg Proef je toolkit. Zorginstellingen kunnen deze gebruiken en aanpassen aan de eigen situatie. In januari komt het netwerk voor het eerst bijeen en zal onder meer worden besproken hoe er vanuit Richtlijnen Goede Voeding kenmerken kunnen worden opgesteld voor het assortiment en diëten voor doelgroepen. Al 30 diëtisten hebben aangegeven bij de bijeenkomst aanwezig te willen zijn.

Heb je vragen over dit netwerk of heb je interesse om aan te sluiten? Neem dan contact op met Mirjam Holverda en Charlotte Koops via netwerkGVZ@gmail.com. Heb je al eerder aangegeven dat je interesse hebt, dan hoef je dat niet opnieuw aan te geven.

Meer lezen


#oncologie, #symposium | Wat zijn de actuele wetenschappelijke inzichten over leefstijl(programma's) bij kanker en… https://t.co/TAdfOTm2w1
#groente, #congres, @ZorgProefJe | Nieuwsgierig hoe je meer groenten in de #zorg introduceert? Laat je inspireren o… https://t.co/80GQ4ETFCt
#leestip, #zomer | Deze zomer bijlezen wat er binnen voedingsonderzoek en voedingszorg zoal gebeurt? Pak er dan onz… https://t.co/zrVDc5I3O9

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.