09 SEPTEMBER 2022

Health Food Wall wint innovatie award ‘Meer groenten in de zorg’

Health Food Wall, een automaat die gezonde en duurzame maaltijden aanbiedt, wint de prijs voor het meest innovatie idee om gezonde voeding laagdrempelig aan te bieden in zorginstellingen. Health Food Wall nam de prijs in ontvangst tijdens het zesde Groentecongres met als thema Meer groente in de zorg, op de Floriade Expo 2022.

Health Food Wall wint innovatie award ‘Meer groenten in de zorg’

Health Food Wall wint de prijs voor het meest innovatie idee om gezonde voeding laagdrempelig aan te bieden in zorginstellingen - Foto: Michel Heerkens

De jury koos de smart fridges van de Health Food Wall als de winnende best practice omdat ze het een belangrijke innovatie vindt voor de zorg. De automaten van Health Food Wall staan al in een aantal zorginstellingen en bieden een gezond en duurzaam alternatief aan patiënt, medewerker en bezoeker voor de snoep, chips en frisdrank die uit een traditionele automaat komen. Cateraar Vitam won de tweede prijs met haar best practice Rebels, een concept waarbij je binnen Vitam-restaurants groenten als snack of klein gerecht kunt kiezen. Groentegoed, een spread van groente die de groente-inname bij de lunch en op toast verhoogt, won de derde prijs.

Meer groenten in de zorg

Veel groenten en fruit passen in een gezond en duurzaam voedingsaanbod, maar Nederlanders eten slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid groenten. Specifiek in de zorg is gezonde voeding met meer groente en fruit belangrijk, omdat het onder andere herstel kan bevorderen en verslechtering van prognose kan verminderen. Bovendien kunnen zorginstellingen een voorbeeldfunctie vervullen wat betreft gezonde voeding. Alliantie Voeding in de Zorg zet zich in voor gezonde voeding in de zorg, onder andere door het netwerk van ons project Goede Zorg Proef Je te verbinden aan deze editie van het Groentecongres. Binnen dit project werken 56 ziekenhuizen en ruim 20 zorginstellingen aan beleid, draagvlak en een gezonder aanbod met meer groente en fruit voor bezoekers, medewerkers en patiënten.

Meer en betere samenwerking

Volgens Menrike Menkveld, directeur van Alliantie Voeding in de Zorg, vergt het realiseren van een gezond en gevarieerd voedingsaanbod een multidisciplinaire samenwerking. Daarbij is een nauwe samenwerking met cateraars en leveranciers met de zorginstelling gewenst. Dat wordt ook benadrukt door de deelnemende zorgorganisaties binnen Goede Zorg Proef Je.  ‘Het mooie van dit Groentecongres is dat die verbinding tussen de diverse disciplines gezocht en versterkt wordt,’ zegt Menrike.

Zorginstellingen Goede Zorg Proef Je geven het voorbeeld

Op het congres deelden aan Goede Zorg Proef Je verbonden zorginstellingen en hun betrokken inkopers en leveranciers hun kennis en ervaring. Zo sprak diëtist in Rijnstate Merel Ambrosius namens het facilitair netwerk diëtisten van Goede Zorg Proef Je. En vertelden Ziekenhuis Gelderse Vallei, Flevoziekenhuis en Reade Revalidatiecentrum hoe hun voedingsconcept het verschil maakt met groenten, hoe belangrijk het is dat de gezondheidszorg gezonde voeding normaliseert en dat het kan. GGZ Delfland deelde op de inspiratiemarkt haar ontwikkeling met vers bereiden. Niels Gerz, ambassadeur koksnetwerk van Goede Zorg Proef Je, ging aan de slag met plantaardige recepten in zijn live kooksessie. Het panelgesprek met Bidfood, Carezzo, Hutten en ErasmusMC liet zien dat de vraag naar gezonde en duurzame producten toeneemt, dat instellingen in aanbestedingen duidelijk moeten maken wat ze willen en dat leveranciers meedenken in de kwaliteit van de patiëntenvoeding.

Gezond wordt de norm

Het congres maakte ook duidelijk dat er kennis nodig is om de normalisering van een gezond voedingsaanbod en preventie te versterken en te versnellen. De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Agri & Food en Life Sciences & Health ondersteunen daarbij. Hun Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving geeft richting en faciliteert nieuwe projecten voor gepersonaliseerde voeding. Een voorbeeld daarvan werd gedeeld door Nicole de Wit van Wageningen University & Research die de Vezel-Up tool toelichtte. Deze tool gaat ingezet worden om patiënten meer vezels te laten eten voor een operatie om complicaties te verminderen. Menrike werd enthousiast van al die voorbeelden van de beweging naar een gezond voedingsaanbod, niet alleen binnen zorginstellingen. ‘We zijn blij met de nieuwe concepten die de bedrijven en organisaties op de inspiratiemarkt lieten zien en die binnenkwamen via de inzendingen voor de best practice award. Nieuwe concepten kunnen verleiden voor het menu van de toekomst: gezond, duurzaam en lokaal – ook in de zorg.’

Het GroenteCongres is een initiatief van Stichting Food for better life style en de zesde editie is georganiseerd met Alliantie Voeding in de Zorg, GroentenFruitHuis, Goede Zorg Proef Je, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Topsector Health Holland, Floriade Expo 2022 en Provincie Flevoland.#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.