05 JULI 2022

Alliantie Voeding in de Zorg reikt twee subsidies uit aan veelbelovend onderzoek naar persoonsgericht voedingsadvies in de praktijk

Ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan stelden we twee subsidies van elk €10.000 beschikbaar om onderzoek naar persoonsgerichte voeding te stimuleren. Tijdens onze lustrumborrel maakten we de winnaars bekend: Dieuwertje Kok met haar voorstel om een gepersonaliseerd, online voedingsadvies te ontwikkelen om vezelinname vóór een darmkankeroperatie te verhogen ter preventie van complicaties en Elske Brouwer-Brolsma met haar onderzoeksvoorstel om voedingscoachingstool Eetscore op maat te maken voor 8-10 jarigen ter preventie van overgewicht.

Alliantie Voeding in de Zorg reikt twee subsidies uit aan veelbelovend onderzoek naar persoonsgericht voedingsadvies in de praktijk

vlnr: Dieuwertje Kok en Zoë van der Heijden nemen hun cheque in ontvangst

Meer vezels eten voor een darmkankeroperatie

Dieuwertje is assistent professor Voeding en Kanker bij Wageningen University & Research (WUR). Samen met onderzoekers en artsen van WUR, Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei wil ze met haar onderzoek Opvezelen in de klinische praktijk een gepersonaliseerd, online voedingsadvies ontwikkelen dat gericht is op het verhogen van de gebruikelijke vezelinname in de periode voorafgaand aan een darmkankeroperatie, om complicaties na een darmkankeroperatie te voorkomen. Onlangs heeft ze in een toonaangevende publicatie in JAMA Surgery aangetoond dat een hogere gebruikelijke vezelinname voorafgaand aan de operatie geassocieerd is met een lager risico op postoperatieve complicaties. Om te kijken of het haalbaar is om die vezelinname te verhogen wil ze samen met haar onderzoeksteam, bestaande uit onderzoekers en artsen van WUR, Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei, gebruik maken van een online, gepersonaliseerd voedingsadvies: de Vezel-UP-tool. Dit instrument is nog niet onderzocht en toegepast binnen een populatie van darmkankerpatiënten. ‘Wij willen de vertaalslag maken naar de klinische praktijk en de Vezel-UP tool evalueren en optimaliseren binnen de preoperatieve zorg voor darmkankerpatiënten,’ zegt Dieuwertje. Niels Klaassen heeft meegeschreven aan het voorstel en zal binnen zijn promotie-traject het onderzoek uitvoeren.

Eetscore op maat maken voor en met jonge kinderen

Elske Brouwer-Brolsma, assistant professor Innovations in Dietary Assessment van WUR diende het onderzoeksvoorstel Eetscore Jr.: Ontwikkeling van de voedingscoachingstool voor 8-10 jarige kinderen in. Samen mer WUR-onderzoekers en een arts uit Ziekenhuis Gelderse Vallei maakte ze het voorstel. Zoë van der Heijden zal het onderzoek deels uitvoeren voor haar afstudeerstage en als junior onderzoeker daarna. Ze wil samen met de doelgroep leeftijdsgeschikte voedselgroepen en bijbehorende iconen ontwikkelen die onder andere ingezet kunnen worden om de gepersonaliseerde voedingcoachingtool Eetscore geschikt te maken voor 8-10 jarigen. Dat is nodig, want het aantal Nederlandse kinderen met overgewicht en obesitas blijft toenemen, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Uitreiking subsidie

Tijdens de borrel om ons 15-jarig bestaan te vieren namen Dieuwertje en Zoë de cheques in ontvangst. Dieuwertje: ‘Met dank aan deze belangrijke stimulering vanuit Alliantie Voeding in de Zorg kunnen wij ons onderzoek naar vezels tijdens de kankerbehandeling voortzetten en belangrijke stappen maken in de richting van de klinische praktijk.’ Zoë is ook erg blij met de cheque, want: ‘Nu kunnen we weer een stap verder zetten in de ontwikkeling van een voedingscoachingstool voor kinderen. Daarnaast kunnen de inzichten van ons voorstel direct bijdragen aan het vergroten van gezondheidsbewustwording van jonge kinderen in de klinische praktijk. We zijn hartstikke blij dat dit gezien is en kijken uit naar het uitvoeren van het project!’

Persoonsgerichte, evidence based voedingszorg

Er waren twaalf mooie voorstellen ingediend met belangrijke onderwerpen. ‘Met de beoordelingscommissie is de keus gemaakt voor twee voorstellen die de focus van de Alliantie Voeding in de Zorg op persoonsgerichte, evidence based zorg verder versterken. Enerzijds het belang van preventie van overgewicht en obesitas en anderzijds rondom prehabilitatie en herstel,’ zegt programma coördinator bij Alliantie Voeding in de Zorg Gerda Pot namens de beoordelingscommissie. Op ons jaarlijkse Food For Thought wetenschapscongres dat op 13 oktober plaatsvindt zullen de onderzoekers hun uitgewerkte onderzoeksplan presenteren.

Meer weten


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.