29 SEPTEMBER 2021

Het effect van drinkvoorkeur na maagverkleining

Vaak eten mensen na een maagverkleining minder, vooral van voedsel met veel suiker en vet. Onderzoek naar wat en hoeveel mensen daadwerkelijk na een maagverkleining (willen) eten zorgt echter vaak voor sociaal wenselijke antwoorden. Vitalys, kliniek tegen overgewicht en onderdeel van Rijnstate, meet in een pilotonderzoek rechtstreeks de voedingsinname, -wijze en –voorkeur met behulp van de Drinkometer. Dat is belangrijk, want het draagt bij aan meer basiskennis waardoor patiënten na de ingreep beter begeleid kunnen worden om gewicht te verliezen.

Het effect van drinkvoorkeur na maagverkleining

Drinkvoorkeur, -wijze en -inname wordt gemeten met behulp van de Drinkometer

Eerder werd voedingsinname en – voorkeur onderzocht met vragenlijsten, eetdagboeken en interviews, maar bij die onderzoeksmethoden is het risico op sociale wenselijkheid groot. Daarom doet Vitalys nu rechtstreeks onderzoek met behulp van de Drinkometer. Het is belangrijk om meer basiskennis te ontwikkelen over eet- en drinkgedrag na een maagverkleining waardoor patiënten in de toekomst nog gerichter kunnen worden begeleid en voorgelicht.

Gewichtstoename na operatie

Mensen die een maagverkleinende operatie (een gastric bypass) ondergaan mogen meedoen aan het onderzoek. Yonta van der Burgh, arts-onderzoeker bij Vitalys en promovendus bij Wageningen University & Research (WUR) legt uit waarom het onderzoek nodig is: ’10 tot 30% van onze patiënten komt na de operatie weer wat aan. Artsen en patiënten willen beter begrijpen waarom bariatrie soms wel tot gewichtsverlies leidt en soms niet. Als we beter snappen wat er verandert in het eetgedrag, de snelheid van drinken, slokgrootte, snelheid waarop mensen een vol gevoel krijgen en de keuzes die mensen voor en na de operatie maken, kunnen we patiënten beter begeleiden.’ Voor veel mensen is een gastric bypass al een laatste redmiddel. ‘Als we na de operatie de begeleiding rond voedselinname kunnen optimaliseren zou dat prachtig zijn.’

Het onderzoek

Het apparaat, de Drinkometer, wordt ingezet binnen een grotere studie naar voedingsvoorkeur, -wijze en –inname: de CiBuS-studie. De controlegroep van de studie bestaat uit mensen die gecombineerde leefstijlinterventie COOL (GLI) bij Vitalys volgen. Deelnemers aan de studie doen vijf keer mee aan een meting van voedingsinname, -wijze en voorkeur: één keer voor de operatie of start van de GLI en vier keer na de operatie of start van de GLI. Bij elke meting krijgt de proefpersoon vier verschillende lactosevrije zuiveldranken met verschillende verhoudingen van lactosevrije melk, lactosevrije room en suiker. Deelnemers mogen zelf kiezen welke drank ze willen nuttigen tot ze verzadigd zijn. Daarnaast worden er nog enkele vragenlijsten afgenomen waardoor deelnemers hun verzadigingsgevoel een cijfer geven en waarbij ze hun voedingsvoorkeur aangeven.

De Drinkometer

De Drinkometer is recent ontwikkeld door de universiteit van Zürich. Het apparaat bestaat uit diverse bekers met verschillende dranken die variëren in vet en suiker en die niet zichtbaar zijn. Deelnemers drinken via een slangetje, een weegschaal en een sensor houden de hoeveelheid bij. Yonta: ‘Het apparaat meet tevens de slokgrootte en –snelheid, zo kunnen we ook over tijd zien wat er verandert. Onderzoekers van de Universiteit van Zürich hadden al gezien dat de slokgrootte afneemt na een maagoperatie. Dat draagt allemaal bij aan basiskennis.’

Pilotstudie

‘De universiteit heeft ons gevraagd om onderzoek te doen met de Drinkometer, omdat wij relatief veel operaties uitvoeren,’ legt Yonta uit. Doordat het apparaat nog weinig gebruikt is tijdens onderzoek is deze studie een pilot en doen er in totaal 24 mensen mee, allen vrouw. Yonta: ‘Omdat 80% van de patiënten in Vitalys vrouw is, includeren we voor het gemak alleen vrouwen. Hun voedselinname en – voorkeur verschilt bovendien van die van mannen waardoor de data beter vergelijkbaar zijn.’ Een groot deel van het beoogde aantal deelnemers is al gestart. Yonta hoopt over 1,5 jaar de eerste resultaten te kunnen opleveren.

Ander onderzoek

Ondertussen werkt Yonta ook aan ander WUR-onderzoek met Paul Smeets op het gebied van maaglediging. En onderzoekt ze  veranderingen in smaakclusters na bariatrie met Monica Mars, die eerder een smaakdatabase ontwikkelde. Die studie naar veranderingen in smaakclusters wordt gebaseerd op voedingsdagboeken die verzameld zijn met de Eetscore-studie van Laura Heusschen.

Lees meer



#Webinar #FHT21 | Wat een mooie sessie met resultaten op voedingsaanbod en advies in het ziekenhuis, ‘Landelijke im… https://t.co/TRxqXAj943
#Webinar | We zijn weer goed vertegenwoordigd tijdens het webinar Zorg & Voeding, met onder andere @ZorgProefJe en… https://t.co/GyHWBC66v7
#Webinar | In het tweede deel vonden drie workshops plaats gericht op MBO, HBO en WO zorgopleidingen. Hier werd bes… https://t.co/CGZLF65Og9

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.