25 JUNI 2024
Van 10-13 juni werd het World Public Health Nutrition Congress gehouden in Londen met het centrale thema 'Wat heeft voeding het afgelopen decennium opgeleverd'. Dit evenement markeert een belangrijk moment, één jaar voor het einde van het VN-decennium van actie op voeding. Naast delen van kennis over resultaten van voeding en publieke gezondheid ging het ook over het betrekken van verschillende en vaak niet gehoorde bevolkingsgroepen en werd de invloed van bedrijven op beleidsontwikkeling ter discussie gesteld. Bij de sessie ‘Voedingsinterventies ter bevordering van gezondheid’ deelden we de resultaten van het Goede Zorg Proef Je programma.
Dr. Ir. Gerda Pot, programma coördinator Alliantie Voeding in de Zorg, vertegenwoordigde het Goede Zorg Proef Je-team en sprak op het congres. “Het succesvolle landelijke programma Goede Zorg Proef Je laat zien dat een gerichte samenwerking, leren van koplopers en een nationale aanpak binnen één tot drie jaar een aanzienlijke verschuiving naar een gezonder en duurzamere voedselomgeving kan bewerkstelligen. Voorbeelden van deze verschuiving zijn merkbaar voor patiënten, medewerkers en bezoekers”, aldus Gerda. Niet alleen de koplopers lieten deze verschuiving zien maar ook de ziekenhuizen die later instapten.
Norm stellen voor gezonder voedingsaanbod
In 2023 werd op het Europese congres over optimale voedingszorg Optimal Nutritional Care for All (ONCA) reeds bevestigd dat Goede Zorg Proef Je een uniek programma is dat de voorbeeldrol van de zorgsector op het gebied van gezonde en duurzame voeding benadrukt. Tijdens het WPHN congres in de sessie “Voedingsinterventies ter bevordering van gezondheid” werden de aanpak en bevindingen met een internationaal publiek gedeeld.
Het bereik van Goede Zorg Proef Je is hoog, met een bijna landelijke dekking van ziekenhuizen die meedoen. Door monitoring op onder meer het hebben van een voedingsvisie en het gezondere aanbod is de verschuiving zichtbaar. Zo is het aanbod van water t.o.v. frisdranken hoger geworden, zijn er meer vegetarische en veganistische opties en is het aanbod van ongezonde tussendoortjes fors verlaagd.
Ook in Australië is er een programma om de voedselomgeving in ziekenhuizen in Victoria te veranderen, met daarin vooral focus op het aanbod voor medewerkers en automaten. Net als in Nederland blijken netwerkmeetings, delen van ervaring en een website met toolkit essentieel voor het transitieproces.
Tijdens het WPHN werd benadrukt hoe belangrijk het is om voeding hoger op de politieke agenda te krijgen. Dr. Franceso Branca, director van het Department for Health and Development van de WHO, liet zien hoe de ‘decade of nutrition action’ eruit heeft gezien. Hij benadrukte het belang van het hebben van een nieuw narratief van voeding en actienetwerken. Verder was er tijdens het congres aandacht voor het verbeteren voedingstoestand van het jonge kind, eetpatronen die vooral bestaan uit ultra-processed foods en was er ook aandacht voor duurzaamheid en oplettendheid bij het opstellen van volksgezondheidsbeleid ten aanzien van betrokken partijen en verschillende belangen.
Het congres draagt bij aan de internationale saamhorigheid van voedingsonderzoekers dat we samen het verschil kunnen maken en met voeding gezondheidswinst kunnen realiseren.
Meer lezen:
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig