22 JUNI 2023

Goede Zorg Proef Je: een inspiratie voor de Europese voedingszorg

Het programma Goede Zorg Proef Je heeft impact in Nederlandse zorg. Een verschuiving naar een gezonder voedingsaanbod is binnen twee jaar haalbaar. Meer dan 80 ziekenhuizen en zorginstellingen nemen deel aan het programma van Alliantie Voeding in de Zorg. Programma-coördinator Gerda Pot deelde op de Europese conferentie Optimal Nutritional Care for All (ONCA) ervaringen uit het programma als best-practice. De deelnemers uit meer dan 20 Europese landen waren onder de indruk van de resultaten.

Goede Zorg Proef Je: een inspiratie voor de Europese voedingszorg

De ONCA conferentie zet in op de verbetering van de preventie en behandeling van ondervoeding in Europa. Door vergrijzing en toename van chronische ziekten neemt het aantal mensen met (risico) op ondervoeding toe. Onderzoek laat zien dat het optimaliseren van voedingszorg en -beleid (kosten)effectief is. Hoe kan kennis om ondervoeding aan te pakken daadwerkelijk landen in de dagelijkse zorgpraktijk? Die vraag stond centraal op de conferentie.

Goede Zorg Proef Je
Gerda Pot deelde de resultaten van de succesvolle implementatie in Nederland van het programma Goede Zorg Proef Je. Ze benadrukte hoe de twintig voorhoede-ziekenhuizen binnen twee jaar een verschuiving naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod realiseerden (Pot, Winkels & van Loenhout, Clinical Nutrition 2023). Juist de zorgsector speelt een belangrijke rol als voorbeeld voor een gezonde eetomgeving. De Alliantie Voeding in de Zorg een beweging op gang gebracht, waaraan inmiddels meer dan 80 Nederlandse zorginstellingen deelnemen. Veel hiervan hebben een visie ontwikkeld op gezonde voeding voor de patiënt, medewerker en bezoekers. Ook worden de succesfactoren van voedingsconcepten en de gerealiseerde verbeteringen gemonitord. Het programma Goede Zorg Proef Je wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sluit aan op de doelen van het nationale preventie- en zorgbeleid.

Patiëntbehoeften
Aandacht voor de patiëntbehoeften is een voorwaarde voor succesvolle introductie van nieuwe producten of voedingsadviezen. Denk aan specifieke diëten, zoals een eiwit- en energierijk - of verrijkt - dieet bij ondervoeding, maar ook bijvoorbeeld allergieën of persoonlijke wensen. Het Goede Zorg Proef Je programma houdt ook rekening met de patiëntbehoeften in de verschuivingen in hun voedingsaanbod. Zo neemt door de implementatie van de Richtlijn goede voeding het plantaardig aanbod toe, in de vorm van vegetarische en veganistische maaltijden. Patiënten vragen hier steeds vaker om. Daarnaast willen ook zorginstellingen hun voedingsaanbod, naast gezonder, duurzamer maken. Goede Zorg Proef Je ontwikkelde een factsheet om zorginstellingen daarbij te helpen.

Ondersteunen en verbinden
Het Goede Zorg Proef Je programma ondersteunt zorginstellingen bij de verschuiving naar een gezonder en duurzamer aanbod. De Alliantie Voeding in de Zorg organiseert elke twee maanden een online meeting, waarin de nieuwste kennis wordt ontsloten en zorgorganisaties ervaringen met elkaar delen. Specifieke vraagstukken vanuit de zorginstellingen worden met de expertise vanuit Wageningen University & Research en projectpartners als Voedingscentrum en Kenniscentrum Ondervoeding opgepakt. Op de website van Goede Zorg Proef Je biedt een toolkit, met daarin de praktische materialen die iedereen kan gebruiken. Zo is er een factsheet over patiëntvoeding met daarin aandacht voor een eiwit- en energierijk dieet. Ook is er een stappenplan te vinden om als organisatie van een visie naar implementatie te gaan.

ONCA congres
Het jaarlijkse ONCA congres vond plaats op 15 en 16 juni jl. in Amsterdam met als thema ‘Continuity of nutrition care: the power of concerted efforts against malnutrition’. Ruim 150 professionals uit de zorg, wetenschap, onderwijs, beleidsmakers en patiëntvertegenwoordigers uit meer dan 20 landen bezochten het congres. Het belang van interdisciplinair werken - waarbij de verschillende partijen, inclusief de patiënt, hetzelfde doel hebben - werd benadrukt. Hoogleraar Marian de van der Schueren, van Wageningen University & Research ging in op uitdagingen en kansen voor een verbeterde aanpak van ondervoeding. Ze benoemde o.a. dat mensen steeds korter in het ziekenhuis verblijven en daardoor kwetsbaarder naar huis gaan. Aandacht voor ondervoeding in de overdracht is daarmee erg belangrijk. Ook heeft de patiënt en de kring van mensen om de patiënt heen, kennis nodig over ondervoeding. Veel mensen kennen de term ondervoeding niet, waardoor ze het ook niet als mogelijk probleem herkennen.

In opdracht van het Europese initiatief Optimal Nutrition Care for All (ONCA) was de organisatie dit jaar in handen van Dutch Society for Clinical Nutrition and Metabolism (NESPEN), Kenniscentrum Ondervoeding, Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Alliantie Voeding in de Zorg. 

Meer lezen:#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.