31 OKTOBER 2018

Koninklijke onderscheiding voor Diederic Klapwijk

Op 31 oktober 2018 is Diederic Klapwijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inzet voor betere voedingszorg. Hij ontving de onderscheiding uit handen van de Wageningse burgemeester Geert van Rumund tijdens het mini-symposium ‘Voeding in de Revalidatie’.

Koninklijke onderscheiding voor Diederic Klapwijk

Diederic Klapwijk ontvangt Koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester van Rumund van Wageningen (Foto: Ernst-Jan Brouwer, Ziekenhuis Gelderse Vallei)

Burgemeester Van Rumund roemde zijn inzet om voeding en zorg aan elkaar te verbinden. Als  gynaecoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar hij ook jarenlang medisch bestuurslid was, vervulde hij een pioniersrol op het gebied van voedingszorg. Als mede-oprichter en voorzitter van Alliantie Voeding in de Zorg zette hij het belang van goede voeding voor preventie, ziekte en herstel op de kaart. Hij was gefascineerd door de effecten van voeding en wilde dit inzetten om de gezondheid van patiënten te verbeteren. Dankzij zijn grenzeloze enthousiasme en zijn visionair leiderschap wist hij vele partijen te betrekken en te inspireren, wat heeft geleid tot een brede maatschappelijke impact.

De Alliantie Voeding in de Zorg is trots op de bevlogenheid waarmee Klapwijk zich inzette om voeding een belangrijkere rol in ziekenhuizen en andere zorginstellingen te geven. Met humor en daadkracht bouwde hij vele samenwerkingsverbanden op en profileerde de Alliantie Voeding op regionaal en nationaal niveau. Hij was de motor achter de realisatie van hét Voedingsziekenhuis, zoals Ziekenhuis Gelderse Vallei inmiddels landelijk bekend is. Samen met Wageningen University & Research stimuleerde hij de kennisontwikkeling rond voedingszorg. Tegelijkertijd zette hij in op het toepassen van de voedingskennis in de zorgpraktijk en het verhogen van de voedingskennis bij zorgprofessionals. In 2015 nam hij afscheid als voorzitter en ontving hij al een eremedaille van de gemeente Ede.

Voeding in de revalidatie

Klapwijk is nu adviseur van de Alliantie Voeding. Vanuit die rol vraagt hij meer aandacht voor voeding in het revalidatietraject. Tijdens het mini-symposium ‘Voeding in de Revalidatie’ dat de Alliantie organiseerde op zijn initiatief, wisselden ruim 50 experts uit revalidatiecentra, zorg- en kennisinstellingen van gedachten om via onderzoek en innovatie met voeding de revalidatiezorg te optimaliseren. Klapwijk sprak op dit symposium vanuit zijn eigen ervaringen. Ongeveer een jaar geleden liep hij door een val ernstig traumatisch hersenletsel op.
RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.