18 OKTOBER 2018

Voedingsadvies in de zorgpraktijk heeft grote meerwaarde

Zorgprofessionals hebben behoefte aan tools om voedingsadvies te kunnen geven tijdens het spreekuur. Dat bleek tijdens de lunchlezing die de Alliantie Voeding in de Zorg organiseerde in Ziekenhuis Gelderse Vallei in het kader van de DAF week. Projectleider Anne Slotegraaf en internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans deelden hun ervaringen met de implementatie van Eetscore met een goedgevulde zaal.

Voedingsadvies in de zorgpraktijk heeft grote meerwaarde

Volle zaal tijdens de lunchlezing in het kader van de Dutch Agri Food Week

Voedingsadvies in de zorgpraktijk

Tom van Loenhout, voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg en cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei opende de lezing. ‘Gezonde voeding heeft een cruciale rol bij gezondheid, kwaliteit van leven en herstel van patiënten. Voeding een prominente rol geven in de zorg, dat is waar wij als Voedingsziekenhuis voor staan‘, aldus van Loenhout. Dat voeding leeft onder zorgprofessionals blijkt als Remy Bemelmans start met de vraag ‘Wie vindt het belangrijk om voeding te bespreken  spreekkamer?’ Bijna iedereen steekt zijn hand op.  Hoe? Dat blijkt in de praktijk nog lastig. Bemelmans vertelt zijn eigen ervaring: ‘Bij patiënten met hypertensie vraag ik de consumptie van zout, alcohol, drop, groente en fruit altijd globaal na. Maar er is onvoldoende tijd om op details in te gaan of juist breder de voeding te beoordelen. De Eetscore biedt een oplossing’ aldus Bemelmans. ‘Met de Eetscore kan ik, snel en gestructureerd, aandacht geven aan voeding in de spreekkamer.’
Vervolgens lichtte projectleider Anne Slotegraaf de Eetscore-tool toe: ‘De Eetscore screent de voedingskwaliteit van patiënten én is geschikt voor  voedingsonderzoek. De Wageningen Universiteit ontwikkelde en valideerde de Eetscore.’

Ervaringen uit de praktijk

‘Uit onze  eerste ervaringen op de polikliniek blijkt de potentie van de Eetscore,’ vervolgt Bemelmans. ‘Bij een 47-jarige man met hoge bloeddruk zag ik op basis van de anamnese geen reden tot extra navraag naar zijn voedingspatroon. Zijn Eetscore resultaten lieten echter zien dat er wél extra aandacht nodig was voor voeding in  zijn behandeling. Hij scoorde met de Eetscore 49 van de maximaal 160 te behalen punten.’
‘Een andere patiënte, een 77-jarige vrouw, schatte ik in als een gezonde eter.  Haar Eetscore (82/160) liet zien dat ook zij ruimte had voor verbetering van haar voedingspatroon. De concrete tips die uit Eetscore rollen zorgen dat ik dit goed kan bespreken. Onze ervaring met de Eetscore is nog beperkt, maar ik ben enthousiast over de Eetscore als ondersteuning bij de behandeling in de polikliniek.’

Kleine stapjes vooruit

Tijdens de discussie zijn de aanwezige zorgprofessionals het erover eens: De maatschappij heeft  steeds meer aandacht voor de rol van voeding bij ziekte. Zowel artsen, patiënten, maar ook de overheid zien het belang van voeding. ‘We hebben de tijd mee, laten we dit samen benutten’, aldus Tom van Loenhout. Vaak ontbreekt de kennis over wat nou écht gezonde voeding is. Eetscore kan hiervoor handvatten bieden. Terecht merkt één van de aanwezigen huisartsen op dat ook met de juiste kennis het moeilijk is om gewoonten te veranderen. Anne Slotegraaf licht daarop toe hoe de Eetscore hierbij kan ondersteunen: ‘De Eetscore geeft praktische adviezen over 16 componenten van een goede voeding. Met de persoonlijke scores kan je één oogopslag zien waar de knelpunten in de voeding zitten. Vervolgens kun je een patiënt aanbevelen om één of twee componenten uit te kiezen en daarmee aan de slag te gaan. In kleine stapjes is verandering beter te bereiken.’

Huisartsen gezocht

Naast implementatie van Eetscore op de poliklinieken van Ziekenhuis Gelderse Vallei, wil de Alliantie de  Eetscore implementeren in de eerstelijnszorg. Hiervoor zoekt de Alliantie huisartsenpraktijken die mee willen doen met  een pilot met de Eetscore. Heeft u interesse? Neem contact op met Anne Slotegraaf, projectleider Eetscore  (SlotegraafA@zgv.nl / 06-33874104).

Eetscore in DAF-Week

Deze lunchlezing Voedingsadvies op maat – nóg iets voor in de spreekkamer?!  vond plaats in het kader van de Dutch Agri Food Week (DAF-Week), het grootste podium in Nederland voor  innovaties in de agrifood sector. De  Alliantie Voeding in de Zorg presenteerde in deze lunchlezing het ZonMw-project Eetscore Transmuraal aan zorgprofessionals. Het project werkt aan de inbedding van de Eetscore in de zorgpraktijk. In het project  werkt de Alliantie samen met Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Huisartsen Gelderse Vallei, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het Voedingscentrum. Het project wordt uitgevoerd vanuit Zorginstituut Nederland.


Meer informatie
RT @Voedingenkanker: Kanker brengt vaak voedingsklachten met zich mee. Herkenbaar? We zoeken nog deelnemers: Help mee aan het onderzoek van…
@WUR @Keuzegids Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!
Jouw ervaring delen op VoedingNL 2019? Ding mee naar de Young Professional Award (<35jaar) of dien een poster in… https://t.co/s4YrwNQ7rC

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.