03 OKTOBER 2025
Van 2015 tot 2025 was van Loenhout voorzitter van Alliantie Voeding in de Zorg, het landelijk expertisecentrum dat wetenschappelijke inzichten over voeding persoonlijk toepasbaar maakt in zorg. Vanuit zijn voorzittersrol versterkte hij de Alliantie Voeding met enthousiasme, verbindend vermogen en daadkracht, en zette hij het belang van goede voeding in de zorg stevig op de kaart. Onder zijn voorzitterschap sloten Rijnstate en het UMC Utrecht zich aan als kernpartners, naast Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Als cardioloog liet hij zien hoe voeding en leefstijl ziekten beïnvloeden en inspireerde hij tot actie. Ook speelde hij een actieve rol in het foodprogramma in Ede, de Regiodeal Foodvalley en de Coalitie Preventie (nu Vitale Gelderse Vallei). Door zorg, overheid, wetenschap en bedrijfsleven te verbinden, werden subsidies verkregen en internationale delegaties ontvangen. Dankzij landelijke programma’s voor een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen, voeding in geneeskundeopleidingen en voedingsadvies in de spreekkamer groeide de aandacht voor voeding in de zorg.
Als cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei was hij bestuurlijk actief en zette hij het Vriendenfonds mede op. Hij was aanjager van initiatieven die het verblijf in het ziekenhuis veraangenamen en bracht een netwerk aan sponsoren bijeen. Via zijn inzet in de regionale besturen en commissies rondom sport, voeding en cultuur was hij de verbindende factor tussen het ziekenhuis, voedingszorg en de samenleving, in het bijzonder Ede maar de maatschappelijke meerwaarde is ook ver daarbuiten.
Het landelijke programma Goede Zorg Proef Je® dat ziekenhuizen en zorginstellingen helpt om het voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers gezonder en duurzamer te maken, noemt van Loenhout als hoogtepunt:
“Dat vind ik fantastisch omdat dit echt impact heeft. In vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland is het opgepakt, terwijl er aanvankelijk weerstand was om het voedingsaanbod gezonder te maken. Uitwisseling en erkenning geven maakt samenwerking sterker en succes voor iedereen mogelijk.”
De Alliantie Voeding in de Zorg spreekt grote waardering uit voor zijn bevlogen leiderschap en tomeloze inzet. “Tom weet mensen en organisaties te inspireren en te verbinden en de boodschap op een krachtige manier te brengen. De gemaakte impact is blijvend zichtbaar in de zorgpraktijk. Zeker met de transitie naar een gezonder een duurzamer voedingsaanbod vervult de zorg een voorbeeldrol in de maatschappij“, aldus Menrike Menkveld-Beukers, directeur Alliantie Voeding in de Zorg.
Op 2 oktober 2025 nam van Loenhout afscheid als voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg en hij wordt opgevolgd door Dr. Peter Maat, neuroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig