03 OKTOBER 2025

Eerbetoon markeert afscheid Tom van Loenhout als voorzitter

Na tien jaar voorzitterschap neemt van Loenhout afscheid van de Alliantie Voeding in de Zorg. Tijdens het symposium ‘Hart voor de toekomst van voeding in de zorg’ ontving van Loenhout een bijzondere erkenning: hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Verhulst van Ede onderstreepte de waardering voor zijn jarenlange inzet voor betere voedingszorg, preventiebeleid en zijn brede maatschappelijke inzet. In dit artikel blikken we terug op zijn rol als voorzitter, belangrijkste successen en de impact van voeding en leefstijl in de zorg.

Eerbetoon markeert afscheid Tom van Loenhout als voorzitter

Van geïnteresseerd arts naar bevlogen voorzitter

“In 2007 was ik voorzitter van de medische staf in Ziekenhuis Gelderse Vallei en raakte ik betrokken bij de start van de Alliantie Voeding in de Zorg. Geleidelijk aan vond ik het steeds leuker, zeg maar liefde op het tweede gezicht. Het raakte precies de wereld tussen ziekenhuis en wetenschap, waar zoveel samenkomt. Ik kreeg de kans om voorzitter te worden, dat heb ik met heel veel plezier gedaan”, vertelt Tom van Loenhout.

Als voorzitter zag Tom zijn rol vooral verbindend: richting geven, anderen motiveren, nieuwe onderzoeksgebieden en contacten verkennen in binnen- en buitenland, en het boegbeeld zijn naar buiten. Sinds zijn aantreden zijn de kernpartners van de Alliantie Voeding uitgebreid en is de samenwerking zowel lokaal als landelijk naar een hoger niveau getild.

Trots

 “We hebben de Alliantie Voeding, die al een duidelijke positie had, verder kunnen uitbouwen naar een landelijk expertisecentrum. Dat is vooral te danken aan al onze medewerkers en onderzoekers, die hier al die jaren hun best voor hebben gedaan”, aldus Tom.

In de afgelopen tien jaar heeft de Alliantie een breed landelijk én internationaal netwerk opgebouwd, met serieuze politieke aandacht en kansen voor impactvolle projecten. Sinds 2016 verschoof de focus van regionaal naar landelijk, versterkt door de toetreding van de ziekenhuizen Rijnstate en UMC Utrecht bij de oprichters Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het grote programma Eat2Move versterkte de samenwerking met sportorganisaties en innovatie op het snijvlak van voeding voor prestatie en herstel. Met de vier Alliantie-kernpartners vormen we een proeftuin om voedingsonderzoek en -innovaties in de zorgpraktijk te onderzoeken en implementeren. Deze ontwikkelingen brachten erkenning en samenwerking het in Nationaal Preventieakkoord op gang. Dat maakte de weg vrij voor het landelijke programma Goede Zorg Proef Je®.

Tom: “Op het Goede Zorg Proef Je® programma ben ik het meest trots op, het heeft echt impact. Niet om te vertellen dat wij de beste zijn, maar om anderen erbij te betrekken. We hebben de andere ziekenhuizen erbij gekregen, terwijl er aanvankelijk best veel weerstand op een gezonder voedingsaanbod was. In vrijwel alle ziekenhuizen zetten teams zich in voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod. Uiteindelijk maken we samen impact.”

Waardering als fundament

Tom gelooft dat waardering het fundament is van goede samenwerking: “Een complimentje vindt ieder mens fijn. Gun een ander z’n eer. Het maakt samenwerken makkelijker; we streven allemaal hetzelfde doel na.”

Daarbij is de vertaalslag van wetenschap naar de praktijk cruciaal. Onderzoek moet toepasbaar zijn, zodat patiënten er iets van merken in ziekenhuizen. Impact maken is voor hem niet alleen korte-termijnresultaat: hij denkt ook aan de lange termijn. Bijvoorbeeld aan het bereiken van jongeren. Hij vertelt:

“Als je jonge mensen weet te raken, dan heb je op de lange termijn veel meer effect. We weten dat goede voeding op korte termijn je welbevinden bevordert, en sinds kort is duidelijk dat op lange termijn, na jaren, ook effect op overleving en chronische aandoeningen zichtbaar is. Net als bij roken, maar dan omgekeerd.”

Interactie in de spreekkamer

Als cardioloog streeft Tom ernaar zijn patiënten zo goed mogelijk te helpen, niet alleen door een juiste diagnose te stellen en samen de beste behandeling te kiezen, maar ook door leefstijlfactoren zoals roken, bewegen en vooral voeding centraal te stellen. Het bespreken van leefstijl is naast medische behandelingen steeds belangrijker geworden. Zo krijgen patiënten meer grip op hun eigen gezondheid: ze voelen zich beter, kunnen zelf acties ondernemen en hebben vaak minder medicatie nodig. Door deze inzichten breed uit te dragen, bereiken artsen ook mensen zonder directe klachten, waardoor de kans op ziekte op de lange termijn wordt verkleind.

Blik op de toekomst

“Ik hoop dat we nieuwe ideeën en plannen kunnen uitwerken, ook bij aandoeningen waar we de rol van voeding nu nog niet volledig herkennen. Hopelijk treden nog nieuwe kernpartners toe en kunnen we onze internationale contacten, onder andere met België, Duitsland, Tsjechië, Scandinavië en Japan, verder uitbouwen.”

Tot slot zegt hij: “Ik hoop dat ik over 10 jaar terugkijk en nog meer impact zie. En als de Alliantie Voeding verder groeit op een manier die ik nooit had bedacht, dan gun ik dat van harte.”

Met opvolger Peter Maat, neuroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, heeft hij er alle vertrouwen in dat de Alliantie Voeding zich verder ontwikkelt en voeding en leefstijl in de zorg nóg sterker op de kaart zet.

Meer lezen?



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.