27 NOVEMBER 2018

Metingen Promuscle in de Praktijk afgerond

De metingen van ProMuscle in de Praktijk zijn afgerond. Aan de studie namen 168 ouderen uit de gemeenten uit Apeldoorn, Epe, Ermelo, Putten, Harderwijk en Ede deel. De studie onderzoekt een leefstijlprogramma met eiwitrijke voeding en krachttraining om de spiergezondheid te verbeteren zodat ouderen langer zelfredzaam blijven. In het voorjaar van 2019 worden de resultaten gepresenteerd op het 2e Nationaal Ouderen en Voeding Congres in Ede.

Metingen Promuscle in de Praktijk afgerond

Het onderzoek startte in september 2016 in Apeldoorn. Afgelopen week vonden de allerlaatste metingen plaats bij deelnemers uit gemeente Ede. De helft van de 168 deelnemers ontving de eerste 12 weken van het onderzoek intensieve begeleiding door fysiotherapeuten en diëtisten. Zij gaven de ouderen twee keer per week krachttraining en voedingsadvies met eiwitrijke producten. De andere helft van de deelnemers vormden de controlegroep.

Een deelnemer vertelt:
“Ik merk dat ik door het sporten sterker ben geworden. Hiervoor had ik snel vermoeide bovenbenen bij het traplopen. Dan stond ik bovenaan de trap en deden mijn benen zeer. Ook gaat het fietsen mij makkelijker af. Ik had niet in de gaten dat voeding zoveel voor je spieren doet. Ik wist wel dat sporten belangrijk is voor je spieropbouw, maar ik wist niet wat eiwitten doen.”

Na deze 12–weekse periode werden de deelnemers gestimuleerd hun nieuwe leefstijl voort te zetten door gebruik te maken van lokale faciliteiten zoals bijvoorbeeld sportscholen, gymnastiekverenigingen of een voedingscursus. Op basis van eerder wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Universiteit & Research (Tieland et al., 2012) wordt verwacht dat deze leefstijl helpt om de spiergezondheid te verbeteren, zodat ouderen langer zelfredzaam kunnen blijven. Promuscle in de Praktijk is opgezet om te onderzoeken of het programma in de praktijk, uitgevoerd door lokale zorgprofessionals, ook effectief is. Gedurende het onderzoek zijn op verschillende tijdsmomenten metingen gedaan om onder andere lichamelijk functioneren, spierkracht en spiermassa in kaart te brengen.

ProMuscle in de Praktijk wordt uitgevoerd door: Wageningen University & Research (coördinator), de Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, FrieslandCampina, Innopastry (Patisserie Unique) en Zilveren Kruis. Daarnaast wordt samengewerkt met de academische werkplaats AGORA, GGD Noord- en Oost Gelderland en UMCU. Het programma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met zorgorganisaties en gemeenten: Zorggroep Apeldoorn en omstreken (Apeldoorn), Viattence (Epe), Zorggroep Noordwest Veluwe (Harderwijk en Ermelo/Putten) en Opella (Ede/Bennekom). ProMuscle in de Praktijk is een meerjarige publiek-private samenwerking, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.


Meer lezen:

Project ProMuscle in de Praktijk – website Wageningen University & Research
• 10.03.2018 Ouderen in Bennekom en Ede willen fit blijven met ProMuscle in de Praktijk
Protein supplementation increases muscle mass gain during prolonged resistance-type exercise training in frail elderly people: a randomized, double-blind, placebo- controlled trial. J Am Med Dir Assoc. 2012 Oct;13(8):713-9. doi: 10.1016/j.jamda.2012.05.020. Epub 2012 Jul 6.
Effect, process, and economic evaluation of a combined resistance exercise and diet intervention (ProMuscle in Practice) for community-dwelling older adults: design and methods of a randomised controlled trial. BMC Public Health201818:877, https://doi.org/10.1186/s12889-018-5788-8#hartenvaatziekten | Ook buiten de #Hartweek om hebben we aandacht voor hart- en vaatziekten. We doen doorlopend on… https://t.co/WiZv84LZoL
#oncolife2022 | @GelderseVallei en @Rijnstate deelden op ons ONCO-LIFE- congres hun ervaring met hun prehabilitati… https://t.co/c4xjOVlzaW
#oncolife2022 | Op het ONCO-LIFE-congres bleek hoeveel kennis rond #voeding, #bewegen en #kanker al wordt toegepast… https://t.co/r0nudjxTef

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.