06 JULI 2018

Mini-ijslolly voor patiënten met een vochtbeperking officieel in productie

De eigendomsrechten van Frodio zijn overgedragen aan Frodio BV. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 5 juli zijn de eigendomsrechten van de door Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelde mini-ijslolly, de Frodio, overgedragen aan Frodio BV. Dit jonge bedrijf gaat zich volledig richten op het produceren en in de markt zetten van deze mini-ijslolly voor patiënten met een vochtbeperking. Vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg is onderzoek gedaan naar de Frodio.

Mini-ijslolly voor patiënten met een vochtbeperking officieel in productie

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, moeten letten op hoeveel vocht zij binnenkrijgen. Vaak mogen zij maar maximaal 1000 ml vocht per dag binnenkrijgen. Dit is vaak moeilijk vol te houden. Daarom ontwikkelde Ziekenhuis Gelderse Vallei in 2015 een ijslolly voor patiënten met een dorstgevoel: de Frodio. Deze ijslolly bestaat uit slechts 10cc water. Hierdoor kunnen patiënten vaak een tussendoortje nemen tegen de dorst, zonder dat zij veel vocht binnen krijgen. Patiënten kunnen kiezen uit de smaken citroen, framboos, munt en naturel.

Maria ter Welle prijs

In 2015 won Ziekenhuis Gelderse Vallei de Maria ter Welle prijs met de Frodio. Deze prijs wordt uitgereikt aan zorgprofessionals die projecten opzetten die de zorgkwaliteit voor nierpatiënten verbetert. Een mooie erkenning voor de Frodio! Met deze prijs kon via de samenwerking in de Alliantie Voeding in de Zorg de expertise van Wageningen University & Research (WUR) en het Reuk- en smaakcentrum® ingezet worden bij de ontwikkeling van en onderzoek aan de Frodio.


Onderzoek dorstlessendheid

Samen met de WUR zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de dorstlessendheid van de Frodio. Ondanks het beperkte volume, bleek de Frodio een goede dorstlesser te zijn. De Frodio werkte beter tegen de dorst dan 10 ml water. Hierbij spelen vooral de temperatuur en de vaste vorm van de Frodio een rol, zo bleek uit het onderzoek. Het onderzoek naar de Frodio is gepubliceerd in Physiology & Behavior: How to quench your thirst. The effect of water-based products varying in temperature and texture, flavour, and sugar content on thirst.

Toepassing in de praktijk

De Frodio is niet alleen een uitkomst voor mensen met een vochtbeperking.  Ook voor kinderen, patiënten voorafgaand aan de operatie, patiënten die aan hun kaak of gebit zijn geopereerd, bij chemotherapie en in de ouderenzorg kan de Frodio een uitkomst zijn. De Frodio werd op verschillende congressen gepresenteerd, waar bleek dat ook andere zorginstellingen interesse hadden in de Frodio.

Overdracht rechten

Om aan de vraag van andere zorginstellingen te kunnen voldoen, schakelde Ziekenhuis Gelderse Vallei in oktober 2016  jonge ondernemers in, om de Frodio te vermarkten. Zij hebben na een verkennende periode het bedrijf Frodio BV opgericht en op 5 juli zijn de eigendomsrechten overgedragen. Frodio BV staat ervoor om iedereen van de Frodio te voorzien en zo duizenden mensen in Nederland te helpen. Zij hopen zo snel mogelijk de Frodio te kunnen gaan leveren.


Kijk voor meer informatie op:  http://frodio.nl/

Voor vragen over onderzoek in de zorgpraktijk mail info@alliantievoeding.nl
RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.