14 JUNI 2022

Op tour langs projecten rond voeding en gezondheid in Regio Foodvalley

In Regio Foodvalley voeren diverse kennis-, landbouw- en zorgorganisaties projecten uit die gericht zijn op toekomstbestendige voeding en het toepassen van kennis in de preventieve en curatieve gezondheidszorg. Een aantal van die organisaties, zoals Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei, liet tijdens de Regio Foodvalley Days geïnteresseerden een kijkje nemen bij hun project.

Op tour langs projecten rond voeding en gezondheid in Regio Foodvalley

Deelnemers aan de Regio Foodvalley Days konden een kijkje nemen bij de verschillende projecten in Regio Foodvalley

Duurzame en gezonde voeding - het is weer volop in het nieuws door onder andere de effecten van de oorlog in Oekraïne op voedselbeschikbaarheid, de klimaat- en stikstofproblematiek en de druk op de gezondheidszorg. Regio Foodvalley werkt aan oplossingen en is daar gezien de ligging bij uitstek voor geschikt, vindt René Verhulst, voorzitter van Regio Foodvalley en de stuurgroep Regio Deal Foodvalley. Hij sprak deelnemers toe voordat ze op tour langs de projecten gingen. ‘Regio Foodvalley is niet bedacht achter de tafel, voedsel zit in de aard van de regio.’ Daarmee doelde hij op de brede kennis over landbouw, voeding en gezondheid die in de regio aanwezig is en de grote aantallen bedrijven en organisaties die werken aan veranderingen op het gebied van duurzame en gezonde voeding.

Op tour

Rond de 150 deelnemers afkomstig van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, overheden en agrarische bedrijven namen na de opening deel aan één van de dertien tours. Het thema van de Foodvalley Days ‘Ontdek en Ontmoet’ werd zo in de praktijk gebracht. In twee tours demonstreerden onderzoekers van Alliantie Voeding in de Zorg onze projecten die plaatsvinden in Ziekenhuis Gelderse Vallei en op de campus van Wageningen University & Research (WUR).

Gezonde voeding in de zorg

Tessa de Smit, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoeker bij Alliantie Voeding in de Zorg, vertelde tijdens de tour ‘Gezonde voeding in de zorg’ over haar project dat mogelijk gemaakt wordt door Regio Deal Foodvalley. Hierin bekijkt ze of zelfmanagementtool Eetscore het voedingsadvies aan patiënten op de polikliniek cardiologie kan verbeteren. Ook inventariseert ze wat de verdere voedingszorgbehoefte van patiënten is. Haar project sluit aan bij het Voed Je Beter-programma waarin ze samenwerkt met onderzoekers van WUR. ‘Deelnemers waren ervan onder de indruk dat artsen Eetscore via het Elektronisch Patiënten Dossier onderdeel maken van de behandeling,’ vertelt Tessa over de reacties op haar presentatie. Hierna kregen de negen deelnemers een rondleiding in de keuken, waar ze konden zien waar gezonde voedingszorg begint en hoe de keuken werkt met streekproducten. Ook zagen ze de maaltijdservicemedewerkers in actie, die patiënten telefonisch coachen bij hun maaltijdbestelling. Tessa: ‘De maaltijdservicemedewerker ziet wat je eerder hebt besteld en kan bijsturen door bijvoorbeeld extra fruit te adviseren of je eiwitinname te verhogen.’ Tessa was enthousiast over haar tour. ‘We konden deelnemers een voorbeeld geven van hoe Ziekenhuis Gelderse Vallei samenwerkt met het regionale netwerk om via voeding en leefstijl de gezondheid van de patiënt verbeteren, herstel te bevorderen en gezondheidsproblemen én het verergeren ervan te voorkomen.’

Gezond en fit oud worden

De tour ‘Gezond en fit ouder worden’ vond plaats in de Health Research Unit (HRU) van WUR, waar onder andere het effect van plantaardige (veganistische) voeding op de spieren van ouderen wordt onderzocht. Promovendus aan WUR Jacintha Domić vertelde in haar tour over haar onderzoek dat onderdeel is van de Regio Deal Foodvalley. ‘Mensen gaan steeds meer plantaardig eten. Als voedingswetenschappers maken we ons voornamelijk zorgen om de gezondheidseffecten van een volledig plantaardig, ook wel veganistisch, eetpatroon, aangezien dit voedingspatroon gepaard gaat met een verhoogd risico op voedingstekorten. Ook ouderen gaan steeds meer plantaardig eten, terwijl we nog niet weten wat de effecten van zo’n overstap zijn op hun spieren en het nog onbekend is wat de kwaliteit van eiwitten in een veganistisch eetpatroon is,' legt Jacintha uit. 'Ik wil met mijn onderzoek een bijdrage leveren aan goed afgewogen en veilig voedingsadvies voor ouderen, dat zowel rekening houdt met duurzaamheid als gezondheid.' Na haar presentatie kregen deelnemers een kijkje in de keuken van de HRU. Ze kregen de onderzoekskeuken met eetzalen te zien, de huiskamer, de koude keuken, het lab, de sensorische ruimte en de ruimtes waar bloed wordt geprikt, biopten worden afgenomen en andere medische handelingen worden verricht. Jacintha: ‘Er kwamen leuke en goede vragen uit het publiek, men was geïnteresseerd en betrokken. De tour gaf een goed beeld van het voedingsonderzoek wat we doen en de noodzaak daartoe.’

Netwerken

Afsluitend aan de tours konden deelnemers aan de Regio Foodvalley Days netwerken en napraten in de Mauritskazerne in Ede. ‘Het was mooi om te zien hoe het Regio Deal-programma volop in uitvoer is, want uiteindelijk is het doel dat we impact realiseren. De ontmoetingen tijdens de tours dragen bij aan verdere samenwerking met lokale organisaties, bedrijven en overheden. En dat is mooi, want met elkaar kunnen we zorgen dat concrete en toepasbare concepten duurzaam ingezet worden,’ vertelt Menrike Menkveld-Beukers van Alliantie Voeding in de Zorg na afloop.

Meer weten?


[3/3] #onderzoek, #lustrum | Afgelopen 15 jaar hebben we veel bereikt op gebied van persoonsgericht, wetenschappeli… https://t.co/oLd17ERz03
[2/3] #onderzoek, #lustrum | De tweede winnaar van onze onderzoeksubsidie van 10.000 euro: 🔆 Dieuwertje Kok met ha… https://t.co/jA932i0NcP

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.