08 NOVEMBER 2024
Op 7 november ontvingen Natalie Burgers (ministerie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Marieke Mossink (ministerie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) namens het Rijk het tijdschrift De Proeftuin uit handen van René Verhulst, voorzitter Regio Foodvalley. Dit tijdschrift laat zien wat de Regio Deal Foodvalley de afgelopen vier jaar heeft betekend voor de Regio Foodvalley. In de plenaire sessie sprak dagvoorzitter Marlies Claasen met vertegenwoordigers van ministeries, provincies, universiteiten en landbouw- en zorgorganisaties over wat de oogst uit de proeftuin betekend voor de regio en voor de inwoners van Nederland. Het werd duidelijk dat er heel veel onderzoeken versneld van de grond zijn gekomen en dat er volop is samengewerkt.
Thema Voeding & Gezondheid
Binnen het thema Voeding & Gezondheid is Alliantie Voeding in de Zorg één van de acht partners om in de proeftuin onderzoekers en de praktijk te verbinden, implementatie te bevorderen en kennis te delen. Door samenwerking, onderzoek en pilots leerden we volop van en met elkaar. Zo dragen we bij aan gezondheidswinst door gezonde voeding van prille start tot oude dag in zowel preventie en zorg.
Bestuursvoorzitter Marjolein de Jong van Ziekenhuis Gelderse Vallei benadrukte in het panelgesprek het belang van preventie: ‘Wij merken nu al dagelijks de uitdaging om aan de zorgvraag te voldoen. Gezondheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, niet alleen van de zorg. Dit zou ook een oproep aan de landelijke politiek moeten zijn om preventie stevig op de kaart te zetten.’ Bekijk ook de video waarin ze deze oproep doet. In de video zijn ook Renate Winkels van Wageningen Universiteit en Jolanda de Heer - Verheij, wethouder in de Gemeente Barneveld aan het woord.
Afgelopen jaar hebben we verschillende symposia en evenementen georganiseerd, waaronder een masterclass over prehabilitatie, een symposium over voeding in zorgopleidingen, een symposium over fit en vitaal ouder worden, een expertmeeting over voeding bij cardiometabole ziekten, en een groot landelijk congres (5 maart) over de transitie naar gezonde en duurzame voeding in de zorg, waarbij nieuwe inzichten uit de werkpakketten zijn gedeeld.
In de vier inspirerende deelsessies, onder het thema Een lang leven fit!, proeven de deelnemers de resultaten van projecten op het gebied van voeding en gezondheid. Onderzoekers lieten zien hoe ze afgelopen jaren onderzoek hebben gedaan en deelden hun bevindingen over het belang van vitaliteit en impact op de zorg, over de vele factoren die impact hebben op onze voedselomgeving, over het belang van voeding in de startblokken en onderwijs, en over voeding om vitaal ouder te worden.
Ook werd in de deelsessies het belang van continuering benadrukt om niet alleen in de regio maar ook landelijk te veranderen naar een gezondere eetomgeving, naar meer aandacht voor voeding in preventie en zorg en naar betere integratie in beleid van (lokale) overheid. Gezonde voeding is een belangrijke bouwsteen voor gezondheid, welvaart en welzijn van mensen en voor vermindering van maatschappelijke en zorgkosten.
Resultaten
In de whitepaper “De rol van voeding in preventie en Zorg” worden de nieuwe inzichten over het voedingspatroon bij kwetsbare groepen en interventies rondom voeding en bewegen toegelicht. De resultaten laten zien dat gerichte voedingsinterventies effect kunnen hebben op de gezondheid en welzijn van deze verschillende doelgroepen. Er zijn nieuwe inzichten opgedaan over het effectief integreren van gezonde voeding en leefstijl in de zorg. De focus ligt daarbij op het stimuleren van gezonde voedingskeuzes, het geven van de regie aan mensen zelf om hun gezondheid te bevorderen en het versterken van de rol van voeding binnen de zorg(opleidingen). De uitkomsten van de projecten tonen dat samenwerking tussen verschillende partijen essentieel is voor het bevorderen van een gezonde leefstijl. Toch blijft het een uitdaging om deze interventies op grotere schaal toe te passen en te borgen in de zorgpraktijk.
De belangrijkste conclusie: Vitaliteit leidt tot minder ziektelast, een verhoogd arbeidspotentieel, minder zorgvraag en minder zorgkosten. Benieuwd naar resultaten? In deze whitepaper lees je: De rol van voeding in preventie en zorg. Het tijdschrift is in de online versie hier te vinden.
Volgende stappen
In Regio Foodvalley staan we voor de uitdaging te blijven werken aan een mooie toekomst van de regio. We benutten onze denk- en doekracht om samen slimme en innovatieve oplossingen te vinden. Voor stad en platteland, voor huidige en toekomstige inwoners en voor ondernemers en kennisinstellingen. Recent heeft Regio Foodvalley voor de 6e tranche van regiodeals het voorstel ingediend. Met overheden, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke partners willen we zo de regio een extra impuls te geven. Klik hier om meer te lezen over de nieuwe aanvraag Regio Deal Foodvalley welke is ingediend.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig