21 DECEMBER 2018

Samen voor gezond gewicht in de Regio Foodvalley

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Rabobank, Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), Regio Foodvalley en Menzis geven invulling aan het Nationale Preventieakkoord voor de 8 gemeenten in regio Foodvalley. Samen zetten zij in op gezonde voeding en preventie om zo de gezondheid van inwoners uit de regio te bevorderen. Het is de eerste regionale samenwerking in navolging van het Nationaal Preventieakkoord. De Alliantie Voeding in de Zorg is, als deelnemer van de thematafel overgewicht in het Nationaal Preventieakkoord, trots op deze regionale Coalitie Preventie.

Samen voor gezond gewicht in de Regio Foodvalley

V.l.n.r: Ronald Hendrikse (HAGV), Mariska de Kleijne (Rabobank), Leon Meijer (Regio Foodvalley), Harmen van Wijnen (CHE), Joris van Eijck (Menzis), Arjen Hakbijl (ZGV) en Tom van Loenhout (Alliantie Voeding). Raoul Bino (WUR) ontbreekt. Foto: Els Jacobi

Overgewicht en de gevolgen daarvan voor de gezondheid is een groeiend probleem. Bijna de helft van de volwassen inwoners van Nederland heeft overgewicht: een BMI hoger dan 25. Als we niets doen stelt het RIVM dat over 22 jaar, 62% van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Dat betekent dat ook het percentage Nederlanders met chronische aandoeningen, die mede het gevolg zijn van overgewicht, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten toeneemt.

Samenwerken

De huisartsen in Regio Foodvalley zien deze toename ook en maken zich zorgen. Ronald Hendrikse, Raad van Bestuur Huisartsen Gelderse Vallei: “Deze regionale coalitie brengt meer aandacht voor preventie en gezonde leefstijl van onze inwoners. Als huisartsen hopen we hiermee te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van medische behandelingen.” Om gezondheid te bevorderen zet Ziekenhuis Gelderse Vallei al meer dan 10 jaar in op voeding en beweging in medische behandelingen. Arjen Hakbijl, Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Wij zien patiënten vaak pas op het moment dat ze een behandeling nodig hebben. Juist bij overgewicht hebben we een belangrijke rol in het signaleren en doorverwijzen. Door deze samenwerking gaan wij dat met de keten verder vorm en inhoud geven en wordt de kans dat wij ze in het ziekenhuis terugzien kleiner.”
Léon Meijer, wethouder gemeente Ede en vertegenwoordiger van Regio Foodvalley bij de ondertekening, vult aan: “We werken allemaal hard aan de gezondheid van onze inwoners. Door de krachten te bundelen kunnen we nog veel meer bereiken in onze regio.” Rabobank Vallei en Rijn bevestigt dit: "ook wij vinden het belangrijk om te investeren in de vitaliteit van mensen. Dat is immers de basis van een gezonde en productieve samenleving", zegt Mariska de Kleine, directievoorzitter.

Leefstijl

Naast de directe impact die gezonde voeding en beweging heeft op het terugdringen van overgewicht, richt deze samenwerking zich ook op het verbeteren van de leefomgeving. Het CHE-lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid richt zich op het ontwikkelen van gezondheidsbevordering in zorg en welzijn. HAGV, Gemeente Ede en Menzis zijn in gesprek om mensen uit de bijstand met een gezondheidsachterstand een programma aan te bieden om te werken aan een gezondere leefstijl en om deze langdurig vast te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research weten we dat mensen die sporten en bewegen ook makkelijker solliciteren en een grotere bijdrage aan de maatschappij leveren.

Vervolg

Nu de Coalitie Preventie in de Foodvalley is getekend gaan alle betrokken partijen met elkaar in gesprek om kennis en bestaande succesvolle initiatieven te delen, nieuwe interventies te ontwikkelen en de samenwerking met andere partners te versterken. De coalitie wil hiermee een gezonde leefstijl bereikbaar maken door de omgeving gezonder te maken en door een aanbod van toegankelijke en effectieve initiatieven.


Meer lezen:


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.