12 FEBRUARI 2019

Bariatrisch chirurg Rijnstate benoemd tot buitengewoon hoogleraar

Wageningen University & Research (WUR) heeft bariatrisch chirurg Eric Hazebroek, werkzaam bij Vitalys, onderdeel van Rijnstate, per 1 februari benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment. Het hoogleraarschap van Hazebroek draagt bij aan het integreren van voeding in de behandelmethoden voor obesitas.

Bariatrisch chirurg Rijnstate benoemd tot buitengewoon hoogleraar

Eric Hazebroek, buitengewoon hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment - foto Rijnstate

Alliantie Voeding in de Zorg is trots dat Hazebroek tot hoogleraar is benoemd. In 2017 trad Rijnstate toe tot de Alliantie Voeding in de Zorg. Het onderzoeksthema Voeding & Bariatrie werd gestart met als doel de ontwikkeling van optimale voedingszorg voor deze patiënten - vóór en ná de ingreep.  “Meer kennis over de effecten die (gezonde) voeding, voedingstekorten en een maagverkleining hebben op het lichaam, kan hieraan bijdragen”, aldus Hazebroek. Voor zijn hoogleraarschap werkt Hazebroek aan Wageningen University & Research bij de leerstoelgroep Nutrition and Disease, die onder leiding staat van prof. Ellen Kampman.

Bariatrie & Voeding
“Voor patiënten met zeer ernstig overgewicht is een operatie vaak nog de enige optie die langdurig gewichtsverlies kan geven. Maar een operatie brengt ook risico’s met zich mee”, vervolgt Hazebroek. “Door een maagverkleining kunnen bepaalde vitamines niet meer goed worden opgenomen in het lichaam, waardoor patiënten levenslang voedingssupplementen moeten slikken. Ongeveer 80% van onze patiënten is vrouw, waarvan een groot gedeelte in de vruchtbare leeftijd. Een deel van het onderzoek richt zich dan ook op vrouwen die na een bariatrische operatie zwanger worden. Daarbij is het van belang om de voedingsstatus goed in kaart te brengen. Voedingstekorten kunnen namelijk van invloed zijn op de moeder, maar ook op de ontwikkeling van het ongeboren kind.” Inmiddels is een groot onderzoeksproject van gestart waarbij de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie van zowel Ziekenhuis Gelderse Vallei als Rijnstate betrokken zijn.

Hoogleraar
In zijn hoogleraarschap gaat Hazebroek wetenschappelijk onderzoek begeleiden en colleges verzorgen. Sinds het voorjaar van 2018 begeleidt Hazebroek al een promovendus bij haar onderzoek om beter inzicht te krijgen in de voedingsstatus na bariatrie. Ook hebben diverse studenten van WUR een afstudeerproject gedaan binnen het onderzoeksthema ‘Voeding & Bariatrie’. Het onderzoek heeft als doel bariatrische patiënten voedingsadvies op maat te kunnen geven.

Vitalys, onderdeel van Rijnstate
Ook voor Rijnstate, Vitalys en haar patiënten is de benoeming van Hazebroek belangrijk. De onderzoekstraditie op het gebied van overgewicht binnen Rijnstate en Vitalys wordt hiermee verder uitgebouwd. Vitalys, onderdeel van Rijnstate, is één van de grootste klinieken van Nederland voor bariatrische chirurgie. Als expertisecentrum helpt Vitalys jaarlijks meer dan 1.250 patiënten via een operatie in combinatie met een langdurig en intensief begeleidingstraject, waarin wordt gewerkt aan een verandering van leefstijl.


Meer lezen:


#Diabetes, #HartEnVaatziekten | ‘Hoe gaan we mensen met diabetes ook daadwerkelijk gezonder laten eten?’ Dit onderz… https://t.co/J0NjHO9dkE
#prehabilitatie | Gisteren werd tijdens het STOER-symposium van @IsalaZiekenhuis kennis tussen ziekenhuizen gedeeld… https://t.co/XjWRahrQ7b
#NGFdag2021 | Ons project @ZorgProefJe zet aan tot het eten van meer groente en fruit via de Nationale Groente- en… https://t.co/J0EXXJziSh

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.