26 MAART 2019

Snel inzicht in fosfaatgehaltes

Tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen op 26 en 27 maart lanceerde de Alliantie Voeding in de Zorg de Drankenwijzer. De Drankenwijzer helpt nierpatiënten de fosfaatinname te beperken. Inez Jans, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en begeleider van dit project, reikte het eerste exemplaar uit aan Marjolein Storm van Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Wageningen University & Research analyseerde meer dan 70 dranken voor de Drankenwijzer.

Snel inzicht in fosfaatgehaltes

Inez Jans, Ziekenhuis Gelderse Vallei, reikt de eerste Drankenwijzer uit aan Marjolein Storm van Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN)

Fosfaatbeperking

‘De Drankenwijzer maakt in één oogopslag duidelijk hoeveel fosfaat in een frisdrank zit. Dat helpt de fosfaatinname te beperken.’ aldus Inez Jans. ‘Nierpatiënten gebruiken vaak fosfaatbinders bij fosfaatrijke maaltijden.’ vult Marjolein Bense, diëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei aan. ‘Maar frisdranken worden vaak tussen de maaltijden gedronken. Met de Drankenwijzer kunnen nierpatiënten beter inschatten of het slikken van een (extra) fosfaatbinder nodig is‘.

Direct naar de Drankenwijzer 

Frisdranken

Uit internationaal onderzoek was al bekend dat frisdrank fosfaat kan bevatten. De fosfaatgehaltes van in Nederland verkrijgbare frisdranken en alcoholvrije bieren waren niet bekend. In samenwerking met Wageningen University & Research zijn deze nu onderzocht en verwerkt in de Drankenwijzer. ‘Een mooi voorbeeld van het toepassen van Wagenings voedingsonderzoek in de zorgpraktijk.’ aldus Marianne Geleijnse, hoogleraar aan Wageningen University & Research.

Fosfaat

Cola, Rivella en Taksi en alcoholvrij bier bleken fosfaat te bevatten. In de andere frisdranken en sappen was de hoeveelheid fosfaat verwaarloosbaar. Ook is onderzocht welke grondstoffen en toevoegingen significant bijdragen aan de fosfaatgehalte in dranken. Het fosfaat in Cola komt uit het toegevoegde fosforzuur (E338). In Rivella en Taksi leveren de toegevoegde melkbestanddelen het fosfaat en bij alcoholvrij bier de graanbestanddelen. Uit dit onderzoek is gebleken dat aromastoffen geen fosfaat bevatten.

Natrium en kalium

Natrium en kalium zijn voor nierpatiënten ook van belang en daarom meegenomen in het onderzoek. De hoeveelheid natrium en kalium was verwaarloosbaar in de onderzochte frisdranken. Dit ondanks de natrium- en kaliumhoudende toevoegingen: kaliumsorbaat (E202), kaliumbenzoaat (E212), natriumbenzoaat (E211), natriumcitraat (E331), natriumgluconaat (E574), natriumcyclamaat (E952iii) en natriumsaccharinaat (E954iv).

Drankenwijzer

De Drankenwijzer is ontwikkeld door Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University en Research.  Naast de officiële uitreiking is de Drankenwijzer ook  gepresenteerd op de ALV van Diëtisten Nierziekten die tijdens de Nederland Nederlandse Nefrologiedagen plaatsvond. De Drankenwijzer is ook digitaal beschikbaar via de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Alliantie Voeding in de Zorg. Alle diëtisten nierziekten aangesloten bij de vereniging Diëtisten Nierziekten Nederland krijgen een exemplaar toegestuurd. De Drankenwijzer is mede met steun van Takeda tot stand gekomen.

Contact: info@alliantievoeding.nl


RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.