09 APRIL 2019

Sterke spieren voor vitaal ouder worden

Sterke spieren zijn een voorspeller voor succesvol ouder worden bleek op VoedingNL 2019. De nieuwste inzichten op het thema eiwit & spiermassa werden gedeeld voor toepassing in de praktijk. Ook dit jaar werden de Young Professional Award en de PosterPrijs uitgereikt. Meer dan 250 professionals waren aanwezig op de geslaagde 6e editie van het congres.

Sterke spieren voor vitaal ouder worden

Prof. Marianne Geleijnse van Wageningen University & Research benadrukte dat we niet alleen gezonder, maar ook duurzamer moeten gaan eten. Een plantaardiger dieet is wenselijk. De gevolgen van een alternatieve eiwitkeuze werden belicht door Prof. Sander Kersten van Wageningen University & Research. Bij een meer plantaardige voeding is extra aandacht nodig voor het voorkomen van micronutriëntentekorten. Juist ook bij groepen met speciale behoeften, zoals sporters en ouderen. 

Ga naar de fotoimpressie van VoedingNL 2019

Young Professional Award

Amy van der Heijden (WUR) won dit jaar de Young Professional Award. De jury was enthousiast dat ze bij een actueel onderwerp heeft durven kiezen voor een verrassende aanpak. Innovatief in de wijze waarop ze de moeilijk bereikbare doelgroep wist te interesseren voor deelname aan haar onderzoek. Amy onderzocht voedselvoorkeuren bij kinderen in de basisschoolleeftijd uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische positie. Financiering van dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Edema stichting. Haar onderzoek wordt via de Alliantie Voeding binnenkort gekoppeld aan het Eetscore onderzoek. Door Eetscore ook voor kinderen beschikbaar te maken kan naast de voedselvoorkeur ook de voedselinname worden bekeken. In totaal waren er dit jaar 14 inzendingen voor de Young Professional Award 2019. De andere genomineerden waren:

  • Joreintje Mackenbach-van Es (Amsterdam UMC) over de rol van de omgeving voor een gezond voedingspatroon en de preventie van chronische ziekte.
  • Wesley Visser (Erasmus MC) met voedingsinterventies bij patiënten met (chronisch) nierfalen en hoe je de effectiviteit van de diëtist meer meetbaar kan maken.

PosterPrijs

Iris van den Boomgaard, studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool, onderzocht voor de Stuurgroep Ondervoeding het ondervoedingsonderwijs van verpleegkundigen. Hiermee won ze de PosterPrijs. Deze prijs werd haar toegekend door het publiek, wat aangeeft dat voedingsonderwijs in de zorg een onderwerp is dat leeft. In totaal waren er 12 poster ingediend. Ook vanuit Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate waren er diverse posters die gepresenteerd werden in de pauzes van het congres:

  • Voedingsadvies in het zorgpad. De ervaringen van oncologiepatiënten in een patient journey - Elbrich Postma (WUR/ZGV)
  • A novel oral nutritional supplement improves gait speed in undernourished older adults – Pol Grootswagers (WUR)
  • Weightloss and malnutrition after distalization of Roux-and-Y gastric bypass surgery in morbidly obese patients – Yonta van der Burgh (WUR/Vitalys /Rijnstate)
  • Een gezonde start voor ieder kind. Hoe pakken we dat aan? - Yvette Beulens (WUR)
  • Effects of a two week pre-operative diet on surgical outcomes in RYGB - Iris van Damme (WUR/ Vitalys / Rijnstate)
  • Malnutrition after bariatric surgery – effects of continuous tube feeding and pancreas enzyme supplementation - Laura Heusschen (WUR / Vitalys / Rijnstate)

Elbrich en Yvette waren ook genomineerd voor de PosterPrijs en mochten een PosterPitch geven op VoedingNL.

Organisatie

Alliantie Voeding in de Zorg is mede-initiatiefnemer van het congres VoedingNL en werkt hiervoor samen met Network for Food Experts (NVVL), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Diëtisten Coöperatie Nederland(DCN) en de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). De onderwerpen van bijeenkomsten van VoedingNL zijn altijd verrassend, motiveren tot breder kijken dan het eigen werkveld en combineren wetenschap met de praktijk. Pitactief heeft de organisatie in handen.

Meer lezen:


RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.