09 APRIL 2019
Prof. Marianne Geleijnse van Wageningen University & Research benadrukte dat we niet alleen gezonder, maar ook duurzamer moeten gaan eten. Een plantaardiger dieet is wenselijk. De gevolgen van een alternatieve eiwitkeuze werden belicht door Prof. Sander Kersten van Wageningen University & Research. Bij een meer plantaardige voeding is extra aandacht nodig voor het voorkomen van micronutriëntentekorten. Juist ook bij groepen met speciale behoeften, zoals sporters en ouderen.
Ga naar de fotoimpressie van VoedingNL 2019
Amy van der Heijden (WUR) won dit jaar de Young Professional Award. De jury was enthousiast dat ze bij een actueel onderwerp heeft durven kiezen voor een verrassende aanpak. Innovatief in de wijze waarop ze de moeilijk bereikbare doelgroep wist te interesseren voor deelname aan haar onderzoek. Amy onderzocht voedselvoorkeuren bij kinderen in de basisschoolleeftijd uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische positie. Financiering van dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Edema stichting. Haar onderzoek wordt via de Alliantie Voeding binnenkort gekoppeld aan het Eetscore onderzoek. Door Eetscore ook voor kinderen beschikbaar te maken kan naast de voedselvoorkeur ook de voedselinname worden bekeken. In totaal waren er dit jaar 14 inzendingen voor de Young Professional Award 2019. De andere genomineerden waren:
Iris van den Boomgaard, studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool, onderzocht voor de Stuurgroep Ondervoeding het ondervoedingsonderwijs van verpleegkundigen. Hiermee won ze de PosterPrijs. Deze prijs werd haar toegekend door het publiek, wat aangeeft dat voedingsonderwijs in de zorg een onderwerp is dat leeft. In totaal waren er 12 poster ingediend. Ook vanuit Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate waren er diverse posters die gepresenteerd werden in de pauzes van het congres:
Elbrich en Yvette waren ook genomineerd voor de PosterPrijs en mochten een PosterPitch geven op VoedingNL.
Alliantie Voeding in de Zorg is mede-initiatiefnemer van het congres VoedingNL en werkt hiervoor samen met Network for Food Experts (NVVL), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Diëtisten Coöperatie Nederland(DCN) en de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). De onderwerpen van bijeenkomsten van VoedingNL zijn altijd verrassend, motiveren tot breder kijken dan het eigen werkveld en combineren wetenschap met de praktijk. Pitactief heeft de organisatie in handen.
Meer lezen:
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.