25 SEPTEMBER 2018

Themalunch met Tweede Kamerleden op Prinsjesfestival

Tijdens het Prinsjesfestival 2018 in Den Haag werden Kamerleden geïnformeerd over de kracht van Gelderland op het snijvlak van voeding en gezondheid. The Economic Board Arnhem Nijmegen organiseerde de lunch en ontwikkelde samen met Regio Food Valley en Alliantie Voeding in de Zorg het programma. Ontwikkelingen en projecten van de Alliantie Voeding werden gedeeld. Ook werd besproken welke rol Den Haag kan spelen om de aandacht voor voeding, in de curatieve én preventieve gezondheidszorg, verder te stimuleren.

Themalunch met Tweede Kamerleden op Prinsjesfestival

Vanuit de Tweede kamer waren Anne Kuik (CDA), Hayke Veldman (VVD), Evert-Jan Slootweg (CDA), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) aanwezig. Verder waren er afgevaardigden vanuit de Provincie Gelderland, het bedrijfsleven en vanuit de organiserende partijen aanwezig. De lunch startte met vier korte presentaties op de cross-over Food & Health. Hierin kwam het belang van preventie in de zorg aan bod, voor jong en oud, en zowel in het ziekenhuis als in de zorgketen. The Economic Board maakte een video-impressie van de lunchbijeenkomst.

Voeding en gezondheidszorg

De nieuwste ontwikkelingen en de expertise die de Gelderse partijen op het snijvlak van voeding en gezondheidszorg hebben opgebouwd werden door diverse sprekers gedeeld.  

Petra van Setten, kinderarts in Rijnstate, vertelde over GO! Met hulp van deze aanpak leren kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas om gezonder te leven. Uniek aan GO! is de wijkgerichte aanpak, waar zorg- en hulpverleners samenwerken in het hele gezin. “De kindergezondheidscoach is in de aanpak van GO! de “spin in het web”, en coacht kind en gezin op de domeinen gezonde voeding, bewegen en ontspanning. De onderzoeksresultaten onderstrepen het succes van onze  aanpak ” aldus van Setten.

Mirjam van ’t Veld, bestuursvoorzitter Ziekenhuis Gelderse Vallei sprak over de inbedding van voeding en beweging in de medische zorg. “Een gezonde leefstijl is van groot belang om gezond te blijven. Maar ook tijdens het ziekteproces en bij herstel draagt dit positief bij aan de kwaliteit van leven. Aandacht voor gezonde voeding en een goede leefstijl in de zorg geeft patiënten een handvat om aan hun gezondheid te werken.” lichtte van ’t Veld toe. Het ziekenhuis in Ede is, als Voedingsziekenhuis, koploper op dit thema. Van ’t Veld pleitte voor meer mogelijkheden om preventie in de zetten in de zorg. De bekostiging van de zorg biedt momenteel weinig ruimte voor preventie.

Opleidingsdirecteuren Marjolein van de Pol (Radboudumc) en Rolf Marteijn (Wageningen University & Research) vertelden over de toegenomen behoefte aan een prominentere rol voor voeding en leefstijl in de curricula van verschillende zorgopleidingen. De twee opleidingsinstituten werken nauw samen om wetenschappelijke basiskennis van voeding in het medisch curriculum in Nijmegen te realiseren. Vanuit deze ervaring kan mogelijk een blauwdruk worden ontwikkeld die landelijk kan worden toegepast.

Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding in de Zorg, lichtte het expertisecentrum toe: “De Alliantie Voeding verbindt zorg- en kennisinstellingen, bedrijven en overheden en werkt aan nieuwe, toepasbare inzichten voor dit maatschappelijk belangrijke thema. In de kamerbrief van april jl. onderstreepten de ministeries van VWS en LNV al de Alliantie Voeding in de Zorg als best practice te willen ondersteunen.” Het recent ontwikkelde manifest ‘Naar voeding op maat in de zorg' werd tijdens de lunch uitgereikt aan de Kamerleden. Dit manifest beschrijft zeven kernpunten om te komen tot meer aandacht voor voeding in de medische zorg.

Verdieping aan lunchtafels

Na de presentaties waren de gasten uitgenodigd om aan verschillende tafels met de sprekers en vertegenwoordigers van de organiserende partijen te praten over dit thema. Het belang van aandacht voor voeding in curatieve én preventieve gezondheidszorg werd door iedereen onderstreept. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat er ingezet wordt op de kernpunten in het manifest. Ondermeer door werkbezoeken van de Kamerleden zullen de ontwikkelingen en wat hiervoor nodig is vanuit Den Haag worden besproken.

Contact: Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding


Meer lezen:


RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.