07 JANUARI 2025

Voeding na obesitas behandeling: de MONUCO studie

Vanaf januari 2025 start belangrijk onderzoek naar de langetermijneffecten van obesitasbehandeling op de gezondheid van vrouwen en de groei en ontwikkeling van hun kinderen. Jaarlijks ontvangen ongeveer 10.000 vrouwen een obesitasbehandeling, zoals metabole bariatrische chirurgie of medicatie. Hoewel deze behandelingen effectief zijn voor gewichtsverlies en het verminderen van co-morbiditeiten, kan het ook de voedingsstatus negatief beïnvloeden, wat leidt tot verlies van spiermassa en botdichtheid.

Voeding na obesitas behandeling: de MONUCO studie

De MONUCO studie

In samenwerking met de Wageningen Universiteit, Rijnstate Ziekenhuis en Vitalys is de MONUCO (Monitoring Nutritional Consequences of Obesity Treatment) studie gestart. De MONUCO studie onder leiding van Dr. Agnes Berendsen, richt zich op de langetermijn gevolgen van veranderingen in voedingsinname en -status, evenals op spiermassa en botmineraaldichtheid bij vrouwen die een bariatrische ingreep hebben ondergaan.

Minimaal 1150 vrouwen van 18 tot 55 jaar die in aanmerking komen voor chirurgische of medicamenteuze obesitasbehandeling zullen worden geïncludeerd uit meerdere obesitascentra in Nederland. Metingen in deze 10-jarige observationele cohortstudie met een geïntegreerd geboortecohort zullen plaatsvinden zes weken vóór de operatie, op drie en zes maanden, en jaarlijks één jaar tot tien jaar na de operatie.

Geboortecohort

Een belangrijk onderdeel van de MONUCO studie is het geboortecohort waarin zwangere vrouwen en hun kinderen tot vier jaar postpartum worden gemonitord. Deelnemers uit de MONUCO studie die zwanger worden kunnen instromen in dit geboortecohort. Daarnaast worden andere zwangere vrouwen met een geschiedenis van obesitasbehandeling geïncludeerd via gynaecologen en verloskundige praktijken om zo een geboortecohort van 400 kinderen te kunnen realiseren.

Binnen het geïntegreerde geboortecohort zullen gegevens van de moeder en het kind in elk trimester tijdens de zwangerschap worden verzameld, evenals twee en zes maanden postpartum, en één tot vier jaar na de zwangerschap.

De werving van patiënten zal starten bij Vitalys, met locaties in Arnhem/Elst en Ede (Ziekenhuis Gelderse Vallei). Binnenkort zal de werving uitgebreid worden naar andere obesitas klinieken verspreid over het land. De looptijd van het onderzoek is van april 2024 tot december 2034.

De MONUCO studie wordt geleid door Agnes Berendsen (assistant professor Nutrition and Disease, Wageningen Universiteit) en mede uitgevoerd door Rebecca Schipper (promovenda, Wageningen Universiteit), Laura Heusschen (post-doc onderzoeker, Vitalys/Rijnstate), Eric Hazebroek (chirurg, Rijnstate en bijzonder hoogleraar Nutrition & Obesity treatment) en Lara Schepers (junior onderzoeker, Wageningen Universiteit).

“Geen één enkele andere studie heeft zowel een holistische insteek alsook een transgenerationele kijk gebracht op de langere-termijn effecten van obesitasbehandeling op de gezondheid van de vrouw en haar potentiële nageslacht. De MONUCO studie doet dit wel en brengt daarnaast ook uitgebreid de voedingsinname en voedingsstatus in kaart en wordt er verder ingezoomd op de spier en botgezondheid.“ Licht Agnes Berendsen van de Wageningen Universiteit toe.

Toekomst

De MONUCO studie en het geboortecohort zullen belangrijke wetenschappelijke inzichten bieden in de langetermijn effecten van obesitas behandeling op de gezondheid van vrouwen en de groei en ontwikkeling van hun kinderen. De uitkomsten van de studie kunnen daarnaast bijdragen aan verbeterde richtlijnen en praktische aanbevelingen voor langdurige zorg en monitoring van vrouwen die een obesitas behandeling hebben ondergaan.

De MONUCO studie wordt mogelijk gemaakt door een onderzoekssubsidie van 4TU en EWUU en is onderdeel van het RECENTRE consortium, het geboortecohort onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een seedgrant van Alliantie Voeding in de Zorg.

Meer lezen? 

  • Lees hier over de onderzoekslijn obesitas
  • Lees hier het artikel in Rijnstate Research Magazine 


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.