15 FEBRUARI 2019

Voedingsadvies bij bloedonderzoek van vitamines door huisarts

Vanaf 12 februari biedt Ziekenhuis Gelderse Vallei een NutriProfiel® als de huisarts een bloedbepaling van vitamines aanvraagt voor een patiënt. NutriProfiel geeft voedingsadvies op basis van bloeduitslagen en voedingsgewoonten. Meer inzicht in voeding helpt de huisarts en de patiënt bij het verbeteren van leefstijl.

Voedingsadvies bij bloedonderzoek van vitamines door huisarts

NutriProfiel® geeft de patiënt inzicht in de huidige voeding én geeft een persoonlijk voedingsadvies. Tegelijkertijd heeft de huisarts een houvast om de uitslagen van het onderzoek inhoudelijk met de patiënt te bespreken. Zo draagt NutriProfiel bij aan preventie en het verbeteren van de leefstijl. De huisartsen in de testperiode waren enthousiast. Het NutriProfiel®-voedingsadvies kost niets extra bij aanvraag van bloedonderzoek door de huisarts. Alle huisartsen in de regio zijn geïnformeerd over het standaard voedingsadvies via een mailing met folders.

NutriProfiel®

NutriProfiel® is ontwikkeld in de Alliantie Voeding in de Zorg. NutriProfiel brengt kennis en ervaring van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research op het gebied van micronutriënten samen. Het voedingsadvies wordt aangeboden bij patiënten met een aanvraag voor een vitaminebepaling (B6, B12, D en/of foliumzuur). Mensen die mee willen doen, ontvangen via de e-mail een link naar de online Eetscore-vragenlijst, die de voedingsgewoontes navraagt.

Eetscore

In de Eetscore-vragenlijst vult de patiënt in wat hij gebruikelijk eet en drinkt. De uitslag van de Eetscore geeft aan in hoeverre de patiënt voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Per vitamine wordt aangegeven of de inname voldoende is. Op basis van de resultaten wordt een persoonlijk voedingsadvies gegeven.

Uniek

De combinatie van bloeduitslag en voedingsgewoontes in het advies is uniek in Nederland en vormt de basis voor het voedingsadvies. Het advies komt in het elektronisch patiëntendossier (EPD) te staan, wordt naar de huisarts gestuurd en is voor de patiënt te lezen in het patiëntenportaal van het ziekenhuis. Daarnaast krijgt de patiënt medio 2019 ook direct een kopie van de adviezen.


Meer informatie:


#oncologie, #symposium | Wat zijn de actuele wetenschappelijke inzichten over leefstijl(programma's) bij kanker en… https://t.co/TAdfOTm2w1
#groente, #congres, @ZorgProefJe | Nieuwsgierig hoe je meer groenten in de #zorg introduceert? Laat je inspireren o… https://t.co/80GQ4ETFCt
#leestip, #zomer | Deze zomer bijlezen wat er binnen voedingsonderzoek en voedingszorg zoal gebeurt? Pak er dan onz… https://t.co/zrVDc5I3O9

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.