31 MAART 2020

Voedingszorg in tijden van coronacrisis

De coronacrisis vraagt veel van onze zorgsector. Er leven veel vragen, zo ook rondom voeding en het coronavirus. Hoe sluit de voedingszorg aan bij de maatregelen die gelden? Hoe kan voeding worden ingezet om vitaal te blijven, of juist om te herstellen? Alliantie Voeding in de Zorg bundelt informatie en benut kennis en expertise van o.a. de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Stuurgroep Ondervoeding en het Voedingscentrum. Samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen verspreiden we deze informatie naar ziekenhuizen.

Voedingszorg in tijden van coronacrisis

Factsheet Voedingszorg en corona in zorginstellingen
De Alliantie Voeding in de Zorg heeft de factsheet Voedingszorg en corona in zorginstellingen ontwikkeld. Deze factsheet geeft handvatten voor goede voedingszorg in de zorginstelling tijdens de coronacrisis. De adviezen die vanuit de overheid en RIVM worden gegeven vormen de basis. De factsheet is beschikbaar via de website van Alliantie Voeding in de Zorg en wordt ook verspreid door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Stuurgroep Ondervoeding. Indien nieuwe informatie beschikbaar komt, wordt de factsheet herzien en zal deze op de website van de Alliantie Voeding in de Zorg verschijnen. 

Brandbrief: Juist nu aandacht voor ondervoeding
Op 20 maart 2020 is er vanuit de Nederlandse Vereniging van Diëtisten een brandbrief verstuurd naar verschillende (zorg)organisaties. Hierin wordt dringend gevraagd om het belang van gezonde en voldoende voeding bij (kwetsbare) ouderen, juist nu, extra hoog op de agenda te zetten. Door de huidige maatregelen om binnen te blijven met zo min mogelijk bezoek en in eventuele isolatie is het risico op ondervoeding hoog. De brandbrief is ondertekend door een twintigtal van deskundigen op het gebied van voeding en beweging, waaronder Alliantie Voeding in de Zorg. Lees hier de brandbrief van de NVD.

Voedingszorg: Informatie voor professionals
De kennis die is opgedaan in projecten van Alliantie Voeding in de Zorg, met Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen Universiteit en het Voedingscentrum, is beschikbaar via diverse websites en brochures.  

  • In samenwerking met het Voedingscentrum is een flyer ontwikkeld om ondervoeding te voorkomen en aan te pakken. In deze flyer staan tips voor productkeuze, koken en bewegen: Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel. Dit kan patiënten helpen bij het herstel na een ziekenhuisopname of ziekte.
  • In samenwerking met Voedingsziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, is veel materiaal ontwikkeld voor professionals. Gevoed met Kennis geeft volop informatie over (onder)voeding in de klinische setting.

Het belang van eiwitrijke voeding
Ook in deze tijden is het van belang om ondervoede patiënten en ouderen ondersteuning te bieden rondom voeding. De combinatie van een hogere leeftijd, minder beweging en ziekte zoals corona, kan negatieve effecten hebben op de spiermassa en het functioneren van de spieren. Om dit te beperken is zowel voldoende eiwit uit eten als voldoende beweging van belang. Dierlijke producten zoals vlees en zuivel en ook plantaardige producten zoals noten zijn een bron van eiwit. Lees hierover meer in de flyer van het Voedingscentrum Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel, én op de website van de Stuurgroep Ondervoeding goedgevoedouderworden.nl.  

Het belang van bewegen
Naast goede voeding is ook voldoende blijven bewegen belangrijk. Voeding en bewegen gaan immers hand in hand bij het behouden van de spierfunctie. Voor iedereen, maar met name voor (kwetsbare) ouderen is bewegen een aandachtspunt. De maatregelen om thuis te blijven en eventuele isolatie beperkingen leiden veelal tot minder beweging. Dit heeft zeker bij ouderen al snel ingrijpende gevolgen, zoals een verminderde conditie en verlies van spierkracht. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft informatie hier gebundeld: allesoversport.nl/beweegthuis.

We wensen alle zorgorganisaties en zorgprofessionals sterkte in deze coronacrisis. Bij vragen over of voor ondersteuning op het gebied van voeding, neem contact op via: info@alliantievoeding.nl

Lees hier de factsheet Voedingszorg en corona in zorginstellingen.


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.