31 MAART 2020
Factsheet Voedingszorg en corona in zorginstellingen
De Alliantie Voeding in de Zorg heeft de factsheet Voedingszorg en corona in zorginstellingen ontwikkeld. Deze factsheet geeft handvatten voor goede voedingszorg in de zorginstelling tijdens de coronacrisis. De adviezen die vanuit de overheid en RIVM worden gegeven vormen de basis. De factsheet is beschikbaar via de website van Alliantie Voeding in de Zorg en wordt ook verspreid door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Stuurgroep Ondervoeding. Indien nieuwe informatie beschikbaar komt, wordt de factsheet herzien en zal deze op de website van de Alliantie Voeding in de Zorg verschijnen.
Brandbrief: Juist nu aandacht voor ondervoeding
Op 20 maart 2020 is er vanuit de Nederlandse Vereniging van Diëtisten een brandbrief verstuurd naar verschillende (zorg)organisaties. Hierin wordt dringend gevraagd om het belang van gezonde en voldoende voeding bij (kwetsbare) ouderen, juist nu, extra hoog op de agenda te zetten. Door de huidige maatregelen om binnen te blijven met zo min mogelijk bezoek en in eventuele isolatie is het risico op ondervoeding hoog. De brandbrief is ondertekend door een twintigtal van deskundigen op het gebied van voeding en beweging, waaronder Alliantie Voeding in de Zorg. Lees hier de brandbrief van de NVD.
Voedingszorg: Informatie voor professionals
De kennis die is opgedaan in projecten van Alliantie Voeding in de Zorg, met Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen Universiteit en het Voedingscentrum, is beschikbaar via diverse websites en brochures.
Het belang van eiwitrijke voeding
Ook in deze tijden is het van belang om ondervoede patiënten en ouderen ondersteuning te bieden rondom voeding. De combinatie van een hogere leeftijd, minder beweging en ziekte zoals corona, kan negatieve effecten hebben op de spiermassa en het functioneren van de spieren. Om dit te beperken is zowel voldoende eiwit uit eten als voldoende beweging van belang. Dierlijke producten zoals vlees en zuivel en ook plantaardige producten zoals noten zijn een bron van eiwit. Lees hierover meer in de flyer van het Voedingscentrum Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel, én op de website van de Stuurgroep Ondervoeding goedgevoedouderworden.nl.
Het belang van bewegen
Naast goede voeding is ook voldoende blijven bewegen belangrijk. Voeding en bewegen gaan immers hand in hand bij het behouden van de spierfunctie. Voor iedereen, maar met name voor (kwetsbare) ouderen is bewegen een aandachtspunt. De maatregelen om thuis te blijven en eventuele isolatie beperkingen leiden veelal tot minder beweging. Dit heeft zeker bij ouderen al snel ingrijpende gevolgen, zoals een verminderde conditie en verlies van spierkracht. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft informatie hier gebundeld: allesoversport.nl/beweegthuis.
We wensen alle zorgorganisaties en zorgprofessionals sterkte in deze coronacrisis. Bij vragen over of voor ondersteuning op het gebied van voeding, neem contact op via: info@alliantievoeding.nl
Lees hier de factsheet Voedingszorg en corona in zorginstellingen.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig