06 SEPTEMBER 2018
Eerder haalde Laura haar Bachelor Voeding & Diëtetiek aan de HAN (2015) en haar master Nutrition & Health aan Wageningen UR (2017). ‘Dit promotie onderzoek brengt beide opleidingen mooi samen’ aldus Laura. ‘In mijn promotie werk ik namelijk aan praktijkgericht onderzoek: De uitkomsten kunnen straks direct worden geïmplementeerd om zo de huidige zorg te optimaliseren.’ En dat is nodig vult ze aan: ‘Over de voedingsgewoonten en de voedingsstatus van bariatrie patiënten is nog niet zoveel bekend. Dit terwijl jaarlijks ongeveer 12.000 mensen met morbide obesitas bariatrische chirurgie ondergaan in Nederland.’
‘Bij bariatrische chirurgie wordt bij mensen met morbide obesitas de maag verkleind’, legt Laura uit. ‘Ook wordt soms een stuk van de darm omgeleid. Door de beperkte voedselinname, én door de gewijzigde spijsvertering na de operatie, vindt gewichtsverlies plaats. Dit gaat gepaard met het ontstaan van micronutriënten tekorten, zoals van ijzer of vitamine B12. Met mijn promotieonderzoek wil ik bijdragen aan meer gepersonaliseerde voedingsadviezen voor bariatrie patiënten, om zo voedingsstatus, gewichtsverlies en kwaliteit van leven te kunnen optimaliseren.’
Mijn promotieonderzoek bouwt verder op eerder onderzoek van Vitalys over het ontstaan van tekorten na bariatrische chirurgie. Ik richt me vooral op voedingsdeficiënties na nieuwe bariatrische technieken en bij hoog-risico groepen zoals zwangere vrouwen. Daarnaast ben ik, mede door mijn achtergrond als diëtiste, erg geïnteresseerd in de kwaliteit van voeding binnen deze groep. Daarvoor start in september een onderzoek naar de implementatie van de digitale voedingsvragenlijst ‘Eetscore’ binnen de bariatrie. Hiervoor worden 150 patiënten gevraagd om voor en na de operatie zowel de Eetscore vragenlijst als een voedingsdagboek in te vullen.
Op donderdag 13 september a.s. vindt een nieuwe editie van de Rijnstate Research Rounds plaats, de interne onderzoeksbijeenkomst van Rijnstate. Het thema van deze editie is ‘Voeding en bariatrie’. ’Ik vertel hierbij iets over het onderzoek van de Eetscore binnen de bariatrie. Anne Slotegraaf van Alliantie Voeding in de Zorg zal breder ingaan op de mogelijkheden van Eetscore voor zorgprofessionals en voor patiënten.
Via de Alliantie Voeding werken Rijnstate, Vitalys en Wageningen University & Research samen aan optimale voedingszorg voor bariatrie patiënten – vóór en ná de ingreep. De promotoren van Laura zijn Prof. Ellen Kampman (WUR) en Dr. Eric Hazebroek (Rijnstate).
Meer informatie:
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig