30 SEPTEMBER 2021
Het partnerschap tussen Gemeente Wageningen en Alliantie Voeding in de Zorg werd in 2020 bezegeld met het project "een gezonder eetpatroon met NutriProfiel®". ‘De gemeente wil de gezondheid van kwetsbare inwoners vergroten. Dat kan goed door gezamenlijk koken en eten,’ vertelt Roos Hollenberg van de Gemeente Wageningen. ‘We kozen ervoor om aanvullende begeleiding in te zetten bij NutriProfiel®. Met deze dienst krijgen mensen onderbouwd voedingsadvies op maat,’ vertelt Menrike Menkveld, directeur van Alliantie Voeding in de Zorg. Wanneer er bij patiënten van Huisartsenpraktijk de Poort in Wageningen bloedonderzoek gedaan wordt naar vitaminedeficiënties, kunnen ze via NutriProfiel® voedingsadvies krijgen. Daarnaast kunnen patiënten kiezen voor ondersteuning van de doktersassistent om met het advies aan de slag te gaan en kunnen mensen deelnemen aan workshops in het Huis van de Wijk om kennis op te doen over gezonde voeding.’
NutriProfiel® wordt aangeboden bij bloedonderzoek om de waarden van vitamine D, B12, B6 en foliumzuur te bepalen. NutriProfiel®, een dienst van Ziekenhuis Gelderse Vallei, geeft voedingsadvies op basis van vitaminewaardes in het bloed en een analyse van het voedingspatroon middels de online voedingsvragenlijst Eetscore. De dienst bestaat al zes jaar en is ontwikkeld vanuit Alliantie Voeding in de Zorg met de stevige wetenschappelijke ondersteuning van Wageningen University & Research en het klinische lab van Ziekenhuis Gelderse Vallei.
‘NutriProfiel® wordt de afgelopen jaren frequent aangeboden door huisartsen in de regio rondom Ziekenhuis Gelderse Vallei,’ vertelt Anne Slotegraaf, coördinator van NutriProfiel®. ‘Maar we willen weten wat mensen helpt om beter met de persoonlijke adviezen aan de slag te gaan. Daarnaast willen we weten hoe we dat binnen bestaande structuren van de zorg en het sociaal domein kunnen organiseren.’ Om dit goed te weten te komen wordt hier tijdens het project onderzoek naar gedaan. Daarbij wordt onderzocht of deelnemers met behulp van het NutriProfiel® voedingsadvies gezonder gaan eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Laura Zantman, projectmedewerker Alliantie Voeding, vult aan: ‘De ondersteuning bij het voedingsadvies moet passen in het dagelijks leven, de programma’s in de wijk én aansluiten bij de persoonlijke behoeften, van zowel de patiënt als de zorgverlener.’
Binnen het project kunnen deelnemers naast het voedingsadvies op maat dus ook contact opnemen met de dokterspraktijk. Laura legt uit: ‘We willen mensen zo’n individueel gesprek aanbieden zodat we kunnen vernemen of mensen het advies begrepen hebben en daarbij ondersteuning bieden bij het opstellen van doelen om de adviezen van NutriProfiel® stapsgewijs te behalen.' Daarnaast kunnen deelnemers ook in het Huis van de Wijk een kookles volgen. Roos: ‘We weten dat gezamenlijk koken en eten stimuleert om nieuwe en gezondere dingen te proeven en te bereiden. We hopen dat mensen ervaren dat gezond eten ook heel simpel en lekker kan zijn en dat een toegankelijke en vertrouwde plek als het buurtcentrum laagdrempelig is om hiermee aan de slag te gaan.’ Door de coronamaatregelen en de impact daarvan op de huisartsen en in de wijk is de start van die aanvullende ondersteuning flink vertraagd. Menrike: ‘Corona onderstreept het belang van preventie en daarom zijn we extra blij dat we nu van start gaan.’
Voor meer informatie over het onderzoek, mail naar: NutriProfiel@wur.nl
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig