02 MAART 2021
De afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research was dit jaar de host van de eerste digitale editie: eICDAM. Vanuit de Alliantie Voeding werden resultaten van Eetscore en NutriProfiel gepresenteerd via drie posters:
De Eetscore
De Eetscore is gebaseerd op de Dutch Healthy Diet 2015-index (DHD15). Hierbij wordt een voedingspatroon beoordeeld aan de hand van 16 componenten die elk één van de Richtlijnen Goede Voeding vertegenwoordigen. De resultaten van de Eetscore blijken reproduceerbaar en daarmee in staat om de voedingskwaliteit van individuen te monitoren, zo concluderen de onderzoekers. De Eetscore vragenlijst blijkt bovendien geschikt om bijvoorbeeld proefpersonen in groepen in te delen, op basis van de kwaliteit van hun voedingspatroon. De vragenlijst kan daarmee gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden én in een (poli)klinische setting.
Toepassing in de dagelijkse zorgpraktijk
Zorgprofessionals benadrukken steeds vaker het belang van gezonde voeding bij mensen met chronische ziekten. Luister bijvoorbeeld deze podcast van NVZ met Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Toch is voedingsadvies nog geen vaste routine bij ziekenhuisbezoek of begeleiding naar zelfmanagement in de thuissituatie. Een gebruiksvriendelijk instrument als de Eetscore heeft meerwaarde voor zorgprofessionals én patiënten, zo blijkt uit een pilotstudie bij verschillende poliklinieken. Beide groepen beoordelen de Eetscore als een bruikbare tool die snel inzicht geeft in het voedingspatroon. Het voedingsadvies dat eruit rolt, is voor zorgprofessionals een handige leidraad bij het gesprek met patiënten, en biedt patiënten houvast bij het verbeteren van hun voedingspatroon. Gebruik van de Eetscore kan ook de communicatie tússen zorgprofessionals verbeteren, lees hier meer over in dit artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Diëtetiek.
NutriProfiel
NutriProfiel – al sinds 2015 in gebruik – koppelt de resultaten van iemands Eetscore aan gegevens over bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en/of D. Dit levert inzicht in voedingsinname en voedingsstatus, waaruit een persoonlijk voedingsadvies volgt ter behoud of verbetering van de micronutriëntenstatus. Het instrument is via diepte-interviews en enquêtes beoordeeld door zeven zorgprofessionals die al met NutriProfiel werken én 194 patiënten, de potentiële gebruikers. De zorgprofessionals beschouwen NutriProfiel als een waardevol hulpmiddel met unieke toepassingsmogelijkheden. Een overgrote meerderheid van de potentiële gebruikers beoordeelt het instrument als betrouwbaar (80%), begrijpelijk (84%), professioneel (68%) en gemakkelijk (60%).
Vervolgstudies
Inmiddels zijn er verschillende vervolgstudies gestart waarin de Eetscore ingezet wordt om voedingsadvies op maat in te bedden in de medische zorg:
Meer weten?
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.