02 MAART 2021

Eetscore en NutriProfiel gepresenteerd op ICDAM-congres

De Eetscore en NutriProfiel zijn waardevolle instrumenten bij het beoordelen van het voedingspatroon en het geven van voedingsadvies. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse onderzoekers, uitgevoerd samen met Alliantie Voeding in de Zorg. De resultaten werden in februari 2021 gepresenteerd op de International Conference on Diet and Activity Method (ICDAM). Het evenement vond dit jaar uiteraard online plaats.

Eetscore en NutriProfiel gepresenteerd op ICDAM-congres

De afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research was dit jaar de host van de eerste digitale editie: eICDAM. Vanuit de Alliantie Voeding werden resultaten van Eetscore en NutriProfiel gepresenteerd via drie posters:

  1. Evaluation of the Eetscore, a screener to assess diet quality
  2. Implementation of Eetscore in eHealth: an online tool for personalized dietary advice at home or in an outpatient setting
  3. Evaluation of NutriProfiel: an online tool for personalized dietary advice considering micronutrient status in a clinical setting

De Eetscore
De Eetscore is gebaseerd op de Dutch Healthy Diet 2015-index (DHD15). Hierbij wordt een voedingspatroon beoordeeld aan de hand van 16 componenten die elk één van de Richtlijnen Goede Voeding vertegenwoordigen. De resultaten van de Eetscore blijken reproduceerbaar en daarmee in staat om de voedingskwaliteit van individuen te monitoren, zo concluderen de onderzoekers. De Eetscore vragenlijst blijkt bovendien geschikt om bijvoorbeeld proefpersonen in groepen in te delen, op basis van de kwaliteit van hun voedingspatroon. De vragenlijst kan daarmee gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden én in een (poli)klinische setting.

Toepassing in de dagelijkse zorgpraktijk
Zorgprofessionals benadrukken steeds vaker het belang van gezonde voeding bij mensen met chronische ziekten. Luister bijvoorbeeld deze podcast van NVZ met Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Toch is voedingsadvies nog geen vaste routine bij ziekenhuisbezoek of begeleiding naar zelfmanagement in de thuissituatie. Een gebruiksvriendelijk instrument als de Eetscore heeft meerwaarde voor zorgprofessionals én patiënten, zo blijkt uit een pilotstudie bij verschillende poliklinieken. Beide groepen beoordelen de Eetscore als een bruikbare tool die snel inzicht geeft in het voedingspatroon. Het voedingsadvies dat eruit rolt, is voor zorgprofessionals een handige leidraad bij het gesprek met patiënten, en biedt patiënten houvast bij het verbeteren van hun voedingspatroon. Gebruik van de Eetscore kan ook de communicatie tússen zorgprofessionals verbeteren, lees hier meer over in dit artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Diëtetiek.

NutriProfiel
NutriProfiel – al sinds 2015 in gebruik – koppelt de resultaten van iemands Eetscore aan gegevens over bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en/of D. Dit levert inzicht in voedingsinname en voedingsstatus, waaruit een persoonlijk voedingsadvies volgt ter behoud of verbetering van de micronutriëntenstatus. Het instrument is via diepte-interviews en enquêtes beoordeeld door zeven zorgprofessionals die al met NutriProfiel werken én 194 patiënten, de potentiële gebruikers. De zorgprofessionals beschouwen NutriProfiel als een waardevol hulpmiddel met unieke toepassingsmogelijkheden. Een overgrote meerderheid van de potentiële gebruikers beoordeelt het instrument als betrouwbaar (80%), begrijpelijk (84%), professioneel (68%) en gemakkelijk (60%).

Vervolgstudies
Inmiddels zijn er verschillende vervolgstudies gestart waarin de Eetscore ingezet wordt om voedingsadvies op maat in te bedden in de medische zorg:

  • bij IBD patiënten, zoals mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, onder leiding van MDL-artsen Ben Witteman (Ziekenhuis Gelderse Vallei) en Peter Wahab (Rijnstate).
  • Bij CVA patiënten, vanuit de werkgroep Revalidatie en Voeding, gecoördineerd door Anne Slotegraaf en Renate Winkels (Wageningen University & Research), en Marlies Bodde (Wilhelmina Ziekenhuis Assen).
  • Bij MS patiënten in samenwerking met Better BV, onder leiding van Leo Visser (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis) en Nicole de Roos (Wageningen University & Research).
  • In 2021 begint ook een onderzoek naar de meerwaarde van NutriProfiel en Eetscore bij sporters, onder leiding van Rieneke Terink (Ziekenhuis Gelderse Vallei).


Meer weten?


#Webinar #FHT21 | Wat een mooie sessie met resultaten op voedingsaanbod en advies in het ziekenhuis, ‘Landelijke im… https://t.co/TRxqXAj943
#Webinar | We zijn weer goed vertegenwoordigd tijdens het webinar Zorg & Voeding, met onder andere @ZorgProefJe en… https://t.co/GyHWBC66v7
#Webinar | In het tweede deel vonden drie workshops plaats gericht op MBO, HBO en WO zorgopleidingen. Hier werd bes… https://t.co/CGZLF65Og9

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.