11 SEPTEMBER 2018
De Proof of Principle studie startte recent op de polikliniek Interne Geneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Nieuwe patiënten met hypertensie wordt gevraagd de Eetscore in te vullen. Hoe ervaren zij het persoonlijke voedingsadvies? En hoe ervaart de patiënt het invullen van de Eetscore? Welke verbeterpunten ziet de patiënt? Ook de zorgprofessionals evalueren de toepassing van de Eetscore in de zorgpraktijk. “Het implementeren van de Eetscore zie ik als een kans om op een gestructureerde manier meer aandacht te schenken aan voedingsgerelateerde factoren van hypertensie”, aldus Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Om de Eetscore breed in Nederlandse zorg toepasbaar te maken werken we veel samen. Ook delen we onze inzichten – én halen nieuwe inzichten op – via deelname aan meetings en scholingen. We werken nauw samen met afdeling Diëtetiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei voor vragen als: Hoe maak je Eetscore in de praktijk van de diëtist? Voor welke doelgroepen is Eetscore goed toepasbaar? Ook worden via het netwerk van Dietetiek 1e en 2e lijns diëtisten uit de regio gevraagd mee te denken over de inzetbaarheid van Eetscore. Naast de experts van Wageningen University & Research en zorgprofessionals van Ziekenhuis Gelderse Vallei, is Huisartsen Gelderse Vallei betrokken voor implementatie in de eerste lijn. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten brengt expertise in over voedings- en dieetadvisering. Samen met het Voedingscentrum optimaliseren we de voedingsadviezen zoals beschreven in de Eetscore. Wij sparren graag met u over de innovatieve Eetscore aanpak op:
Neem bij interesse in deze events contact op met Anne Slotegraaf.
Dit voorjaar gaf Anne Slotegraaf, projectleider Eetscore, de scholing ‘Voeding in de behandeling bij chronisch zieken’ aan huisartsen in opleiding van RadboudUMC. De Eetscore werd door de huisartsen in opleiding positief ontvangen. De Eetscore neemt weinig tijd in beslag, omdat patiënten de vragenlijst thuis al kunnen invullen. De Eetscore kan zo voedingsadvies integreren in een consult. ‘Het zou de communicatie en overdracht tússen zorgverleners vergemakkelijken’, aldus een van de huisartsen. ‘De Eetscore laat in één oogopslag zien waar de knelpunten in de voeding zitten. De praktische tips die de Eetscore geeft, kun je als huisarts gebruiken als houvast’.
In samenwerking met de ontwikkelaars van de eHealth-omgeving van Ziekenhuis Gelderse Vallei is een plan opgesteld om de Eetscore te integreren in eZorg. Daardoor kunnen zorgprofessionals de scores en voedingsadviezen van patiënten inzien, waardoor de voedingsadviezen van Eetscore bespreekbaar worden gemaakt in de zorgpraktijk.
De Eetscore is in 2014 ontwikkeld en gevalideerd aan Wageningen University & Research. De Eetscore is een korte online vragenlijst en beoordeelt in welke mate iemand voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Het resultaat wordt direct vertaald naar voedingsadvies op maat. De Eetscore geeft zorgverleners inzicht in de voedingsgewoonten van patiënten én biedt zo een handvat om dit bespreekbaar te maken in de zorgpraktijk. Patiënten kunnen met de praktische tips zelf aan de slag om hun voeding te verbeteren.
Het ZonMw-project Eetscore Transmuraal werkt aan de inbedding van de Eetscore in de eerste en tweede lijn. Hiervoor worden wensen van zowel patiënten als zorgprofessionals uit de eerste- en tweede lijn in kaart gebracht. Inmiddels worden verschillende onderzoeken uitgevoerd met als focus het evalueren van de huidige voedingszorg.
Contact: Anne Slotegraaf, projectleider Eetscore
Meer informatie:
Voorbeelden van eerdere bijeenkomsten waar Eetscore aanwezig was:
|
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig