11 OKTOBER 2023
Tijdens de bijeenkomst was er specifiek aandacht voor verdieping in de pathofysiologie en voor toepassingen van de dieetbehandeling bij hartaandoeningen. De focuspunten in het toepassen van het dieet bij hartaandoeningen zijn verschillend in de eerste-, tweede- en derde lijn. Daarnaast werd benadrukt dat er nog winst te behalen is in het toepassen van geschikte nutritional assessment methoden bij hartfalen, waarbij de component overvulling een belangrijke rol speelt.
Met het oog op de toekomst, stond ook duurzaamheid centraal. Een grote groep zorginstellingen heeft de Green Deal getekend, met daarin het streven om naar een gezonder en duurzamer (meer plantaardig) voedingsaanbod te gaan. Daarmee is er ook meer aandacht gekomen voor vegetarische en veganistische voeding in de ouderenzorg. Echter benadrukte experts en deelnemers tijdens deze bijeenkomst de behoefte aan meer wetenschappelijke onderbouwing voor een plantaardig dieet en balans in aminozuren, vooral voor de groep kwetsbare ouderen.
Hoe creëren we samen een gezonde en duurzame eetomgeving in de ouderenzorg? Eva Valgaeren van Goede Zorg Proef Je besprak dit in een inspiratiesessie. Een gezonde leef- en werkomgeving in de ouderenzorg is essentieel voor het welzijn van zorgvragers, medewerkers en bezoekers. Hierbij is een gezond en duurzaam voedingsaanbod onmisbaar en al 28 zorginstellingen werken hier aan in ons programma. De vragen in de sessie onderstrepen de behoefte aan praktische handvaten, met name om zorgmedewerkers zonder voedingsachtergrond te ondersteunen. Dit is met name van belang in verpleeghuizen, waar de organisatie van maaltijdmomenten vaak in de huiskamers plaatsvindt, waarbij zorgmedewerkers en woonkamerassistentes betrokken zijn. Huidige tools die ondersteunen bij verandering, zoals de ambiance kaart, zijn gedeeld. Voorbeelden van zorginstellingen zoals Opella en Omring die vanuit de werkvloer en bestuur stappen zetten naar verandering werden eveneens besproken. Zorginstellingen die willen aansluiten bij de netwerkbijeenkomsten kunnen contact opnemen via communicatie@goedezorgproefje.nl.
De Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO) is een door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) erkend kennisnetwerk. De DGO zet in op gezamenlijk werken aan een goede kwaliteit op het gebied van voeding, diëtetiek en leefstijl voor zowel vitale als kwetsbare ouderen.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig