02 NOVEMBER 2023

Prof. Arthur van Zanten wint belangrijke beurs voor voedingsgerelateerd onderzoek bij IC-patiënten

Op dinsdag 24 oktober heeft Prof. Arthur van Zanten, intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar aan Wageningen University & Research, een belangrijke onderzoeksbeurs voor voedingsgerelateerd onderzoek bij IC-patiënten gewonnen. Deze beurs wordt ondersteund door de European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) en Fresenius Kabi. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse ESICM-congres, LIVES 2023 in Milaan, Italië.

Prof. Arthur van Zanten wint belangrijke beurs voor voedingsgerelateerd onderzoek bij IC-patiënten

Het onderzoeksvoorstel GUTPHOS richt zich op de validatie van de Gastrointestinal Dysfunction Score (GIDS) en het onderzoeken van fosfaatafwijkingen bij patiënten op de intensive care. De GIDS is een recent ontwikkelde tool voor de beoordeling van de gastro-intestinale functie van ernstig zieke patiënten. Dit onderzoek markeert een belangrijke vooruitgang in het verkrijgen van meer en betere evaluatie- en validatietools binnen dit complexe vakgebied en biedt handvaten voor fosfaatsuppletie bij IC-patiënten.

Internationale studie: 20 IC’s doen mee

“Voor het GUTPHOS project gaan we in zo’n 20 ICU’s in de wereld, met name in Europa, een investigator-initiated prospectief observationeel onderzoek doen onder ruim 1400 IC patiënten. We kijken daarnaast specifiek naar fosfaatstoornissen bij IC-patiënten, de consequenties voor uitkomsten en het effect van suppletietherapie. Met Dr. Imre Kouw en Dr. Annika Reintam Blaser is dit voorstel ingediend”, aldus van Zanten.

Patiëntenzorg verbeteren met betere methodes

Dr. Valentin Faerber, de Vice President - Head of Medical-Scientific Affairs, Pharma & Nutrition bij Fresenius Kabi, benadrukte de relevantie van deze studie: "Dit is een belangrijk en uitdagend onderdeel van de Intensive Care Geneeskunde dat dringend verdere verkenning behoeft, omdat er momenteel beperkte methoden zijn om de gastro-intestinale functie van ernstig zieke patiënten te beoordelen. We verwachten dat het onderzoek zal bijdragen aan het verbeteren van dit proces en dergelijke beoordelingen nauwkeuriger zal maken."

Prof. Arthur van Zanten benoemd tot voorzitter FREM-sectie ESICM

Tijdens het LIVES 2023 congres van de European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) is van Zanten benoemd tot nieuw voorzitter van de FREM-sectie. Dit staat voor Feeding, Rehabilitation, Endocrinology & Metabolism. De komende twee jaar leidt hij deze Sectie en is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke inbreng in congressen, symposia, online-cursussen, educatieve programma’s en onderzoek binnen de ESICM activiteiten.

Duurzaamheidsproject ‘Green Nutrition ICU’

Belangrijke uitgangspunten voor zijn beleid zijn hoogwaardig onderzoek, innovatie en educatie, duurzaamheid en het hanteren van de principes van diversiteit, respect, inclusiviteit, visie en excellentie (DRIVE). Een van de projecten die vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei en de WUR onder leiding van Van Zanten zullen worden gecoördineerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de ESICM is het “Green Nutrition ICU” project. Dit project beoogt een reductie van afval samenhangend met de toepassing van medische voeding te realiseren. Bij sondevoeding en parenterale infuusvoeding worden veel disposables gebruikt. Onderzoek gaat bepalen of de duur van gebruik van hulpmiddelen kan worden verlengd zonder het risico op infecties bij patiënten te vergroten. Verder zal het effect van transitie naar meer plantaardige grondstoffen in medische voedingen worden meegenomen. Dit alles om de effecten van medische voedingen op het milieu te verminderen.

Meer lezen


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.