01 APRIL 2021

Inzet Eetscore na een beroerte

Voeding is vaak nog onderbelicht in het revalidatietraject. Het is nog onbekend wat de kwaliteit is van het voedingspatroon van patiënten die een beroerte, ook wel aangeduid als cerebrovasculair accident (CVA), hebben gehad. In samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Treant Zorggroep wordt de inzet van de Eetscore CVA patiënten onderzocht.

Inzet Eetscore na een beroerte

CVA is een verzameling van ziektebeelden waarbij sprake is van een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen. Na een CVA komen sommige patiënten in een poliklinisch revalidatietraject. In dit onderzoek krijgen patiënten met de Eetscore ondersteuning op voeding tijdens hun revalidatie. “Onderzoek heeft aangetoond dat goede voeding positieve effecten heeft op het herstel. Maar of er na een CVA specifieke voedingsaspecten zijn waar meer aandacht voor nodig is, is nu nog de vraag. Het in kaart brengen van de kwaliteit van het voedingspatroon van deze groep is een eerste stap om hier meer over te weten te komen“, aldus Renate Winkels, associate professor, Wageningen University and Research.

De Eetscore
De Eetscore is een online vragenlijst, ontwikkeld door Wageningen University & Research, die meet in hoeverre iemand eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding. De Eetscore geeft inzicht in het eetpatroon en geeft een persoonlijk voedingsadvies om meer volgens de richtlijnen Goede Voeding te gaan eten. Zo geeft Eetscore zorgprofessionals een instrument om het voedingspatroon van de patiënt te monitoren. Patiënten krijgen met het persoonlijke advies een handvat om zelf aan de slag te gaan met een gezond voedingspatroon.

Voedingspatroon verbeteren
Het onderzoek brengt de kwaliteit van het voedingspatroon van CVA patiënten in kaart met de Eetscore. Ook ontvangen alle 62 patiënten een voedingsadvies op basis van hun persoonlijke Eetscore. Per deelnemer duurt het onderzoek drie maanden: bij de start van de studie en na drie maanden vullen zij de Eetscore in. Zo wordt onderzocht of het persoonlijke voedingsadvies leidt tot verbetering van de kwaliteit van het voedingspatroon. Na het invullen van de tweede Eetscore krijgen deelnemers ook een evaluatievragenlijst over de Eetscore, om de bruikbaarheid en toepasbaarheid van de voedingsadviezen te evalueren en indien mogelijk verder te verbeteren.

Betrokken partijen
Dit onderzoek is opgezet vanuit de werkgroep Revalidatie en Voeding van Alliantie Voeding in de Zorg. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling revalidatiegeneeskunde van Wilhelmina Ziekenhuis Assen, o.l.v. dr. Marlies Bodde, en Treant Zorggroep, o.l.v. dr. Rianne Kofman. Ook interesse om mee te doen in deze studie naar het voedingspatroon bij mensen met CVA? Neem contact op met ons. Het optimaliseren van de voedingszorg en het voedingsaanbod in revalidatie-instellingen is een onderdeel het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg. Goede Zorg Proef Je realiseert doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord en wordt mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer lezen:


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.