15 APRIL 2020

Leefstijladvies voor chronische patiënten in tijden van het coronavirus

Mensen die leven met een chronische ziekte zoals diabetes of hart- en vaatziektes vallen in de risicogroep voor het coronavirus. Zij lopen waarschijnlijk dezelfde kans op besmetting met het virus als ieder ander maar lijken vatbaarder voor de ernstige ziekteverschijnselen die het virus kan veroorzaken. Hetzelfde geldt voor patiënten met kanker die in behandeling zijn, of zijn geweest. Met name door chemo- of immunotherapie kunnen deze patiënten extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Leefstijladvies voor chronische patiënten in tijden van het coronavirus

Voor mensen met een chronische ziekte is het daarom extra belangrijk om de weerstand van het lichaam zo hoog mogelijk te houden. Dit kan door gezond te eten, voldoende te slapen, stress te beperken en regelmatig te bewegen. Op de pagina 'Uitgelicht' van Wageningen University and Research leest u meer over het voedingsonderzoek en de adviezen rondom gezond leven. 

Een gezond eetpatroon
“De inname van voldoende en de juiste voedingsstoffen is belangrijk voor het behouden of verhogen van de weerstand. Een betere weerstand zorgt ervoor dat mensen niet alleen beter kunnen omgaan met chronische ziektes, maar ook met acute infecties zoals nu met het coronavirus. De Richtlijnen Goede Voeding vormen ook voor patiënten hierin de basis voor een gezond en volledig voedingspatroon”, licht Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen University & Research toe. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten met veel groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, ongezouten noten, zuivel en minder vlees. Volg de adviezen van de Schijf van Vijf. Wanneer iemand gevarieerd eet is het niet nodig om supplementen zoals vitamine C te gebruiken, de voeding voorziet in alle benodigde vitamines en mineralen.

Voor patiënten met diabetes is het daarnaast belangrijk om de bloedglucose goed te reguleren. Er zijn aanwijzingen dat deze patiënten een verhoogde gevoeligheid hebben voor infecties doordat hoge bloedglucosewaardes de werking van het afweersysteem zouden kunnen belemmeren. Kampman is blij dat goede informatie beschikbaar wordt gemaakt via specifieke websites. Informatie voor deze patiëntengroepen kan gevonden worden op:

Voeding, bewegen en slaap
Naast een gezonde voeding is voldoende bewegen heel belangrijk om een goede weerstand te onderhouden. Regelmatig bewegen kan door een wandeling te maken, thuis oefeningen te doen, of in de tuin te werken. Ellen Kampman: “Het is belangrijk om de lat niet te hoog te leggen, het gaat erom dat je in beweging blijft.” Meer beweeg- en sportadviezen kunnen gevonden worden op de site van NOC*NSF. Verder zijn voldoende slaap en het beperken van stress belangrijk om de weerstand zo hoog mogelijk te houden. 

Meer lezen?


#oncologie, #symposium | Wat zijn de actuele wetenschappelijke inzichten over leefstijl(programma's) bij kanker en… https://t.co/TAdfOTm2w1
#groente, #congres, @ZorgProefJe | Nieuwsgierig hoe je meer groenten in de #zorg introduceert? Laat je inspireren o… https://t.co/80GQ4ETFCt
#leestip, #zomer | Deze zomer bijlezen wat er binnen voedingsonderzoek en voedingszorg zoal gebeurt? Pak er dan onz… https://t.co/zrVDc5I3O9

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.