31 JANUARI 2020
‘Ook voor patiënten vormen de Richtlijnen Goede Voeding de basis’, vervolgt Kampman. ‘Daarbovenop zijn vaak specifieke aanpassingen nodig passend bij de chronische aandoening. Het manifest ‘Naar voeding op maat in de medische zorg’ van de Alliantie Voeding laat zien dat er behoefte is aan meer wetenschappelijk bewijs op dit thema dat vervolgens vertaald kan worden naar de praktijk[1-2]. Artsen spelen een cruciale rol om voeding bespreekbaar te maken in de praktijk. We voeren al meer dan 10 jaar in nauwe samenwerking met de artsen observationeel voedingsonderzoek uit. Nu gaan we daarnaast voeding- en leefstijlinterventies starten in ziekenhuizen bij mensen met chronische ziekten.’
Samen met medisch specialisten start Wageningen University & Research dit jaar drie grote voedings- dan wel leefstijlinterventies in patiëntgroepen:
Het doel van de interventies is om patiënten te ondersteunen in het verbeteren van hun leefstijl. Hierbij wordt met name ingezet op leefstijlthema’s zoals gezonde voeding, meer lichamelijke beweging en een gezond gewicht. Extra aandacht is er voor langdurige gedragsverandering, omdat het vasthouden van ingezette veranderingen moeilijk is. Patiënten krijgen in de interventies begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en/of leefstijlcoach. De onderzoeken worden nu opgestart en zullen dit jaar beginnen met de inclusie van patiënten.
De drie onderzoeken zijn samenwerkingen tussen Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en Alliantie Voeding in de Zorg. Ook Flevoziekenhuis en het Integraal Kankercentrum Nederland zijn betrokken in een studie. De studies worden mede mogelijk gemaakt door: de Provincie Gelderland via het Eat2Move project en de Alliantie Voeding in de Zorg (Crocodile), Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WKOF) en World Cancer Research Fund (WRCF; Vermoeidheidsstudie darmkanker) en het Ministerie van VWS via het Goede Zorg Proef Je project (Voed je Beter).
Referenties
1. Manifest ‘Naar voeding op maat in de medische zorg’ – Alliantie Voeding.
2. Kamerbrief - accenten in het voedselbeleid voor de komende jaren – VWS.
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.