21 APRIL 2020

Plantaardig voedingsaanbod in het ziekenhuis

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schrijft aan de Tweede Kamer dat ziekenhuizen belangrijke plekken zijn om gezonde voeding te bieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers. De Schijf van Vijf is hierbij de leidraad voor een gevarieerd voedingspatroon met dierlijke en plantaardige producten. Plantaardige opties zijn op dit moment in bescheiden hoeveelheid aanwezig in ziekenhuizen, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van VWS. Als samenwerkingspartner in het Nationaal Preventieakkoord werkt de Alliantie Voeding in de Zorg aan een gezond voedingsaanbod in Nederlandse ziekenhuizen.

Plantaardig voedingsaanbod in het ziekenhuis

Kamervragen plantaardig voedingsaanbod
Staatsecretaris Paul Blokhuis van VWS beantwoordt Kamervragen van Partij voor de Dieren over een plantaardig voedingsaanbod – maaltijden en tussendoortjes - in ziekenhuizen. Blokhuis is van mening dat in ziekenhuizen en bij voorkeur in alle openbare instellingen gezonde en duurzame voeding beschikbaar moet zijn. Een gezond en gevarieerd voedingsaanbod is gebaseerd op de Schijf van Vijf en bestaat daarmee uit een variatie in plantaardige en dierlijke producten. Blokhuis verwacht dat gezond en plantaardig eten in alle ziekenhuizen mogelijk is. Bij de (gedeeltelijke of volledige) omschakeling naar plantaardige eiwitten plaatst de staatsecretaris een kanttekening voor kwetsbare groepen. Klik hier voor alle antwoorden op de vragen van het Kamerlid van Esch (Partij voor de Dieren) over een plantaardig voedingsaanbod in ziekenhuizen.  

Plantaardig eiwit voor ouderen en kwetsbare patiënten
De huidige ziekenhuismenu’s bieden ruimte om het aanbod gezonder en duurzamer te maken. Uitgangspunt hierbij blijft dat er rekening gehouden wordt met specifieke behoeften bij ziekte en ook bij herstel van de patiënt. Dit vraagt veelal om een hogere eiwitinname dan aanbevolen wordt voor de gezonde populatie. Ook in het ziekenhuis kan aan vegetarische en veganistische patiënten een passende voeding worden geboden door het beschikbaar stellen van een breed scala aan plantaardige voedingsmiddelen. Hierbij wordt de kanttekening gemaakt dat het voor kwetsbare groepen zoals zieken en ouderen belangrijk is om voldoende eiwit van goede kwaliteit binnen te krijgen, onder andere ter voorkoming van ondervoeding. “Er zitten verschillen in kwaliteitsaspecten van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Als alleen eiwit vanuit plantaardige producten wordt verkregen, dient hiervan meer geconsumeerd te worden”, licht Lisette de Groot, hoogleraar ‘Nutrition and Ageing’ van Wageningen University & Research toe. Voor veel patiëntengroepen zijn specifieke dieetadviezen wetenschappelijk onderbouwd. Het is belangrijk om beter zicht te hebben op de effectiviteit van plantaardig eiwit tijdens ziekte en herstel. Prof. de Groot beaamt “er is behoefte aan meer onderbouwing of het verantwoord is om hoogwaardig dierlijk eiwit volledig te vervangen door plantaardig eiwit bij ouderen en patiënten.” 

Zelf meer plantaardig eten? De Eetwissel van het Voedingscentrum geeft tips.

Goede Zorg Proef Je
In het project Goede Zorg Proef Je werkt Alliantie Voeding in de Zorg samen met o.a. de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, experts van Ziekenhuis Gelderse Vallei (het Voedingsziekenhuis) en het Voedingscentrum aan een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Een van de ambities van het Nationaal Preventie Akkoord is dat in 2030 in alle ziekenhuizen in Nederland een gezond voedingsaanbod beschikbaar is. De Schijf van Vijf vormt de basis, er is specifieke aandacht voor behoeften van patiënten en daarnaast ook voor de voeding van medewerkers die in nachtdiensten werken. Om ziekenhuizen te ondersteunen in een gezonder voedingsaanbod worden vanuit Goede Zorg Proef Je bijeenkomsten georganiseerd, pilots opgezet en kennis en goede voorbeelden gedeeld.  

Lees meer:

Het project Goede Zorg Proef Je wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. Blijf op de hoogte over het project Goede Zorg Proef Je, meld u aan voor onze nieuwsbrief en voor de NVZ Kennisnet werkgroep Preventie.

Alliantie Voeding in de Zorg is landelijk expertisecentrum voor voeding in de zorg. Heeft uw organisatie een gezond voedingsaanbod voor patiënt, bezoeker en medewerker? Wilt u uw ervaringen delen met anderen? Of heeft uw organisatie vragen om een gezond voedingsaanbod te realiseren? Mail naar info@alliantievoeding.nl.


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.