16 JUNI 2020

Ontwikkeling voedingsstrategie Merem Medische Revalidatie

Voeding speelt een belangrijke rol tijdens het revalidatieproces en zou een speerpunt moeten zijn binnen revalidatiecentra. Revalidatiecentrum Merem in Hilversum zocht inspiratie en advies voor een voedingsstrategie die bijdraagt aan een gezondere leefstijl en sneller herstel van patiënten. Via het project "Goede Zorg Proef Je" bracht een studententeam van Wageningen University & Research (WUR) hierop advies uit.

Ontwikkeling voedingsstrategie Merem Medische Revalidatie

Revalidatiecentrum Merem

In "Goede Zorg Proef Je "werkt Alliantie Voeding in de Zorg aan een gezonder voedingsaanbod voor patiënt, bezoeker en personeel in Nederlandse zorginstellingen, in samenwerking met NVZ en het ministerie van VWS. Het studententeam is gevraagd een passende voedingsstrategie voor Merem te ontwikkelen waarmee het voedingsaanbod en de voedingszorg kan worden geoptimaliseerd. 

Merem
Revalidatiecentrum Merem biedt zowel poliklinische als klinische revalidatie aan. Merem heeft drie verschillende klinische afdelingen: klinische kindergeneeskunde, longrevalidatie en medisch specialistische revalidatie. Voeding was binnen de organisatie nog geen speerpunt. Ramona Leysner, diëtist Merem Medische Revalidatie: “Het is goed om aandacht te hebben voor een gezonder voedingsaanbod en de communicatie daaromheen. Het creëren van draagvlak binnen de organisatie, daar begint het mee”.  

Benutten best-practices 
De huidige interne situatie in Merem is in kaart gebracht. Daarnaast zijn best-practices in kaart gebracht, door middel van literatuuronderzoek, interviews en expert opinions. Zo zijn kennis en ervaring vanuit het Militair Revalidatiecentrum Doorn meegenomen en is o.a. Ben Witteman, MDL-arts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar aan WUR geïnterviewd: ‘Samen eten leidt tot een hogere inname, waarin omgevingsfactoren ook een rol spelen. In revalidatiecentra is dit ook mogelijk’. Met de resultaten is een implementatieplan geschreven om Merem naar een verbeterde voedingsstrategie te laten bewegen.  

Creëer een voedingsvisie
Een belangrijke conclusie was dat het opnemen van voeding in de visie van de organisatie wenselijk is. Het zorgt ervoor dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Het studententeam werkte hiertoe een stappenplan uit voor de verschillende afdelingen en patiëntengroepen binnen Merem. Verder benadrukt het team dat meer voedingsonderzoek nodig is dat zich richt op revalidatiecentra.

Studententeam voor uw vraagstuk
Wageningen University & Research biedt de
mogelijkheid om op een innovatieve manier een project uit te laten voeren door masterstudenten over een actueel vraagstuk binnen uw organisatie. Vanuit Goede Zorg Proef Je werken we met ziekenhuizen en revalidatiecentra aan een gezonder voedingsaanbod. Wilt u ook een studententeam inzetten binnen uw organisatie? Neem contact op met Gisette van Dam - Peters van Ton.

Meer lezen: 


#Diabetes, #HartEnVaatziekten | ‘Hoe gaan we mensen met diabetes ook daadwerkelijk gezonder laten eten?’ Dit onderz… https://t.co/J0NjHO9dkE
#prehabilitatie | Gisteren werd tijdens het STOER-symposium van @IsalaZiekenhuis kennis tussen ziekenhuizen gedeeld… https://t.co/XjWRahrQ7b
#NGFdag2021 | Ons project @ZorgProefJe zet aan tot het eten van meer groente en fruit via de Nationale Groente- en… https://t.co/J0EXXJziSh

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.