17 JUNI 2020

Hoe kan de internist jongvolwassen type 1 diabetespatiënten steunen bij zelfmanagement?

Van de jongvolwassenen met type 1 diabetes mellitus heeft ongeveer 25% moeite met het stabiel houden van bloedglucosewaarden. Internisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei wilden weten hoe ze het zelfmanagement van deze groep beter kunnen ondersteunen. Uit onderzoek van de leerstoelgroep Strategische Communicatie van Wageningen University & Research blijkt dat het zinvol is de patiënt meer te betrekken bij concrete oplossingen.

Hoe kan de internist jongvolwassen type 1 diabetespatiënten steunen bij zelfmanagement?

Ongeveer 75% van de jongvolwassen type 1 diabetespatiënten slaagt erin hun diabetes onder controle te houden. Dit blijkt onder meer uit hun HbA1c-waarden. De overige 25% heeft moeite met zelfmanagement, waardoor ze regelmatig te hoge of te lage bloedglucosespiegels hebben (hyper- en hypoglykemie).

Zelfmanagement
Bij diabetes mellitus is zelfmanagement cruciaal. Daarom wilden de internisten Rik Heijligenberg, Jeroen van Wijk en Remy Bemelmans van Ziekenhuis Gelderse Vallei weten hoe ze de jongvolwassenen tijdens hun consulten beter kunnen ondersteunen. Coco Kersten, masterstudent Communication, Health and Life Sciences, heeft dit onderzocht onder begeleiding van Bob Mulder, onderzoeker bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van Wageningen University & Research.

Coco heeft 17 consulten tussen patiënten en internisten opgenomen, uitgetypt en geanalyseerd op basis van het 5As-model, een communicatiemodel ontwikkeld voor leefstijlbegeleiding in de gezondheidszorg. Ze heeft vooral gelet op doorvragen naar het huidige gedrag en de onderliggende overtuigingen van de patiënt, specifiek advies geven en bijbehorende doelen stellen, en helpen bij het overwinnen van barrières voor gedragsverandering. De focus lag bij zelfmonitoring van bloedglucose en het toedienen van insuline. 

Oplossingen op maat 
“Internisten plannen altijd een vervolggesprek en ze praten nagenoeg altijd uitgebreid over de mate van zelfmonitoring van bloedglucose en insulinetoediening, dat zijn sterke punten”, aldus Bob Mulder. Hij constateert ook ruimte voor verbeteringen. “Denk bijvoorbeeld aan concretere doelen stellen, bijvoorbeeld precies afspreken hoe de patiënt op een bepaalde dag en tijdstip zijn glucose gaat meten en toedienen. Verder kan de internist bij barrières, bijvoorbeeld rondom het meten van bloedglucose of het toedienen van insuline, beter eerst vragen of de patiënt zelf oplossingen weet in plaats van meteen zelf met suggesties komen. Dus in plaats van algemene informatie geven over de risico’s van onvoldoende zelfmanagement kunnen ze beter de factoren bespreken die zelfmanagement verhinderen en samen brainstormen over oplossingen op maat.”

Toekomstige trials
De opgedane kennis kan ook worden toegepast bij toekomstige trials van de Alliantie Voeding in de Zorg. Daarbij gaat het om het verbeteren van de voedingsstatus voor diverse groepen patiënten. Mogelijk valt daar ook winst te behalen met een verbeterde communicatie, zoals het creëren van een oplossing op maat en het samen toewerken naar doelen.

Meer informatie: 


RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.