21 JUNI 2022
Voeding heeft veel invloed op onze biologische klok en daarmee op onze gezondheid
Tijdens het VoedingNL-congres vertelden wetenschappers en artsen over de laatste wetenschappelijke inzichten en nieuw onderzoek. Ook gaven ze een paar praktische adviezen. Het congres is bedoeld voor professionals met hart voor voeding en wordt mede georganiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg. Dit jaar richtte het congres zich op een relatief nieuw en veelbelovend onderwerp binnen voedingsonderzoek en voedingszorg: biologisch ritme en voeding. Er was speciale aandacht voor de rol die een verstoord eetpatroon heeft op de biologische klok en wat voor consequenties dat heeft voor het ontstaan en verloop van ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.
Somnoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei Myrthe Boss was één van de onderzoekers die op het VoedingNL-congres sprak over de gevolgen van verstoring en regulatie van het biologisch ritme, waar onderzoek rondom de biologische klok en gezondheid zich voornamelijk op richt. Ze vertelde over de rol die voeding speelt bij het dag- en nachtritme en andersom. Zo blijkt dat mensen die minder slapen meer energie tot zich nemen, wat kan leiden tot obesitas. Ook blijkt uit haar onderzoek dat pubers met Delayed Sleep-Wake-Phase Disorder (DSPD), een stoornis die zich kenmerkt door problemen met inslapen en wakker worden, significant later eten. Dit inzicht kan mogelijk worden ingezet bij de behandeling, aangezien de behandelmethode voor DSPD beperkt zijn. Maar hiervoor is eerst vervolgonderzoek nodig.
Op het VoedingNL-congres is van oudsher aandacht voor nieuwe onderwerpen voor zorg en onderzoek. Ook biologisch ritme is een vrij nieuw thema in de voedingswetenschap en -zorg en bovendien is daarbinnen ‘chrono nutrition’ een nieuwkomer. ‘Chrono’ verwijst naar het Griekse woord voor ‘tijd’ (chronos) en chrono-nutrition gaat dus over de relatie tussen voeding en tijd, zoals eetmomenten en -frequentie. Gerda vertelde dat haar voedingsonderzoek naar chrono-nutrition focust op de invloed van regelmatig eten en gezondheid. ‘We zijn niet alleen wat we eten, maar ook wanneer,’ zei Gerda. ‘Ons eetpatroon is een mogelijke aanpasbare leefstijlfactor die we kunnen inzetten bij de preventie van chronische aandoeningen. Zo lijken regelmaat, eetfrequentie en tijdstip van eten allemaal invloed te hebben. Een regelmatig eetpatroon met ontbijt, lunch en avondeten maar zonder tussendoortjes, waarbij vooral eerder op de dag wordt gegeten, lijkt gunstig te zijn voor onze biologische klok en onze gezondheid.’
Ook dit jaar was het mogelijk om via een poster kennis en ervaring als voedingsprofessional te delen, wat geen link hoefde te hebben met het congresthema. Een selectie van de inzendingen mocht de poster ook toelichten tijdens een pitchwedstrijd. Zo pitchte Bo Saals, projectmedewerker 'Overgewicht en Leefstijl in Zorgopleidingen' bij Alliantie Voeding in de Zorg, over de ontwikkeling van een e-learning voor zorgprofessionals over voeding bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. ‘Het unieke aan deze e-learning is dat we het op maat maken voor artsen en geneeskundestudenten,’ vertelde ze. Laura Zantman, projectmedewerker Goede Zorg Proef Je bij Alliantie Voeding in de Zorg, presenteerde een poster over hoe ze met Goede Zorg Proef Je het voedingsaanbod gezonder maakt binnen andere zorginstellingen dan ziekenhuizen, zoals revalidatie- en GGZ-instellingen. Uiteindelijk won Mariëlle de Rijk de posterprijs met haar onderzoek naar wat verpleegkundigen tijdens de nachtdienst het beste kunnen eten. Daaruit bleek dat meer eetmomenten samenhangt met meer alertheid, net als voeding met een lage glycemische lading (koolhydraten die het bloedsuiker langzaam laten stijgen).
Bekijk alle vier de posters van Alliantie Voeding in de Zorg die te zien waren tijdens VoedingNL
Na de online VoedingNL-editie in 2021 konden de deelnemers elkaar dit jaar weer fysiek ontmoeten. Het was ook mogelijk om het congres online bij te wonen, waar 65 van de 120 deelnemers gebruik van maakten. Het congres bracht verfrissende wetenschappelijke inzichten en praktische adviezen samen en zette aan tot levendige discussies. Doordat het congres een breed bereik heeft, draagt het bij aan kennisverspreiding, versterking van netwerken en interactie tussen wetenschappers, diëtisten en andere zorgprofessionals. De programmacommissie werd gevormd door vertegenwoordigers van de initiatiefnemers Alliantie Voeding in de Zorg, Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en NVVL Network For Food Experts (NVVL).
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig