‘Ik ben wethouder in Gemeente Ede en heb verschillende portefeuilles, waaronder publieke gezondheid en Food. Die thema’s zijn ook meteen mijn link met Alliantie Voeding in de Zorg. Want als je met voeding de gezondheid en de gezondheidsbeleving van mensen wilt verbeteren dan heb je kennis nodig en de verbinding van die kennis met de praktijk. Die kennis en data heeft Alliantie Voeding in de Zorg, samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research (WUR). Tegelijk hebben wij via de GGD ook gegevens over welke ziektes mensen in Ede hebben en waar ze ziek van kunnen worden. We kijken samen hoe we die data en kennis heel gericht in kunnen zetten: welke interventie kunnen we doen om de inwoner duurzaam gezonder te laten eten, op welke plek en voor wie? We kijken dus ook naar specifieke doelgroepen, zoals kinderen en mensen met een lage sociaaleconomische positie. We willen daarbij voorkomen dat mensen zorg nodig hebben, maar als ze die dan nodig hebben, hoe zorgen we ervoor dat ze door een gezonder voedingspatroon sneller herstellen?'
‘We werken samen binnen het netwerk Voeding & Ouderen. Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bieden we thuiszorg en thuishulp. Daarmee hebben we toegang tot de thuissituatie en kunnen we kijken hoe we iets aan het voedingspatroon kunnen verbeteren. Zo vond er laatst een project plaats waarbij WUR-studenten in kaart hebben gebracht op welke plek in de gemeente we ouderen kunnen bereiken met kennis over de gezonde voeding. Vervolgens adviseerden ze ouderen daarover.
Daarnaast werken we binnen de Regiodeal Foodvalley samen binnen het thema Voeding en Gezondheid. Daarbinnen kijken we bijvoorbeeld op welke manier we mensen via de eetomgeving kunnen stimuleren gezond te eten. Hoe doe je dat in het ziekenhuis, hoe doe je dat in de gemeente?’
‘Negen jaar geleden kozen we als Gemeente Ede het thema Voedsel, omdat daar beroepsmatig veel inwoners mee bezig zijn, van boeren tot kennisinstellingen. We hadden ook het grote geluk dat Ziekenhuis Gelderse Vallei dat thema al had gekozen. Toen we met voedsel aan de gang gingen en zodoende een voedselbeleid maakten, raakten anderen in ons en de regio geïnteresseerd. Zo kwamen academische en regionale ziekenhuizen naar Ede om inspiratie en kennis op te doen in Ziekenhuis Gelderse Vallei en wordt voedingskennis uit onze regio steeds meer toepasbaar gemaakt voor een groter publiek. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht leren nu bijvoorbeeld van onze ervaring met het voedselbeleid om overgewicht tegen te gaan. Een ander voorbeeld is dat Alliantie Voeding in de Zorg wordt gevraagd aan te schuiven bij het Nationaal Preventieakkoord.
Daarnaast wordt het de afgelopen decennium steeds meer toegestaan dat de overheid voedselgewoontes van inwoners stuurt en ziet ze zelf ook in dat dat nodig is, wat niet wil zeggen dat we bepalen wat mensen eten. Veel voedselkeuzes worden onbewust gemaakt op basis van de eetomgeving. Die omgeving moeten we kunnen beïnvloeden, zodat we mensen stimuleren gezonder te eten of in ieder geval een gevarieerder aanbod kunnen bieden. Mede door onze brandbrief werkt het kabinet nu aan een juridisch instrument zodat we ook tools hebben om dat te kunnen.’
‘Hou vast aan jullie droom, ga ermee door, ook als er wat tegenwind komt. En blijf elkaar inspireren met wetenschappelijke kennis en zorg ervoor dat je die kunt toepassen voor een grote doelgroep. Probeer ook uit: het beïnvloeden van menselijk gedrag is knap ingewikkeld, maar als je het niet probeert dan weet je zeker dat het niet lukt. En als het niet werkt moet je dat ook durven toe te geven.’
‘Met een kinderbroodtrommel. Als je de maatschappij wilt veranderen, als je mensen gezonder wilt laten eten, dan moet je daar heel vroeg mee beginnen. Wat je daar bereikt gaat een leven lang mee.’
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig