De Eetscore geeft zorgprofessionals inzicht in de voedingsgewoonten van patiënten en biedt hen een handvat om het onderwerp bespreekbaar te maken. Deze digitale tool geeft daarnaast voedingsadvies op maat en motiveert patiënten om gezonder te gaan eten. De Eetscore is geschikt voor diverse patiëntgroepen, zowel in de zorgpraktijk als in voedingsonderzoek. Alliantie Voeding in de Zorg zet zich in voor het effectief integreren van voedingsadvies in de spreekkamer en de implementatie van Eetscore in de zorg.
Voedingsadvies op maat
De Eetscore,
ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University & Research, bepaalt in hoeverre iemands eetpatroon voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Dit gebeurt aan de hand van een korte online vragenlijst over voeding in de afgelopen maand. Hieruit komt zowel een totaalscore en als een score per voedingscomponent, bijvoorbeeld voor groente, zuivel en volkorenproducten. Dit vormt de basis voor een voedingsadvies op maat per voedingsmiddelengroep, om zo meer te verschuiven naar een voedingspatroon volgens de Richtlijnen Goede Voeding.
Voeding in de spreekkamer
De toepasbaarheid van de Eetscore in de zorg werd onderzocht door Alliantie Voeding in de Zorg in het
ZonMw-project “Eetscore Transmuraal”, dat in samenwerking met Zorginstituut Nederland is uitgevoerd. In proof-of-concept-studies werd de Eetscore ingezet bij mensen met een hoge bloeddruk en diabetes type 2 in de eerste- en tweedelijnszorg. Het bleek dat de Eetscore patiënten motiveert om hun voedingspatroon gezonder te maken en het voor zorgprofessionals gemakkelijk maakt dit thema tijdens gesprekken aan te kaarten. De tool is ook een goed vertrekpunt voor de voedingsanamnese, zo komt uit een evaluatie onder diëtisten naar voren. Het project heeft geleid tot structurele inzet van Eetscore bij Interne Geneeskunde/hypertensie zorgpad in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Onderzoek
“Gezonde voeding: dokter, is dat uw zorg” - Alliantie Voeding in de Zorg en het Preventie Netwerk van de Nederlandse Internisten Vereniging onderzoeken de ervaring en rol van de arts in het praten over voeding in de spreekkamer. De inzichten in hoe internisten en AIOS omgaan met het thema voeding in de praktijk en hun wensen verbinden we aan het EetWijzer project om voeding structureel aan bod te laten komen.
Implementatieonderzoek
Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en Universitair Medisch Centrum Utrecht werken sinds maart 2025 samen binnen het
ZonMw project “EetWijzer” aan de ziekenhuis-brede implementatie van de Eetscore bij verschillende doelgroepen. Eerder opgedane kennis en inzichten worden in dit project gebundeld om samen met zorgverleners en ziekenhuisbestuurders te onderzoeken wat zij nodig hebben om succesvol met de Eetscore in de praktijk aan de slag te gaan. Daarnaast bouwen we binnen EetWijzer verder aan de technische en inhoudelijke doorontwikkeling van de Eetscore om deze beter aan te laten sluiten bij het individu. Tevens wordt gewerkt aan optimalisatie van de voedingsadviezen. Binnen EetWijzer wordt ook integratie in elektronische patiëntendossiers van de betrokken ziekenhuizen verkend.
Pilot projecten:
Alliantie Voeding heeft de afgelopen jaren meerder projecten gefaciliteerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate en om het gebruik voor diverse patiëntgroepen te evalueren als opstap naar implementatie.
Wil je met ons samenwerken? Heb je vragen of interesse met betrekking tot de Eetwijzer of inzet van Eetscore in projecten? Neem dan contact op met het Eetscore-team via eetscore@wur.nl of mail naar info@alliantievoeding.nl.
- Via NutriProfiel, een dienst van Ziekenhuis Gelderse Vallei/Dicoon wordt de Eetscore al meer dan 10 jaar gecombineerd met bloeduitslagen van vitamine en mineralen.
- Implementatieonderzoek bij het leefstijlloket. We evalueren of leefstijl coaching met focus op voeding bijdraagt aan een (grotere) verbetering van de kwaliteit van het voedingspatroon van hartrevalidatiepatiënten. In dit implementatieonderzoek wordt ook geëvalueerd hoe deelnemers en leefstijlcoaches de inzet van de Eetscore ervaren. Dit project is gelinkt aan Eetwijzer en Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen Universiteit en SportsValley werken samen met de hartrevalidatie en het Leefstijlloket van Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Gezondheidsplein van Rijnstate.
Kennisdeling
Vanuit het onderzoek en de implementatieprojecten delen we kennis op (inter)nationale congressen, werken we in co-creatie om wensen van zorgorganisaties en zorgprofessionals mee te nemen voor duurzame implementatie en ontsluiten we inzichten via publicaties en media.
Kijk hier de film van Ziekenhuis Gelderse Vallei met Dr. R. Bemelmans, internist, over de inzet van Eetscore.