Arthur van Zanten

Al ruim 25 jaar behandel ik Intensive Care patiënten en valt het mij op dat een IC-opname de voedingstoestand ernstig aantast. Waar we enorme stappen hebben gezet in de verbetering van de overlevingskansen van deze patiënten, zien we dat steeds meer patiënten naar revalidatiecentra en verpleeghuizen worden ontslagen. Dat heeft alles te maken met het verlies aan functionele spiermassa, die bij sommige patiënten op de IC kan oplopen tot 1 kg per dag. Daarom ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van metabole stress (ernstige ziekte, sepsis, COVID-19, verhongering, grote inspanningen) en met name de rol die voeding speelt in het herstel daarvan.

"Het wordt nog dikwijls onderschat hoe groot de waarde is van voeding in het herstel van ziekte."

Het is een fascinerend terrein, omdat voeden tijdens ernstige ziekte andere effecten sorteert dan tijdens gezondheid. Veelal moet medisch voeding worden ingezet (sondevoeding, parenterale voeding, drinkvoeding) naast normale voeding. Ook de metabole effecten zijn anders. Ik ben er van overtuigd dat voeding en bewegen het verschil kunnen maken bij het herstel van ernstige ziekte. Alleen wetenschappelijk bewijs is nog mager. Maar daar werken we nu aan met meerdere promovendi, medisch studenten en WUR studenten, in een prachtige samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit binnen de Alliantie Voeding in de Zorg. In de onderzoekslijn Metabole Stress kunnen we basaal en klinisch onderzoek verbinden. En dat is een unieke kans.

Arthur  van Zanten

Hoogleraar Voeding en Metabole Stress, Wageningen University & Research en Internist-intensivist Ziekenhuis Gelderse Vallei

#Diabetes, #HartEnVaatziekten | ‘Hoe gaan we mensen met diabetes ook daadwerkelijk gezonder laten eten?’ Dit onderz… https://t.co/J0NjHO9dkE
#prehabilitatie | Gisteren werd tijdens het STOER-symposium van @IsalaZiekenhuis kennis tussen ziekenhuizen gedeeld… https://t.co/XjWRahrQ7b
#NGFdag2021 | Ons project @ZorgProefJe zet aan tot het eten van meer groente en fruit via de Nationale Groente- en… https://t.co/J0EXXJziSh

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.