Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en/of proeft niets meer. Deze aandoeningen kunnen leiden tot veranderingen in eetlust en eetgedrag en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en Smaakcentrum is een samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Het centrum onderzoekt de oorzaken, gevolgen en mechanismen van reuk- en smaakstoornissen en ontwikkelt passende zorg en behandeling op maat.
Problemen met reuk en/of smaak zijn vaak onderbelicht. En dat terwijl deze zintuigen veel toevoegen aan de kwaliteit van leven. Het reuk- en smaakcentrum biedt ondersteuning aan patiënten met reuk en smaakstoornissen. Wetenschap en praktijk gaan er hand in hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. De inzichten die dit oplevert worden vertaald naar de zorgpraktijk. Bekijk hier de webpagina van het Ziekenhuis Gelderse Vallei over het Reuk- en Smaakcentrum. Bekijk hier een video over onderzoek en behandeling.
Het Reuk- en Smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is een van de weinige onderzoekslocaties in Europa waar metingen aan de hersenfunctie worden gedaan met behulp van een olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een hersenscan of -meting. Een groot deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.
Type
Wetenschappelijke publicatie
Auteur(s)
Ha Nguyen, Javier Albayay, Richard Höchenberger, Surabhi Bhutani, Sanne Boesveldt, Niko A. Busch, Ilja Croijmans, Keiland W. Cooper, Jasper H.B. de Groot, Michael C. Farruggia, Alexander W. Fjaeldstad, John E. Hayes, Thomas Hummel, Paule V. Joseph, Tatiana K. Laktionova, Thierry Thomas-Danguin, Maria G. Veldhuizen, Vera V. Voznessenskaya, Valentina Parma, M. Yanina Pepino, Kathrin Ohla
Verschijningsdatum
Januari 2023
Type
Wetenschappelijke publicatie
Auteur(s)
Richard C. Gerkin, Kathrin Ohla2, Maria G. Veldhuizen, Paule V. Joseph, Christine E. Kelly, Alyssa J. Bakke, Kimberley E. Steele, Michael C. Farruggia, Robert Pellegrino, Marta Y. Pepino, Cédric Bouysset, Graciela M. Soler, Veronica Pereda-Loth, Michele Dibattista, Keiland W. Cooper, Ilja Croijmans, Antonella Di Pizio, Mehmet Hakan Ozdener, Alexander W. Fjaeldstad, Cailu Lin, Mari A. Sandell, Preet B. Singh, V. Evelyn Brindha
Verschijningsdatum
December 2020
Type
Wetenschappelijke publicatie
Auteur(s)
Kathrin Ohla, Maria G. Veldhuizen, Tomer Green, Mackenzie E. Hannum, Alyssa J. Bakke, Shima T. Moein, Arnaud Tognetti, Elbrich M. Postma, Robert Pellegrino, Daniel Liang-Dar Hwang, Javier Albayay, Sachiko Koyama, Alissa A. Nolden, Thierry Thomas-Danguin, Carla Mucignat-Caretta, Nick S. Menger, Ilja Croijmans, Lina Öztürk, Hüseyin Yanık, Denis Pierron, Veronica Pereda-Loth, Alexia Nunez-Parra, Aldair M. Martinez Pineda, David Gillespie
Verschijningsdatum
Juni 2022
Menrike Menkveld-Beukers
Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Dr. Paul Smeets (WUR), Wieteke Verhoef-Lubbers (ZGV)
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig