Reuk- en smaakcentrum®

Gericht werken aan betere zorg voor patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis

Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en proeft niets meer. De aandoening kan leiden tot  veranderingen in eetlust en eetgedrag, en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en smaakcentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei, ontstaan vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen, en werkt aan zorg en behandeling op maat.


Wetenschap en praktijk  

In het Reuk- en smaakcentrum gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. Patiëntgegevens worden anoniem ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. De inzichten die dit oplevert, worden vertaald naar de zorg.


Onderzoek en innovatie  

Het Reuk- en smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is de enige onderzoeklocatie in Europa waar metingen met de MRI-scanner en de EEG gekoppeld kunnen worden aan experimenten met de olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een scan of meting. Een deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.


Voorbeelden van projecten: 

Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Human Brain Mapping

Auteur(s)

Reichert, J.L., Postma, E.M., Smeets, P.A.M., Boek, W.M., de Graaf, K., Schöpf, V., Boesveldt, S.

Verschijningsdatum

Maart 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Food Quality and Preference

Auteur(s)

Postma, E.M., De Graaf, C., Boesveldt, S.

Verschijningsdatum

Januari 2020

Type

Vakmedia, Overige, Podcast

Bron

NOS Radio 1: De Nieuws BV

Auteur(s)

Elbrich Postema in gesprek met Natasja Gibbs

Verschijningsdatum

Januari 2021

Contactpersoon

Elbrich Postma (WUR/ ZGV)

Neem contact op

Team

Oa. Prof. Kees de Graaf (WUR), Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Elbrich Postma (WUR/ZGV)

Partners




#Diabetes, #HartEnVaatziekten | ‘Hoe gaan we mensen met diabetes ook daadwerkelijk gezonder laten eten?’ Dit onderz… https://t.co/J0NjHO9dkE
#prehabilitatie | Gisteren werd tijdens het STOER-symposium van @IsalaZiekenhuis kennis tussen ziekenhuizen gedeeld… https://t.co/XjWRahrQ7b
#NGFdag2021 | Ons project @ZorgProefJe zet aan tot het eten van meer groente en fruit via de Nationale Groente- en… https://t.co/J0EXXJziSh

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.