Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en proeft niets meer. De aandoening kan leiden tot veranderingen in eetlust en eetgedrag, en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen, en werkt aan zorg en behandeling op maat.
In het Reuk- en smaakcentrum gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. Patiëntgegevens worden anoniem ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. De inzichten die dit oplevert, worden vertaald naar de zorg.
Het Reuk- en smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is de enige onderzoeklocatie in Europa waar metingen met de MRI-scanner en de EEG gekoppeld kunnen worden aan experimenten met de olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een scan of meting. Een deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.
Type
Vakmedia
Bron
Alliantie Voeding in de Zorg, Reuk- en Smaak Centrum
Verschijningsdatum
November 2020
Type
Vakmedia
Bron
Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek
Auteur(s)
van Noort H, Cruijsen E, de Pie R, Janssen N, Postma E
Verschijningsdatum
Oktober 2020
Type
Podcast
Bron
Universiteit van Nederland
Verschijningsdatum
Mei 2019
Elbrich Postma (WUR/ZGV)
Oa. Prof. Kees de Graaf (WUR), Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Elbrich Postma (WUR/ZGV)
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.