Reuk- en smaakcentrum®

Gericht werken aan betere zorg voor patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis

Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en proeft niets meer. De aandoening kan leiden tot veranderingen in eetlust en eetgedrag en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en Smaakcentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei, ontstaan vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen, en werkt aan zorg en behandeling op maat.


Wetenschap en praktijk  

In het Reuk- en Smaakcentrum gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. Patiëntgegevens worden anoniem ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. De inzichten die dit oplevert worden vertaald naar de zorg.


Onderzoek en innovatie  

Het Reuk- en Smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is de enige onderzoeklocatie in Europa waar metingen met de MRI-scanner en de EEG gekoppeld kunnen worden aan experimenten met de olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een scan of meting. Een deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.


Voorbeelden van projecten: 

Media & Publicaties

Type

Overige

Bron

Ziekenhuis Gelderse Vallei

Korte toelichting

Vind je het leuk om wat meer te horen over wetenschappelijk onderzoek in het ziekenhuis? Laat je bijpraten en inspireren over studies die plaatsvinden en afgerond zijn binnen onze samenwerking met Wageningen University & research en Ziekenhuis Gelderse Vallei. 

Verschijningsdatum

Januari 2023

Type

Vakmedia

Bron

Regiodeal Foodvalley

Korte toelichting

Ziekenhuis Gelderse Vallei is veel meer dan een plek waar mensen met een aandoening naartoe gaan. De organisatie is ook zeer actief op het gebied van preventie en duurzaamheid. Wetenschappelijke kennis over voeding, bewegen en slaap vindt hier een praktische toepassing in het dagelijks leven. Het ziekenhuis heeft een verantwoordelijkheid als een van de grootste werkgevers in de regio en zoekt allerlei samenwerkingsverbanden in de regio, vertelt bestuursvoorzitter Marjolein de Jong.

Verschijningsdatum

December 2022

Type

Podcast

Bron

Wageningen University & Research, Reuk- en Smaakcentrum

Korte toelichting

Chris Winkel neemt ons mee in de wereld van geur en smaak. Hij is reuk- en smaakexpert bij Givaudan, een producent van geur- en smaakstoffen en houdt zich bezig met de mechanismen achter reuk en smaak. Hoe nemen we geur en smaak waar? En waarom is dit zo persoonlijk?  

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met honoursstudenten van Wageningen University & Research

Verschijningsdatum

Mei 2020

Contactpersoon

Elbrich Postma (WUR/ ZGV)

Neem contact op

Team

Oa. Prof. Kees de Graaf (WUR), Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Elbrich Postma (WUR/ ZGV)

Partners




#wereldkankerdag | Vandaag deelt @GelderseVallei een extra speciale traktatie uit aan patiënten en medewerkers: lim… https://t.co/ksQJ5XXzjB
#samenwerken | Samen met negen andere partners werken we samen binnen Coalitie Preventie Regio Foodvalley voor een… https://t.co/8SQc2n9fVu
#Lustrum | ‘We kijken samen hoe we data en kennis gericht kunnen inzetten: welke interventie, waar en voor wie kunn… https://t.co/7tqKVdnapa

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.