Reuk- en smaakcentrum®

Gericht werken aan betere zorg voor patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis

Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en/of proeft niets meer. Deze aandoeningen kunnen leiden tot veranderingen in eetlust en eetgedrag en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en Smaakcentrum is een samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Het centrum onderzoekt de oorzaken, gevolgen en mechanismen van reuk- en smaakstoornissen en ontwikkelt passende zorg en behandeling op maat.


10 jaar Reuk- en Smaakcentrum

Dit jaar viert het Reuk- en Smaakcentrum haar 10-jarig jubileum. Het centrum opende in juli 2015 haar deuren en is een succesvol resultaat van de samenwerking binnen de Alliantie Voeding in de Zorg. Het is het enige centrum in Nederland dat zich richt op het diagnosticeren en behandelen van reuk- en smaakstoornissen. Binnen het Reuk- en Smaakcentrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen. Deze zomer viert het centrum haar lustrum en continueert het leveren van de beste zorg en kennis over reuk- en smaakstoornissen. Onlangs interviewde de Alliantie Voeding in de Zorg onderzoeker Yanyang Huang om het lopende onderzoek op dit gebied te belichten. Lees hier het volledige interview met Yanyang Huang.

Wetenschap en praktijk

Problemen met reuk en/of smaak zijn vaak onderbelicht. En dat terwijl deze zintuigen veel toevoegen aan de kwaliteit van leven. Het reuk- en smaakcentrum biedt ondersteuning aan patiënten met reuk en smaakstoornissen. Wetenschap en praktijk gaan er hand in hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. De inzichten die dit oplevert worden vertaald naar de zorgpraktijk. Bekijk hier de webpagina van het Ziekenhuis Gelderse Vallei over het Reuk- en Smaakcentrum. Bekijk hier een video over onderzoek en behandeling.


Geavanceerde technologie

Het Reuk- en Smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is een van de weinige onderzoekslocaties in Europa waar metingen aan de hersenfunctie worden gedaan met behulp van een olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een hersenscan of -meting. Een groot deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.


Projecten:

  • Onderzoek naar reuk- en smaakverlies door Covid-19
    Reuk- en smaakverlies is een veel voorkomend probleem onder patiënten met een Covid-19 infectie. Om dit verder te onderzoeken, is er door ZonMw een subsidie toegekend voor een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies bij patiënten met een Covid-19 infectie. Dit onderzoek is een samenwerking tussen de vakgroep KNO van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Reuk- en smaakcentrum in Ede, Wageningen University & Research, UMC Utrecht, Amsterdam UMC en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl.
  • Wereldwijd onderzoek naar de relatie tussen reuk- en smaakvermogen en het coronavirus.
    Ook worden de gevolgen op de dagelijkse voedingsinname in kaart gebracht. Binnen dit Global Consortium for Chemosensory Research (GCCR) werkt het Reuk- en Smaakcentrum nauw samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en UMC Utrecht. Dr. Sanne Boesveldt is onderzoeksleider in Nederland.
  • De NERB studie
    Normaalwaardes voor het Effect van Reukverlies op het Brein: een essentieel fundament voor geavanceerde reukdiagnostiek. Het doel van deze studie is het verzamelen van gegevens over reuk en smaak van gezonde deelnemers met een normaal reukvermogen met (f)MRI, zodat afwijkingen beter herkend kunnen worden. Reukverlies en het effect hiervan op de hersenen zullen daardoor beter begrepen worden en beter vertaald kunnen worden naar een passende behandeling. Een onderzoek van dr. Wilbert Boek (KNO-arts) en dr. Elbrich Postma (voorheen onderzoeker Reuk- en Smaakcentrum) in samenwerking met dr. Sanne Boesveldt (associate professor), dr. Paul Smeets (senior onderzoeker) en promovenda Birgit van Dijk van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit.
  • ‘Coming to your senses'
    Als promovendus aan de Wageningen University & Research onderzocht Elbrich Postma de effecten van reuk- en smaakverandering op het eetgedrag en het brein. De opgedane kennis wordt ingezet om de zorg en voedingsadviezen voor deze patiënten verbeteren. Lees hier het volledige proefschrift. 
  • Onderzoek onder mensen met een verminderd reukvermogen naar hersenactiviteit bij toedienen geuren, gecoördineerd door dr. Sanne Boesveldt.
  • Onderzoek naar de (gezondheids)effecten van anosmie, d.w.z. het ontbreken van een reukvermogen; gecoördineerd door dr. Sanne Boesveldt.
  • Samen met onderzoekers van het Karolinska Institutet in Stockholm is onderzoek gedaan naar het effect van levenslang reukverlies op de hersenen


Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Auteur(s)

Ha Nguyen, Javier Albayay, Richard Höchenberger, Surabhi Bhutani, Sanne Boesveldt, Niko A. Busch, Ilja Croijmans, Keiland W. Cooper, Jasper H.B. de Groot, Michael C. Farruggia, Alexander W. Fjaeldstad, John E. Hayes, Thomas Hummel, Paule V. Joseph, Tatiana K. Laktionova, Thierry Thomas-Danguin, Maria G. Veldhuizen, Vera V. Voznessenskaya, Valentina Parma, M. Yanina Pepino, Kathrin Ohla

Verschijningsdatum

Januari 2023

Type

Wetenschappelijke publicatie

Auteur(s)

Richard C. Gerkin, Kathrin Ohla2, Maria G. Veldhuizen, Paule V. Joseph, Christine E. Kelly, Alyssa J. Bakke, Kimberley E. Steele, Michael C. Farruggia, Robert Pellegrino, Marta Y. Pepino, Cédric Bouysset, Graciela M. Soler, Veronica Pereda-Loth, Michele Dibattista, Keiland W. Cooper, Ilja Croijmans, Antonella Di Pizio, Mehmet Hakan Ozdener, Alexander W. Fjaeldstad, Cailu Lin, Mari A. Sandell, Preet B. Singh, V. Evelyn Brindha

Verschijningsdatum

December 2020

Type

Wetenschappelijke publicatie

Auteur(s)

Kathrin Ohla, Maria G. Veldhuizen, Tomer Green, Mackenzie E. Hannum, Alyssa J. Bakke, Shima T. Moein, Arnaud Tognetti, Elbrich M. Postma, Robert Pellegrino, Daniel Liang-Dar Hwang, Javier Albayay, Sachiko Koyama, Alissa A. Nolden, Thierry Thomas-Danguin, Carla Mucignat-Caretta, Nick S. Menger, Ilja Croijmans, Lina Öztürk, Hüseyin Yanık, Denis Pierron, Veronica Pereda-Loth, Alexia Nunez-Parra, Aldair M. Martinez Pineda, David Gillespie

Verschijningsdatum

Juni 2022

Contactpersoon

Menrike Menkveld-Beukers

Neem contact op

Team

Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Dr. Paul Smeets (WUR), Wieteke Verhoef-Lubbers (ZGV)

Subsidie


Partners

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.