Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en proeft niets meer. De aandoening kan leiden tot veranderingen in eetlust en eetgedrag en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en Smaakcentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei, ontstaan vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen, en werkt aan zorg en behandeling op maat.
In het Reuk- en Smaakcentrum gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. Patiëntgegevens worden anoniem ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. De inzichten die dit oplevert worden vertaald naar de zorg.
Het Reuk- en Smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is de enige onderzoeklocatie in Europa waar metingen met de MRI-scanner en de EEG gekoppeld kunnen worden aan experimenten met de olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een scan of meting. Een deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.
Type
Overige
Bron
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Korte toelichting
Vind je het leuk om wat meer te horen over wetenschappelijk onderzoek in het ziekenhuis? Laat je bijpraten en inspireren over studies die plaatsvinden en afgerond zijn binnen onze samenwerking met Wageningen University & research en Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Verschijningsdatum
Januari 2023
Type
Vakmedia
Bron
Regiodeal Foodvalley
Korte toelichting
Ziekenhuis Gelderse Vallei is veel meer dan een plek waar mensen met een aandoening naartoe gaan. De organisatie is ook zeer actief op het gebied van preventie en duurzaamheid. Wetenschappelijke kennis over voeding, bewegen en slaap vindt hier een praktische toepassing in het dagelijks leven. Het ziekenhuis heeft een verantwoordelijkheid als een van de grootste werkgevers in de regio en zoekt allerlei samenwerkingsverbanden in de regio, vertelt bestuursvoorzitter Marjolein de Jong.
Verschijningsdatum
December 2022
Type
Podcast
Bron
Wageningen University & Research, Reuk- en Smaakcentrum
Korte toelichting
Chris Winkel neemt ons mee in de wereld van geur en smaak. Hij is reuk- en smaakexpert bij Givaudan, een producent van geur- en smaakstoffen en houdt zich bezig met de mechanismen achter reuk en smaak. Hoe nemen we geur en smaak waar? En waarom is dit zo persoonlijk?
Deze podcast is gemaakt in samenwerking met honoursstudenten van Wageningen University & Research
Verschijningsdatum
Mei 2020
Elbrich Postma (WUR/ ZGV)
Oa. Prof. Kees de Graaf (WUR), Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Elbrich Postma (WUR/ ZGV)
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.