Reuk- en smaakcentrum®

Gericht werken aan betere zorg voor patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis

Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en proeft niets meer. De aandoening kan leiden tot  veranderingen in eetlust en eetgedrag, en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen, en werkt aan zorg en behandeling op maat.


Wetenschap en praktijk  

In het Reuk- en smaakcentrum gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand. Experts van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. Patiëntgegevens worden anoniem ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. De inzichten die dit oplevert, worden vertaald naar de zorg.


Onderzoek en innovatie  

Het Reuk- en smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is de enige onderzoeklocatie in Europa waar metingen met de MRI-scanner en de EEG gekoppeld kunnen worden aan experimenten met de olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een scan of meting. Een deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.


Voorbeelden van projecten: 

Media & Publicaties

Type

Podcast

Bron

Universiteit van Nederland

Verschijningsdatum

Mei 2019

Type

Podcast

Bron

Makkelijk praten S01E11 | 11-07-2019

Verschijningsdatum

Juli 2019

Type

Vakmedia

Bron

Alliantie Voeding in de Zorg, Reuk- en Smaak Centrum

Verschijningsdatum

April 2020

Contactpersoon

Elbrich Postma (WUR/ZGV)

Neem contact op

Team

Oa. Prof. Kees de Graaf (WUR), Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Elbrich Postma (WUR/ZGV)

Partners




#Publicatie | Wie gezond eet krijgt voldoende vitamine B12 en foliumzuur binnen, ook bij een actieve leefstijl.… https://t.co/XXqUqD3E4w
RT @OostingEllen: Researchlunch in ZGV over (het meten van) spierfunctie in wetenschap en praktijk. Veel goede ideeen en kennis uitgewissel…
RT @PallasHrc: We hebben veel reacties ontvangen, maar kunnen nog extra input gebruiken van zorghulpen/helpenden, artsen en verpleegkundig…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.