Cater with Care®

Eiwitverrijkte voeding bij ondervoeding

Oudere patiënten hebben vaak minder eetlust, wat kan leiden tot ondervoeding.  De gevolgen van ondervoeding kunnen zeer ernstig zijn: langzamer herstel van ziekte en operaties, minder weerstand tegen ziekten en een verhoogd risico op complicaties. Het eten van voldoende eiwitten kan veel problemen voorkomen. Cater with Care® ontwikkelde een gevarieerd aanbod van smakelijke en eiwitverrijkte voeding om ondervoeding tegen te gaan en onderzocht het effect.


Uniek consortium

Een uniek consortium van zorg- en kennisinstellingen en bedrijven werkte samen in Cater with Care®. De wensen en behoeften van ouderen, patiënten en zorgprofessionals stonden centraal. Data zijn verzameld over de voedingsbehoeften en over de oorzaken van ondervoeding. Op basis daarvan zijn eiwitverrijkte voedingsproducten en een eiwitrijk dagmenu ontwikkeld. De effectstudie onderzocht het effect van het eiwitrijke dagmenu op de voedingsinname, de kwaliteit van leven en de voedingstoestand.

Eiwitverrijkte producten verhogen eiwitinname

De resultaten zijn gepubliceerd in het proefschrift 'Cater with Care: Impact of protein-enriched foods en drinks for elderly people'. De resultaten laten zien dat eiwitverrijkte producten, als een vervanging voor gangbare producten op de menukaart van een ziekenhuis, helpen bij het behalen van de aanbevolen eiwitinname bij ouderen en patiënten. De ontwikkelde producten staan inmiddels in meer dan vijftig ziekenhuizen in Nederland op het menu. Ook kunnen mensen de producten thuis blijven gebruiken doordat ze verkrijgbaar zijn via supermarkten en online.


Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Bron

Voeding Magazine 2-3 2020

Auteur(s)

Emmelyne Vasse (Ziekenhuis Gelderse Vallei), Jolande Valkenburg (NZO)

Verschijningsdatum

December 2020

Titel

Proefschrift - Dietary protein and resistance exercise training for community-dwelling older adults Intervention adaptation, implementation and effectiveness'.

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Wageningen University & Research

Auteur(s)

E. van Dongen

Verschijningsdatum

November 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Br J Nutr. 2017 Jun;117(11):1541-1549

Auteur(s)

Beelen J, de Roos NM, de Groot LCPGM

Verschijningsdatum

Juni 2017

Contactpersoon

Menrike Menkveld-Beukers, Manager Alliantie Voeding

Neem contact op

Team

Oa: André Janse, klinisch geriater (ZGV), Nicole de Roos, onderzoeker (WUR)

Subsidie

EFRO grant number 2011-016066-251111 (Gelderland / Overijssel)

Meer informatie

PartnersGefeliciteerd @ElbrichPostma met je promotie! https://t.co/9OHIuegEaV We zijn blij dat je blijft inzetten voor het… https://t.co/hqaeiW3d7j
Helaas was de eerder link onjuist. Hier is het live te volgen: https://t.co/exAh23aZUZ https://t.co/JOEsDa46Zw
Reuk- & smaakcentrum | Vandaag verdedigt @ElbrichPostma om 13.30 haar proefschrift. Live te volgen via:… https://t.co/ar8OsZDXjQ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.

c