Cater with Care®

Eiwitverrijkte voeding bij ondervoeding

Oudere patiënten hebben vaak minder eetlust, wat kan leiden tot ondervoeding.  De gevolgen van ondervoeding kunnen zeer ernstig zijn: langzamer herstel van ziekte en operaties, minder weerstand tegen ziekten en een verhoogd risico op complicaties. Het eten van voldoende eiwitten kan veel problemen voorkomen. Cater with Care® ontwikkelde een gevarieerd aanbod van smakelijke en eiwitverrijkte voeding om ondervoeding tegen te gaan en onderzocht het effect.


Uniek consortium

Een uniek consortium van zorg- en kennisinstellingen en bedrijven werkte samen in Cater with Care®. De wensen en behoeften van ouderen, patiënten en zorgprofessionals stonden centraal. Data zijn verzameld over de voedingsbehoeften en over de oorzaken van ondervoeding. Op basis daarvan zijn eiwitverrijkte voedingsproducten en een eiwitrijk dagmenu ontwikkeld. De effectstudie onderzocht het effect van het eiwitrijke dagmenu op de voedingsinname, de kwaliteit van leven en de voedingstoestand.

Eiwitverrijkte producten verhogen eiwitinname

De resultaten zijn gepubliceerd in het proefschrift 'Cater with Care: Impact of protein-enriched foods en drinks for elderly people'. De resultaten laten zien dat eiwitverrijkte producten, als een vervanging voor gangbare producten op de menukaart van een ziekenhuis, helpen bij het behalen van de aanbevolen eiwitinname bij ouderen en patiënten. De ontwikkelde producten staan inmiddels in meer dan vijftig ziekenhuizen in Nederland op het menu. Ook kunnen mensen de producten thuis blijven gebruiken doordat ze verkrijgbaar zijn via supermarkten en online.


Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Br J Nutr. 2017 Jun;117(11):1541-1549

Auteur(s)

Beelen J, de Roos NM, de Groot LCPGM

Verschijningsdatum

Juni 2017

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Clinical Nutrition; 37 (2018) 1186-1192

Auteur(s)

Beelen J, Vasse E, Janssen N, Janse A, de Roos NM, de Groot CPGM

Verschijningsdatum

Juni 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Wageningen University & Research

Auteur(s)

Janne Beelen

Korte toelichting

Dit proefschrift evalueerde de impact van een nieuw ontwikkelt eiwitverrijkt dagemenu op eiwitinname en de fysieke prestaties bij oudere volwassenen. De studies werden uitgevoerd als onderdeel van het Cater with Care-project; een samenwerking tussen de universiteit, zorgorganisaties en partners uit de voedingsindustrie. Het onderzoek laat zien dat dit dagmenu een haalbare, aanvaardbare en smakelijke langetermijnstrategie is om de eiwitinname van oudere volwassenen in verschillende omgevingen te verhogen.

Verschijningsdatum

Oktober 2016

Contactpersoon

Menrike Menkveld-Beukers, Manager Alliantie Voeding

Neem contact op

Team

Oa: André Janse, klinisch geriater (ZGV), Nicole de Roos, onderzoeker (WUR)

Subsidie

EFRO grant number 2011-016066-251111 (Gelderland / Overijssel)

Meer informatie

PartnersRT @Gezondheidszorg: Nog precies 1 maand en dan is het zover, Health, Food & Technology event! 𝗡𝗶𝗲𝘂𝘄 𝗱𝗶𝘁 𝗷𝗮𝗮𝗿: Break-out en ronde tafel ses…
RT @dietistenZGV: Vanavond weer interessante regiobijeenkomst van de #NVD @GelderseVallei over 'reuk en smaakverandering bij oncologische p…
21/22 november a.s. | Kennisevent Luxemburg | @voedingindezorg & @geldersevallei, het #voedingsziekenhuis delen ken… https://t.co/1WnQrOhOWY

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.