Lauryn Domingos

Kritiek zieke intensive care-patiënten (ICU) ervaren veel spierverlies, wat leidt tot een verhoogd risico op overlijden en langere revalidatietijden. Fysieke inactiviteit, als gevolg van mechanische ventilatie en sedatie, wordt gezien als een belangrijke bijdrager aan spierverlies. Het nabootsen van fysieke activiteit door middel van elektrische stimulatie van het hele lichaam, gelijktijdig met de inname van eiwitrijk voedsel, kan mogelijk het behoud van spiermassa ondersteunen. Het effect hiervan is echter nog onbekend.

‘Met alleen een verhoogde eiwitinname bij IC-patiënten komen we er niet. Ik hoop dat de spierstimulatie van het hele lichaam de opname van voedingsstoffen en het spiermassabehoud bevordert in deze populatie’.
Mijn promotieonderzoek heeft als doel onze kennis van spiermetabolisme tijdens inactiviteit te verbeteren en voor het eerst de effecten van elektrische stimulatie van het hele lichaam, met of zonder getimede eiwitinname, op het spiereiwit- en glucosemetabolisme te testen. Mijn promotieonderzoek valt binnen de onderzoekslijn 'Metabole stress' van de Alliantie Voeding in de Zorg.

‘Mijn (co)promotoren zijn:
• Marlou Dirks, assistant professor, leerstoelgroep Human and Animal Physiology, Wageningen University & Research (copromotor)
• Imre Kouw, assistant professor, leerstoelgroep Nutritional Biology, Wageningen University & Research (copromotor)
• Jaap Keijer, hoogleraar en leerstoelgroephouder bij de groep Human and Animal Physiology, Wageningen University & Research (promotor)
• Arthur van Zanten, internist-intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar Voeding en Metabole stress bij de leerstoelgroep Nutritional Biology, Wageningen University & Research (promotor)’

Lauryn Domingos

Promovendus Wageningen University & Research

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.