Marianne Geleijnse

Mijn onderzoek richt zich op de rol van voeding bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Ik ben projectleider van het Alpha Omega Cohort, een langlopend onderzoek bij 4837 hartpatiënten, Hieraan doen patiënten uit 32 Nederlandse ziekenhuizen mee, waaronder ook Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate. Dit onderzoek heeft al veel waardevolle kennis opgeleverd over het belang van een goede voeding en leefstijl na het doormaken van een hartinfarct. Ik vind het belangrijk dat wetenschap vertaald wordt naar het gezondheidsbeleid in Nederland, en dat voedingskennis zijn weg vindt binnen de zorg, bijvoorbeeld in de hartrevalidatie.

“De kennis moet niet in het hoofd blijven van de onderzoeker, maar zichtbaar worden goede wetenschappelijke tijdschriften, richtlijnen en behandelprotocollen.” 

Gezond eten bevordert de kwaliteit van leven en kan helpen om het medicijngebruik terug te dringen en de (almaar stijgende) zorgkosten naar beneden te krijgen. De Alliantie Voeding in de Zorg biedt mij de mogelijkheid om voedingsonderzoek uit te voeren bij patiënten met cardiometabole aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten. Daarin werk ik samen met artsen en diëtisten die snappen hoe belangrijk goede voeding is voor hun patiënten. Ons gezamenlijk onderzoek biedt unieke mogelijkheden voor studenten van Wageningen Universiteit. Zij kunnen door afstudeeropdrachten in het ziekenhuis leren hoe voedingswetenschap vanuit de collegebanken vertaald wordt naar de klinische praktijk. 

Marianne Geleijnse

Hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten, Wageningen University & Research

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.