06 SEPTEMBER 2018

Voedingsstatus na bariatrische chirurgie

In het voorjaar van 2018 is Laura Heusschen gestart als promovendus bij Vitalys, onderdeel van Rijnstate. Het doel van haar onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in voedingsstatus na bariatrie om zo betere advisering mogelijk te maken. Haar promotie valt binnen het onderzoeksprogramma Voeding en Bariatrie dat onder leiding staat van dr. Eric Hazebroek, chirurg in Rijnstate, i.s.m. Wageningen University & Research.

Voedingsstatus na bariatrische chirurgie

Praktijkgericht

Eerder haalde Laura haar Bachelor Voeding & Diëtetiek aan de HAN (2015) en haar master Nutrition & Health aan Wageningen UR (2017). ‘Dit promotie onderzoek brengt beide opleidingen mooi samen’ aldus Laura. ‘In mijn promotie werk ik namelijk aan praktijkgericht onderzoek: De uitkomsten kunnen straks direct worden geïmplementeerd om zo de huidige zorg te optimaliseren.’ En dat is nodig vult ze aan: ‘Over de voedingsgewoonten en de voedingsstatus van bariatrie patiënten is nog niet zoveel bekend. Dit terwijl jaarlijks ongeveer 12.000 mensen met morbide obesitas bariatrische chirurgie ondergaan in Nederland.’

Micronutriënten tekorten

‘Bij bariatrische chirurgie wordt bij mensen met morbide obesitas de maag verkleind’, legt Laura uit. ‘Ook wordt soms een stuk van de darm omgeleid. Door de beperkte voedselinname, én door de gewijzigde  spijsvertering na de operatie, vindt gewichtsverlies plaats. Dit gaat gepaard met het ontstaan van micronutriënten tekorten, zoals van ijzer of vitamine B12. Met mijn promotieonderzoek wil ik bijdragen aan meer gepersonaliseerde voedingsadviezen voor bariatrie patiënten, om zo voedingsstatus, gewichtsverlies en kwaliteit van leven te kunnen optimaliseren.’

Het promotieonderzoek

Mijn promotieonderzoek bouwt verder op eerder onderzoek van Vitalys over het ontstaan van tekorten na bariatrische chirurgie. Ik richt me vooral op voedingsdeficiënties na nieuwe bariatrische technieken en bij hoog-risico groepen zoals zwangere vrouwen. Daarnaast ben ik, mede door mijn achtergrond als diëtiste, erg geïnteresseerd in de kwaliteit van voeding binnen deze groep. Daarvoor start in september een onderzoek naar de implementatie van de digitale voedingsvragenlijst ‘Eetscore’  binnen de bariatrie. Hiervoor worden 150 patiënten gevraagd om voor en na de operatie zowel de Eetscore vragenlijst als een voedingsdagboek in te vullen.

Rijnstate Research Rounds

Op donderdag 13 september a.s. vindt een nieuwe editie van de Rijnstate Research Rounds plaats, de interne onderzoeksbijeenkomst van Rijnstate. Het thema van deze editie is ‘Voeding en bariatrie’. ’Ik vertel hierbij iets over het onderzoek van de Eetscore binnen de bariatrie. Anne Slotegraaf van Alliantie Voeding in de Zorg zal breder ingaan op de mogelijkheden van Eetscore voor zorgprofessionals en voor patiënten.

Samenwerking

Via de Alliantie Voeding werken Rijnstate, Vitalys en Wageningen University & Research samen aan optimale voedingszorg voor bariatrie patiënten – vóór en ná de ingreep. De promotoren van Laura zijn Prof. Ellen Kampman (WUR) en Dr. Eric Hazebroek (Rijnstate).


Meer informatie:


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.