15 MEI 2023

Goed nieuws voor diëtisten: september 2023 start de Master Track Nutrition and Dietetics aan de Wageningen Universiteit!

Als diëtist is het van belang om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken binnen voeding en diëtetiek. Daarom goed nieuws voor net afgestudeerde diëtisten die willen doorstuderen: in september 2023 start een nieuwe Master Track Nutrition and Dietetics aan Wageningen University & Research. Als academisch diëtist word je de expert die de praktijk en wetenschap samenbrengt; een thema waar Alliantie Voeding in de Zorg zich al meer dan 15 jaar hard voor maakt.

Goed nieuws voor diëtisten: september 2023 start de Master Track Nutrition and Dietetics aan de Wageningen Universiteit!

Ondanks de vraag naar academische diëtisten is er in Nederland, in tegenstelling tot andere (Europese) landen, geen mogelijkheid om een specifieke masteropleiding Voeding en Diëtetiek te volgen. Vanuit haar leerstoel Diëtetiek heeft prof. Marian de van der Schueren met haar groep in Wageningen het initiatief genomen een Master Track Voeding en Diëtetiek te starten. Deze is onderdeel van de biomedische master Nutrition and Health.

‘Klaar voor een mooie carrière als academisch diëtist’

De Engelstalige Master Track Nutrition and Dietetics is een tweejarig voltijds programma, en biedt een unieke mix van academische diëtetiek, (patho)fysiologie en onderzoekmethoden ten behoeve van de diëtistenpraktijk. Het geeft diëtisten de mogelijkheid om vaardigheden verder te ontwikkelen en dieper in te gaan op de fysiologie en metabolisme gedurende de levensloop en rondom ziekten. Het behandelt de rol van voedingsstatus, dieet en leefstijl bij de preventie en behandeling van zowel veelvoorkomende als complexe ziektebeelden die dieetinterventies vereisen. Daarnaast leidt de Master Track je op om op gevorderd niveau zowel evidence-based als practice-based diëtetiek- en voedingsonderzoek te ontwerpen, uit te voeren, te interpreteren en vervolgens te implementeren in de praktijk. Professor Marian de van der Schueren: “De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en ziekte. Met deze Master Track op zak ben jij helemaal klaar voor een mooie carrière als academisch diëtist.”

Vraagstukken uit de praktijk

Alliantie Voeding in de Zorg verbindt al meer dan 15 jaar wetenschap met de praktijk. Zo worden er Ronde Tafels georganiseerd om disciplines te verbinden en projectontwikkeling te stimuleren. Ruim twee jaar geleden is de Ronde Tafel Diëtetiek opgericht om gezamenlijke vraagstukken uit de klinische praktijk van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate op te pakken, en de diëtetiek afdelingen met elkaar te verbinden.

Prof. Marian de van der Schueren bespreekt hier samen met andere onderzoekers, waaronder Associate Prof. Renate Winkels en Prof. Ellen Kampman, en diëtisten vraagstukken uit de praktijk. Hierbij wordt verbinding gezocht met Wageningen Universiteit & Research, en al vele onderzoeken zijn gestart. Vaak zijn dit mooie opdrachten voor afstudeerstages. Denk aan de evaluatie van het XtraFit programma waarbij voeding en bewegen een plaats in de zorg voor darmkankerpatiënten krijgen, om hun fitheid te verbeteren en hen optimaal te begeleiden rondom een operatie. Of een literatuuronderzoek naar de toepassingen van drinkvoeding bij diabetespatiënten, en onderzoek naar de beste manieren om sondevoeding toe te passen voor bepaalde patiëntgroepen.

Emmelyne Vasse, projectleider Ouderen & Voeding bij Alliantie Voeding in de Zorg en onderzoeksdiëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei, coördineert de Ronde Tafel Diëtetiek: “Diëtisten spelen een belangrijke rol bij het doen van voedingsonderzoek in de klinische praktijk. Vaak zijn zij in eerste instantie wat terughoudend door onbekendheid met het doen van onderzoek. Maar juist diëtisten weten wat er in het veld leeft en hebben de praktische voedingskennis. Mooi dat de nieuwe Master Track diëtisten de kans biedt om heel gericht kennis en ervaring op te doen over onderzoek en hoe je dit in de praktijk brengt. Het draagt bij aan professionalisering van de beroepsgroep. Wanneer afgestudeerden als diëtist blijven werken en de kennis en vaardigheden weer terug wordt gebracht in de diëtistische praktijk; daar zou ik blij van worden.”

Meer weten


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.