07 MAART 2017
De inspiratiesessie werd georganiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, Gemeente Ede en het ministerie van VWS tijdens de 4e jaarconferentie van Alles is Gezondheid op 15 februari jl. Alles is Gezondheid... is onderdeel van het Nationaal Programma Preventie en stimuleert partijen om gezamenlijk acties te ondernemen, die leiden tot een gezonder en vitaler Nederland.
In onze inspiratiesessie stond de rol van gezond eten bij Diabetes Type 2 centraal. Diabetes Mellitus is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. In 90-95% van de Diabetes diagnoses gaat om Diabetes Type 2. Juist bij dit type is een gezonde leefstijl en gezond eten belangrijk om de ziekte te keren. Het blijkt echter niet makkelijk voor mensen om gezonde voedingskeuzes te maken en dit op lange termijn vol te houden. Wageningen University & Research start daarom het project ‘Leertraject gezond eten voor mensen met Diabetes Type 2’. Het project is opgezet door Sabita Soedamah-Muthu, diabetes-expert bij de vakgroep Humane Voeding, en Laura Bouwman, expert in voedingscommunicatie bij de leerstoel Gezondheid en Maatschappij. ‘Leren omgaan met diabetes is een sociale uitdaging en vraagt om een leertraject dat start vanuit de alledaagse context’, aldus Bouwman.
Het onderzoeksproject start in april 2017. De interdisciplinaire en intersectorale samenwerking slaat een brug tussen voedingskennis, het regionale zorgaanbod en het alledaagse leven van mensen met Diabetes Type 2. Het leertraject wordt ontwikkeld en getoetst op effectiviteit in samenwerking met praktijk en beleidsmakers. Partners in het project zijn de leerstoelgroep Gezondheid en Maatschappij en de afdeling Humane Voeding, huisartsenpraktijk Medisch Centrum Veluwse Poort in Ede, Alliantie Voeding in de Zorg, Hospital del Mar Medical Research Institute in Barcelona, Universiteit van Cagliari in Sardinië. Het project wordt gefinancierd door de Stichting Edema-Steernberg.
Inbedden van gezonde voeding is belangrijk voor kwetsbare groepen’ sprak wethouder Ligtelijn van de Gemeente Ede. ‘Ede kiest voor Food. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de Voedselbank zoveel mogelijk gezonde etenswaren verstrekt. Bij minima kunnen onder andere grote uitgaven voor schoolgaande kinderen worden gecompenseerd, zodat er financiële ruimte overblijft voor een gezonde maaltijd. Sinds eind 2016 is de gemeente Ede partner van de Alliantie Voeding. In de samenwerking staan voedingsprojecten voor gezondheidswinst en ziektepreventie, zowel in de zorgketen als op wijkniveau, centraal. Voorbeelden van projecten zijn:
Het ministerie van VWS besprak in de sessie de verbinding tussen beleid en de lokale aanpak om gezonder eten. Margreet Hofstede lichtte de prioriteiten zoals ketenzorg en de Voedselagenda toe. Ook werden programma's en interventies hiervoor gedeeld. De Voedselagenda stond eind januari centraal op de Nationale VoedselTop, georganiseerd door diverse ministeries. Eén van de aandachtspunten was gezonde voeding en een grotere rol hiervoor in de zorg. De Alliantie Voeding deelde op de Nationale VoedselTop haar ambities om hieraan bij te dragen, ondermeer via het project leertraject gezond eten bij Diabetes Type 2.
Contact: Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding in Zorg
Meer info: Website Alles is Gezondheid...
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.