07 MAART 2017

Inspiratiesessie voeding op 4e Conferentie Alles is Gezondheid...

De inspiratiesessie ‘Gezonde voeding, in de zorg en thuis’, op de 4e conferentie van Alles is Gezondheid… bracht praktijk, wetenschap en beleid samen. De gemeente Ede kiest voor Food en is partners van de Alliantie Voeding. ‘Inbedden van gezonde voeding is belangrijk juist ook voor kwetsbare groepen’ sprak wethouder Ligtelijn van de Gemeente Ede. Onderzoekers van Wageningen University & Research vertelden over voeding en het omkeren van diabetes. Samen met het ministerie van VWS werd de verbinding tussen beleid en de lokale aanpak om gezonder eten besproken.

Inspiratiesessie voeding op 4e Conferentie Alles is Gezondheid...

De inspiratiesessie werd georganiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, Gemeente Ede en het ministerie van VWS tijdens de 4e jaarconferentie van Alles is Gezondheid op 15 februari jl. Alles is Gezondheid... is onderdeel van het Nationaal Programma Preventie en stimuleert partijen om gezamenlijk acties te ondernemen, die leiden tot een gezonder en vitaler Nederland.

Leertraject gezond eten bij Diabetes Type 2

In onze inspiratiesessie stond de rol van gezond eten bij Diabetes Type 2 centraal. Diabetes Mellitus is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. In 90-95% van de Diabetes diagnoses gaat om Diabetes Type 2. Juist bij dit type is een gezonde leefstijl en gezond eten belangrijk om de ziekte te keren. Het blijkt echter niet makkelijk voor mensen om gezonde voedingskeuzes te maken en dit op lange termijn vol te houden. Wageningen University & Research start daarom het project ‘Leertraject gezond eten voor mensen met Diabetes Type 2’. Het project is opgezet door Sabita Soedamah-Muthu, diabetes-expert bij de vakgroep Humane Voeding, en Laura Bouwman, expert in voedingscommunicatie bij de leerstoel Gezondheid en Maatschappij. ‘Leren omgaan met diabetes is een sociale uitdaging en vraagt om een leertraject dat start vanuit de alledaagse context’, aldus Bouwman.

Samenwerken voor optimaal resultaat

Het onderzoeksproject start in april 2017. De interdisciplinaire en intersectorale samenwerking slaat een brug tussen voedingskennis, het regionale zorgaanbod en het alledaagse leven van mensen met Diabetes Type 2. Het leertraject wordt ontwikkeld en getoetst op effectiviteit in samenwerking met praktijk en beleidsmakers. Partners in het project zijn de leerstoelgroep Gezondheid en Maatschappij en de afdeling Humane Voeding, huisartsenpraktijk Medisch Centrum Veluwse Poort in Ede, Alliantie Voeding in de Zorg, Hospital del Mar Medical Research Institute in Barcelona, Universiteit van Cagliari in Sardinië. Het project wordt gefinancierd door de Stichting Edema-Steernberg.

Kennis ontwikkelen en toepassen in de praktijk

Inbedden van gezonde voeding is belangrijk voor kwetsbare groepen’ sprak wethouder Ligtelijn van de Gemeente Ede. ‘Ede kiest voor Food. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de Voedselbank zoveel mogelijk gezonde etenswaren verstrekt. Bij minima kunnen onder andere grote uitgaven voor schoolgaande kinderen worden gecompenseerd, zodat er financiële ruimte overblijft voor een gezonde maaltijd. Sinds eind 2016 is de gemeente Ede partner van de Alliantie Voeding. In de samenwerking staan voedingsprojecten voor gezondheidswinst en ziektepreventie, zowel in de zorgketen als op wijkniveau, centraal. Voorbeelden van projecten zijn:

  • Uitrol behandelprogramma voor kinderen met overgewicht ('Aan Tafel') vanuit het ziekenhuis naar de eerstelijns gezondheidszorg in de Wijk Veldhuizen.
  • Het verbeteren van zelfmanagement en ondersteuning van gezonde voedingsgewoontes bij mensen met diabetes.
  • Intensiveren van de samenwerking met de buurtsportcoaches om nog meer inwoners te motiveren tot een gezonde leefstijl.
  • De ontwikkeling van een basiscursus Gezonde Voeding, op maat gemaakt voor verschillende doelgroepen.

Koppeling beleid en lokale aanpak

Het ministerie van VWS besprak in de sessie de verbinding tussen beleid en de lokale aanpak om gezonder eten. Margreet Hofstede lichtte de prioriteiten zoals ketenzorg en de Voedselagenda toe. Ook werden programma's en interventies hiervoor gedeeld. De Voedselagenda stond eind januari centraal op de Nationale VoedselTop, georganiseerd door diverse ministeries. Eén van de aandachtspunten was gezonde voeding en een grotere rol hiervoor in de zorg. De Alliantie Voeding deelde op de Nationale VoedselTop haar ambities om hieraan bij te dragen, ondermeer via het project leertraject gezond eten bij Diabetes Type 2.


Contact: Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding in Zorg

Meer info: Website Alles is Gezondheid...RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.