16 MAART 2018
Tijdens de FoodTour werden diverse bedrijven en organisaties in de regio bezocht. Volgens de minister is regio FoodValley uniek: "Deze regio heeft veel voedselproducenten en veel instellingen met kennis over voedsel. Jullie brengen elkaar verder.” Volgens Schouten kan de FoodValley een sleutelrol spelen om meer kennis over voedsel te exporteren. Ook de bustijd tussen de verschillende bezoeken werd goed benut. Met Leon Meijer, Voedselwethouder Ede, als voorzitter werd met minister Schouten van gedachten gewisseld over de regionale Voedselagenda. Ook Tom van Loenhout, voorzitter van de Alliantie Voeding, nam hieraan deel. Hij benadrukte er dat ‘juist door samen te werken met gemeenten kunnen flinke stappen kunnen worden gezet om voeding in te bedden in de transmurale zorgpraktijk. Wij hebben inmiddels goede ervaringen hiermee met de Gemeente Ede”.
De debatavond werd afgetrapt door Minister Schouten met het belang van voedsel voor ons en toekomstige generaties: "Wij hebben de aarde gekregen om daarvan te mogen genieten. Maar we hebben ook verantwoordelijkheid. Als wij op deze manier doorgaan, hebben onze kinderen dan nog wat wij nu hebben? We moeten gaan inzien dat voedsel wat kost. We moeten het meer op waarde gaan schatten. Leer je kinderen jong over voedsel. Laat ze het verhaal achter voedsel ontdekken door vragen te stellen en zo kunnen ze ook hun mening vormen.” Zelf herinnert minister Schouten zich de soep van haar oma: "Die was ontzettend lekker. Niet uit een zakje, maar het resultaat van een heel proces. Ze stopte liefde, passie en tijd in de bereiding. Eten is in ons jachtige leven geen centraal thema meer.”
Leon Meijer, wethouder in de gemeente Ede pleitte deze avond voor een voedselwethouder in iedere gemeente. "Maak kinderen en jongeren voedselvaardig op school en in de sportkantine.” Janet van den Boer, promovendus van Wageningen University & Research, zette in op het aantrekkelijker en goedkoper maken van langzame calorieën dan snelle calorieën naar aanleiding van haar promotieonderzoek. Janet verdedigt op 9 april as haar proefschrift aan Wageningen University & Research.
Bron: Regio FoodValley
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.