16 MAART 2018

Minister Schouten bezoekt Regio FoodValley

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezocht maandag 12 maart regio FoodValley. De middag was gevuld met een Foodtour door de Regio. In de avond vond een debat over actuele voedselthema’s plaats. Namens de Alliantie Voeding in de Zorg was Tom van Loenhout, Cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, aanwezig.

Minister Schouten bezoekt Regio FoodValley

Unieke regio

Tijdens de FoodTour werden diverse bedrijven en organisaties in de regio bezocht. Volgens de minister is regio FoodValley uniek: "Deze regio heeft veel voedselproducenten en veel instellingen met kennis over voedsel. Jullie brengen elkaar verder.” Volgens Schouten kan de FoodValley een sleutelrol spelen om meer kennis over voedsel te exporteren. Ook de bustijd tussen de verschillende bezoeken werd goed benut. Met Leon Meijer, Voedselwethouder Ede, als voorzitter werd met minister Schouten van gedachten gewisseld over de regionale Voedselagenda. Ook Tom van Loenhout, voorzitter van de Alliantie Voeding, nam hieraan deel. Hij benadrukte er dat ‘juist door samen te werken met gemeenten kunnen flinke stappen kunnen worden gezet om voeding in te bedden in de transmurale zorgpraktijk. Wij hebben inmiddels goede ervaringen hiermee met de Gemeente Ede”.

Voedsel

De debatavond werd afgetrapt door Minister Schouten met het belang van voedsel voor ons en toekomstige generaties: "Wij hebben de aarde gekregen om daarvan te mogen genieten. Maar we hebben ook verantwoordelijkheid. Als wij op deze manier doorgaan, hebben onze kinderen dan nog wat wij nu hebben? We moeten gaan inzien dat voedsel wat kost. We moeten het meer op waarde gaan schatten. Leer je kinderen jong over voedsel. Laat ze het verhaal achter voedsel ontdekken door vragen te stellen en zo kunnen ze ook hun mening vormen.” Zelf herinnert minister Schouten zich de soep van haar oma: "Die was ontzettend lekker. Niet uit een zakje, maar het resultaat van een heel proces. Ze stopte liefde, passie en tijd in de bereiding. Eten is in ons jachtige leven geen centraal thema meer.”

Calorieën

Leon Meijer, wethouder in de gemeente Ede pleitte deze avond voor een voedselwethouder in iedere gemeente. "Maak kinderen en jongeren voedselvaardig op school en in de sportkantine.” Janet van den Boer, promovendus van Wageningen University & Research, zette in op het aantrekkelijker en goedkoper maken van langzame calorieën dan snelle calorieën naar aanleiding van haar promotieonderzoek. Janet verdedigt op 9 april as haar proefschrift aan Wageningen University & Research.


Bron: Regio FoodValley


RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.