17 NOVEMBER 2025

Nieuwe samenwerking versnelt verduurzaming van voeding in langdurige zorg

Zes landelijke organisaties bundelen komend jaar hun krachten om het voedingsaanbod in de langdurige zorg gezonder en duurzamer te maken. Met het project ‘Versnelling Voedseltransitie Langdurige Zorg’ faciliteren zij ruim 600 zorgorganisaties om gezondere en klimaatvriendelijke maaltijden op tafel te zetten en verspilling te verminderen. De organisaties leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.

Nieuwe samenwerking versnelt verduurzaming van voeding in langdurige zorg

Gezonde voeding als gezamenlijke missie van zorgbranches

Voor dit project bundelen drie brancheverenigingen uit de langdurige zorg – VGN, ActiZ en de Nederlandse ggz – hun krachten met drie kennispartners: Greendish, Stichting Alliantie Voeding in de Zorg en Stichting Eten+Welzijn. Met elkaar hebben ze een netwerk van meer dan 600 zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Deze landelijke samenwerking is uniek doordat drie zorgbranches voor het eerst gezamenlijk optrekken met één gedeelde ambitie: organisaties ondersteunen bij de beweging naar een toekomstbestendig voedselaanbod dat gezonder en duurzamer is en bij het verminderen van verspilling. De uitvoering wordt ondersteund door data, pilots en kennis over een toekomstbestendig voedingsaanbod. De looptijd is van november 2025 tot eind 2026 en het project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Van inspiratie naar uitvoering: zorgorganisaties aan zet

Via kick-off sessies en communicatiemiddelen worden zorgorganisaties de komende maanden geïnspireerd en gevraagd om actief deel te nemen aan dit project. Daarbij worden hun wensen en behoeften opgehaald. Het project biedt een variatie aan activiteiten met een lerend netwerk, verschillende soorten pilots en werkgroepen. Bij de deelnemende zorgorganisaties worden de kansen en uitdagingen in kaart gebracht op het gebied van voedselverspilling, eiwittransitie, CO₂-uitstoot en het voldoen aan de Schijf van Vijf-richtlijnen. Deelnemers die al zelfstandig aan de slag zijn gegaan met deze thema’s kunnen deelnemen aan een borgingstraject voor het verankeren van blijvende verandering. De opgedane inzichten vormen de basis voor praktische hulpmiddelen en tools die voor de hele sector beschikbaar komen. Tot slot worden verkregen kennis en ervaringen breed gedeeld via workshops, webinars en websites.

De verwachte resultaten sluiten aan op de doelen met betrekking tot gezondheidsbevordering en preventie van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.

Voeding is een essentieel onderdeel van goede zorg,” zegt Anne Schraagen, Senior beleidsadviseur van VGN namens de brancheorganisaties. “Met dit project versnellen we de omslag naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod in de langdurige zorg. Zo versterken we de vitaliteit van cliënten en de toekomstbestendigheid van de hele zorgsector.

Meld je nu aan voor de kick-off meeting op 28 november

Samen versnellen we de voedseltransitie. Zorgorganisaties kunnen kosteloos deelnemen aan dit project. Zij zijn voor meer informatie van harte welkom op de digitale kick-off op vrijdag 28 november van 9:15 uur tot 10:15 uur. Het programma inzien en aanmelden kan hier.

Kennis ontsluiten en samen leren

De kick-off vindt plaats op de laatste dag van de Week van Goede Zorg Proef Je, een uitgelezen bijeenkomst om de stap vooruit te zetten. Ervaring en expertise die de afgelopen jaren is opgedaan in het programma Goede Zorg Proef Je verbindt de Alliantie Voeding aan dit project. Tools worden specifiek gemaakt voor de langdurige zorg die vele woon- en zorgvormen kent. Goede voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van cliënten in de langdurige zorg. Zo komt ondervoeding vaak voor in de ouderenzorg, terwijl cliënten met een verstandelijke beperking of psychische aandoening juist regelmatig kampen met overgewicht, mede door medicatiegebruiken. De verschuiving naar meer plantaardig eiwit roept ook vragen op en daarom is er aandacht voor volwaardigheid van maaltijden en client-specifieke behoeften zodat de voeding gezond en medisch verantwoord is.

Meer lezen:


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.