17 DECEMBER 2024

RIVM erkent eerste duurzame interventie: Goede Zorg Proef Je.

De Goede Zorg Proef Je® -interventie is met trots erkend door het Loket Duurzaam Eten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Loket Duurzaam Eten is een initiatief dat bedrijven, organisaties en overheden ondersteunt in het verduurzamen van hun voedselbeleid. Dit programma van Alliantie Voeding in de Zorg is de eerste interventie die erkend is in het thema Duurzaam Eten.




Het loket Duurzaam Eten biedt informatie, tools en advies over hoe je duurzame keuzes kunt maken op het gebied van voeding, zowel op het gebied van gezondheid als milieu. Goede Zorg Proef Je (GZPJ) ondersteunt ziekenhuizen en zorginstellingen bij het creëren van een gezond en duurzaam voedselaanbod.

Met praktische tools zoals factsheets, praatkaarten en een stappenplan bevordert GZPJ de transitie naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod, in lijn met de Nederlandse richtlijnen zoals de Schijf van Vijf en de Richtlijn Eetomgevingen. De tools voor de zorg zijn ontwikkeld door het team van de Alliantie Voeding in Zorg in afstemming met experts en zorginstellingen, waar ze ook zijn getest in pilots. De toolkit helpt inhoudelijk en op procesvorming van visie naar implementatie, uitvoer en borging.

De GZPJ interventie heeft met landelijke dekking een groot bereik, is wetenschappelijk onderbouwd en vereist een gezamenlijke inzet en breed draagvlak om bij te dragen aan een gezond en duurzaam voedselaanbod. Ook is GZPJ actief betrokken in verschillende onderzoeksprojecten en resultaten worden gedeeld. Deze erkenning van het RIVM draagt bij aan een bredere implementatie, grotere zichtbaarheid en meer betrokkenheid, wat de impact van de interventie verder versterkt. Door samen te werken en kennis te ontsluiten maken we gezonde en duurzame voeding in de zorg de norm.

“Goede Zorg Proef Je is de eerste interventie die ons erkenningstraject heeft doorlopen. En met succes! We hopen dat jullie interventie het startsein is voor nog veel meer succesvolle interventies.” Aldus het RIVM.

Belangrijke mijlpalen in het proces

Al 15 jaar werkt Alliantie Voeding in de Zorg aan het verbeteren van het voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt al lang gewerkt aan innovatieve voedingsconcepten en is veel kennis en ervaring opgedaan. Na de ondertekening van het Nationaal Preventieakkoord startte de Alliantie Voeding in 2018 het programma Goede Zorg Proef Je. Dat leidde tot een groep van 20 voorhoedeziekenhuizen die versneld aan de slag gingen met de ambities op een gezonder voedingsaanbod en die een grote verschuiving lieten zien. Eind 2022 werd de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 getekend waardoor duurzaamheid een grotere rol kreeg in het programma en het nu gericht is op integraliteit van gezonde en duurzame voeding.

De praktijk

Kennis wordt gedeeld via het lerend netwerk, waarbij vertegenwoordigers van ziekenhuizen elke twee maanden samenkomen. In deze bijeenkomsten worden knelpunten en vraagstukken besproken. Door een landelijke standaard te creëren, weten ziekenhuizen wanneer ze voldoen aan de norm van GZPJ. De toolkit biedt praktische handvatten en een stappenplan, zodat ziekenhuizen stap voor stap ondersteund worden. De GZPJ-interventie maakt het ziekenhuizen gemakkelijk door kennis efficiënt te ontsluiten, terwijl ze continu leren en zich aanpassen om de overgang naar duurzame zorg te verbeteren. Daarnaast groeit het netwerk met andere type zorginstellingen en steeds meer tools zullen toepasbaar worden gemaakt om aan de sluiten op de zorg specifieke behoeften.

Toekomst

In de GZPJ-interventie gaat het om verleiden, niet om opleggen. Het gaat om inspireren en motiveren. Op deze manier bereiken we het meeste en ervaren we de minste weerstand. Dat het onderwerp leeft en deze aanpak werkt, blijkt uit de snelle groei van GZPJ: inmiddels zijn 63 van de 70 ziekenhuizen aangesloten bij het GZPJ-netwerk.

Het RIVM: “Goede Zorg Proef Je is een landelijke interventie met een breed bereik onder deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen. Belangrijke organisaties in het werkveld zijn betrokken bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van de interventie en er wordt gezorgd voor een goede wetenschappelijke onderbouwing.”

De erkenning van het RIVM markeert de focus in de komende jaren waarin het gaat om integratie van gezond en duurzaam, optimalisatie en intensievere samenwerking met leveranciers en zorginstellingen en aandacht voor monitoring en veranderingsstrategieën voor duurzame borging.

Meer lezen?



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.